HAKİM

el-Müstedrek

İMAN

 

68- Allah'ın Dışında Bir Şeye Yemin Eden Kişi

Şirk Koşmuş Olur

 

171- *Bize Ebu Cafer Muhammed b. Ali b. Rahim eş-Şeybani Kuffe'de haber verdi. Bize Ahmed b. Kilabe, Ebu Urve el-Gıfari'den tahdis etti, bize Ubeydullah b. Musa tahdis etti, bize İsrail, Said b. Mesruk'tan bildirdi. O Sad b. Ubeyde'den, o İbn Ömer'den şöyle dediğini nakletti: Ömer babam hakkı için hayır dedi. Bunun üzerine Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Babalarınız adına yemin etmeyin. Her kim Allah'tan başka bir şeyadına yemin ederse şirk koşmuş olur."

 

 

172- Bize Ebu Zekeriya Yahya b. Muhammed el-Anberi haber verdi, bize İbrahim b. Ebi Talib tahdis etti, bize Muhammed b. Yahya tahdis etti, bize Abdurrezzak tahdis etti, bize Süfyan babasından, el-A'meş'ten ve Mansur'dan bildirdi. O Sad b. Ubeyde'den, o İbn Ömer'den şöyle dediğini nakletti: Ömer babamın hakkı için diye yemin ederdi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona (böyle yemin etmeyi) yasaklayarak şöyle buyurdu: "Allah'ın dışında kim bir şeye yemin ederse şirk koşmuş olur." Öteki ise: "O bir şirktir" demiştir.

 

 

173- Bize Abdullah b. Muhammed b. Musa haber verdi, bize Muhammed b. Eyyub tahdis etti, bize Yahya b. Muğire bildirdi, bize Cerir, el-Has en b. Ubeydullah'tan tahdis etti. O Sad b. Ubeyde'den, o İbn Ömer'den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den: "Allah'tan başkası adına yemin eden kimse kafir olmuş olur" buyurdu.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olduğu halde bu hadisi bu lafızIa tahriç etmemişlerdir. Benim bunu iman bölümüne kaydetmemin sebebi ise içinde şirk lafzının geçmiş olmasıdır. Mus'ab b. el-Mikdam, İsrail'den diye hadisin gelen rivayetinde "Hfir olmuş olur" denilmektedir.

 

Diğer Tahric: Tirmizı, 1535; Ebu Davud, 3251.

 

 

 

174- Buhari ve Müslim'e gelince, onlar bu hadisi Salim, Nafi ve Abdullah b. Dinar'ın, İbn Ömer'den rivayeti olarak tahriç etmişlerdir. Buna göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ömer'e: "Şüphesiz Allah sizlere babalarınızın adına yemin etmeyi yasaklamıştır" buyurdu diye yalnızca bu kadarıyla rivayet etmişlerdir. Bu ise ötekinden farklı bir hadistir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

69- Haya imandandır