HAKİM

el-Müstedrek

İMAN

 

70- Müminler Arasında imanı En Kamil Olanlardan Bir Kısmı Ahlakı itibariyle En Güzelleri ve Aile Halkına

En Latif Davrananlarıdır

 

178- Bize Yezid b. Zureyh, Halidel-Hazza'dan tadis etti. O Ebu kilabe'den, o .Aişe (r.anha)'dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

 

"İman bakımından müminlerin en mükemmelleri, ahlak bakımından en güzelleri, aile halkına en yumuşak davrananlarıdır."

 

Bu hadisin ravilerinin tamamı Buhari ve Müslim'in şartına göre sikadırlar ama hadisi bu lafızIa tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 2612

 

 

 

179- ... Bize Süfyan, Seleme b. Kuheyl'den tahdis etti. O İmran b. elHakem es-Sülemi'den, o İbn Abbas'tan şöyle dediğini nakletti: Kureyşliler Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ye: Rabbine dua et de Safa tepesini bizim için altın yapsın, biz de sana iman edeceğiz dediler. Allah Rasulü: "Gerçekten dediğinizi yapacak mısınız?"diye sordu. Onlar: Evet dediler. Allah Rasulü dua edince Cebrail yanına geldi ve: Allah'ın sana selamını getirdim. O şöyle buyuruyor: Arzu edersen Safa tepesi altın oluverir ama bundan sonra kim kafir olursa onu alemler arasında kimseyi azaplandırmayacağım bir azap ile azaplandıracağım. Dilerse de onlar için tövbe ve rahmet kapılarını açarım. Allah Rasulü: "Hayır, tövbe ve rahmet kapıları (açık kalsın)" buyurdu.

 

Diğer Tahric: Mecmau'z-Zevaid, X, 196'da hadisi Taberani rivayet etmiştir (12736) ve ravileri Sahih'in ravileridir demektedir.

 

 

 

180- Bize Ebu Abdullah Muhammed b. Abdullah el-Asbahani tahdis etti, bize Ahmed b. Muhammed b. İsa el-Kadi tahdis etti, bize Ebu Nuaym ve Muhammed b. Kesir tahdis edip dediler ki: Bize Süfyan, Seleme b. Kuheyl'den tahdis etti deyip, hadisi senediyle buna yakın olarak zikretti.

 

Bu es-Sevri'nin, Seleme b. Kuheyl'den diye rivayet ettiği bir hadis olarak sahih ve mahfuz bir hadistir. İmran b. el-Hakem es-Sülemi ise rivayeti delil gösterilen büyük bir tabiidir. Buhari ve Müslim'in bu hadisi ihmal etmelerinin sebebi -doğrusunu en iyi bilen Allah'tır ya- Yahya b. Seleme b. Kuheyl tarafından senedindeki muhalefeti olmalıdır. Yahya ise babasından rivayeti konusunda vehmi (yanılması) çok olan bir ravidir.

 

 

 

181- ... Bize el-Ahvas b. Cevvab tahdis etti, bize Yahya b. Seleme b. Kuheyl babasından tahdis etti. O İmran b. el-Cadd'dan, o İbn Abbas'tan rivayet ettiğine göre Kureyşliler: Ey Muhammed Rabbine Safa'yı altına dönüştürmesi için dua et, biz de sana iman edeceğiz dediler. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunun üzerine: "Gerçekten (dediğinizi) yapacak mısınız?" buyurdu. Onlar evet dedi. Cibril gelerek: İşini sağlam tut dedi. Sonra Cibril (tekrar) gelip şöyle dedi:

Ey Muhammed şüphesiz Allah dilediğini sana verecektir. Dilersen Safa senin için altın oluverir fakat bundan sonra kim kafir olursa onu alemler arasından hiç kimseye etmeyeceğim bir şekilde azaba uğratacağım. Arzu ettiğin takdirde de onlar için tövbe ve dönüş kapısını açık tutarım. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Tövbe ve rahmet kapısını(n açık kalmasını) daha çok severim" buyurdu.

 

Bu vehim es-Sevri'nin rivayet ettiği hadisi gevşetmez. Çünkü ben İmran b. el-Cadd'ın tabiin arasında sayıldığını bilmiyorum. Ancak İsmail b. Ebi Halid, İmran b. Ebi'l-Cadd'den rivayet nakletmiştir. İmran b. Ebi'l-Cadd ise etbau't-tabiinden birisidir.

 

 

 

182- ... Bize Yakub b. Abdurrahman ile Abdulaziz b. Muhammed elMuttalib'in mevlası Amr b. Ebi Amr'dan tahdis etti. O el-Muttalib'den, o Ebu Musa'dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Her kim bir günah işler de onu işlerken ondan hoşlanmıyorsa ve her kim bir iyilik yaparken ondan dolayı memnun oluyorsa o mümindir."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olduğu halde bu lafızı bu hadisle tahriç etmemişlerdir. Daha önce kitabın başlangıcında Ömer'in, el-Cabiye'deki hutbesinde bunu tahriç etmemiş olduklarını söylemiştim. Bu ise yine oradaki lafızdan farklı bir lafız iledir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

71- insanlara Güzel Ahlak ile Davran