HAKİM

el-Müstedrek

İMAN

 

69- Haya imandandır

 

175- Bize Ebu Gassan, Hassan b. Atiye'den tahdis etti. O Ebu Umame el-Bahili'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "İftira etmek korkusu ile susmak ve haya etmek imanın iki şubesidir. Çirkin konuşmak kaba ve katı konuşmak da münafıklıktan iki şubedir."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olduğu halde bu hadisi tahriç etmemişlerdir. Ayrıca hadisin her ikisinin şartına göre sahih bir şahidi bulunmaktadır:

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 2027.

 

 

 

176- Bu hadisi bize Ebu'n-Nadr Muhammed b. Muhammed b. Yusuf elFakih Taberan'da tahdis etti. Ebu Nasr Ahmed b. Sehl el-Fakih de Buhara'da tahdis etti. Her ikisi dedi ki: Bize Hafız Salih b. Muhammed b. Habib tahdis etti. Bize Said b. Süleyman el-Vasıti tahdis etti, bize Huşeym, Mansur b. Zazan'dan tahdis etti. O el - Hasen'den, o Ebu Bekre'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Hayi imandandır. İman ise cennettedir. Çirkin söz söylemek ise katılıktandır, katılık da cehennemdedir."

 

Bu hadisin Müslim'in şartına göre ikinci bir şahidi daha vardır:

 

Diğer Tahric: - Taberani, II, ııs; İbn Mace, 4184; Buhari, el-Edebu'l-Müfred, 1314; İbn Mace, 4184; Müsned, II, 442. Bu hasen, sahih bir hadistir.

 

 

 

177- Bize Ahmed b. Muhammed b. Abdus haber verdi, bize Osman b. Said tahdis etti, bize Osman b. Ebi Şeybe tahdis etti, bize Muhammed b. Bişr, Muhammed b. Amr'dan tahdis etti. O Ebu Seleme'den, o Ebu Hureyre'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Hayi imandandır, iman da cennettedir. Çirkin söz söylemek ise katılıktandır, katılık ise cehennemdedir."

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, II, 501; Tirmizi, 2009; İbn Hibban, Sahih, 597, 608. Müslim, Sahih'inde (35), Buhari de Sahih'inde (9): "Haya imandan bir şubedir" hadisini de rivayet etmişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

70- Müminler Arasında imanı En Kamil Olanlardan Bir Kısmı Ahlakı itibariyle En Güzelleri ve Aile Halkına En Latif Davrananlarıdır