HAKİM

el-Müstedrek

İMAN

 

72- Yolculuğa Çıkmak isteyen Kimseye Tavsiyede Bulunmak

 

184- *Bu hadisi bize İsmail b. Muhammed b. el-Fadl eş-Şarani tahdis etti, bize de dem tahdis etti, bize Abdullah b. Salih tahdis etti. Bana Harmele b. İmran et-Tucibi tahdis ettiğine göre Ebu's-Sımt, Said b. Ebi Said el-Mehdi kendisine babasından tahdis etti. Babası Abdullah b. Amr'dan tahdis ettiğine göre Muaz b. Cebel bir yolculuğa çıkmak istedi. Ey Allah'ın Rasulü bana tavsiyede bulun dedi. Allah Rasulü: "Allah'a ibadet et ve ona hiçbir şeyi ortak koşma" buyurdu. Muaz: Ey Allah'ın Rasulü bana daha da tavsiyede bulun dedi. Allah Rasulü: "Bir kötülük yaptığın takdirde derhal bir iyilik yap" buyurdu. Muaz: Ey Allah'ın Rasulü daha fazlasını buyur deyince, Allah Rasulü: "Dosdoğru ol ve ahlakını güzelleştir" buyurdu.

 

Diğer Tahric: İbn Hibban, Sahih, 524

 

 

 

185- * ... Bize Zekeriya b. İshak, Amr b. Dinar'dan tahdis etti. O Ata'dan, o İbn Abbas'tan: "O kimseler ki küçük kusurlardan başka günahların büyüklerinden ve hayasızlıklardan uzak dururlar." (Necm, 32) buyruğu hakkında şöyle dediğini nakletmektedir: Bu bir kimsenin hayasızca bir iş yaptıktan sonra o günahından tövbe etmesidir. (İbn Abbas devamla) dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) da şöyle buyurdu: "Allah'ım eğer sen mağfiret edersen zaten çok büyük mağfiret edersin. Küçük günah işlememiş hangi kulun vardır ki."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olduğu halde bu hadisi tahriç etmemişlerdir ama her ikisi Abdullah b. Tavus'un babasından, onun İbn Abbas'tan şöyle dediğine dair hadisini tahriç etmişlerdir: Ben (ayet-i kerimede geçen ve) lemem denilen (küçük günah)lara Ebu Hureyre'nin şu dediğinden daha yakın bir açıklama bulmadım: "Ademoğluna zinadan payı yazılmıştır ... "

 

 

 

186- Benim kanaatime göre Buhari ve Müslim'in, Amr b. Dinar'ın hadisini kitaplarına almayışIarının sebebi bize Abdurrahman b. el-Has en el-Kadi'nin tahdis ettiği hadistir: Bize İbrahim b. el-Has en tahdis etti, bize Adem b. Ebi lyas tahdis etti, bize Şube tahdis etti.

 

 

187- Bize Ebu Bekr b. İshak da haber verdi, bize Muhammed b. Halid bildirdi, bize Affan b. Müslim tahdis etti, bize Şube tahdis etti, bize Mansur, Mücahid'den tahdis etti. O İbn Abbas'tan şu: "el- Lemem dışında küçük surlardan başka" ayeti hakkında dedi ki: Kul önce günahı işlemeyi kararlaştırıp sonra onu terk eden bir kimsedir. Şairin şu sözünü hiç duymadın mı?: "Allah'ım mağfiret edersen eğer sen çokça mağfiret edersin, Senin günah işlemeyi azmetmemiş hangi kulun vardır ki?"

 

 

188- Hadisin bu şekildeki mevkuf rivayeti birinci senedi zayıflatmaz. Çünkü Zekeriya b. İshak hafız ve sika birisidir. Ayrıca bu hadisi Ravh b. Ubade, Zekeriya'dan tahdis etmiştir. Ben bu kitabın şartları arasında ashab-ı kiram'dan gelen tefsirleri tahriç etmenin şartlarını da sözkonusu etmiş idim.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

73- Ümmetin Tümü Cennete Girecektir, Yüz Çeviren Müstesna