HAKİM

el-Müstedrek

İMAN

 

67- Allah'ın Hayırlı Kulları Allah'ı Zikretmek için Güneşe, Aya, Yıldızlara ve Gölgelere Dikkat Edenlerdir

 

168- *Bize Ebu Bekr b. İshak ile Ali b. Hamşaz tahdis edip dedi ki: Bize Bişr b. Musa tahdis etti, bize Abdulcebbar b. el-Ala el-Attar Mekke'de tahdis etti. Bize Süfyan b. Uyeyne, Mis'arden tahdis etti. O İbrahim es-Sekseki'den, o İbn Ebi Evfa'dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Şüphesiz Allah'ın hayırlı kulları Allah'ı zikretmek için güneşe, aya, yıldıza ve gölgelere dikkat edenlerdir."

 

Bişr b. Musa dedi ki: Bu hadis Humeydi'de onun Müsned'inde yoktur.

Bu sahih bir isnad olup, Abdulcebbar el-Attar sika bir ravidir. Müslim ve Buhari'de İbrahim es-Sekseki'nin rivayetini delil göstermişlerdir. Böyle dosdoğru bir şekilde rivayet sahih olduğu takdirde senedi bozan kimselerin zayıf olduklarını söylemenin bir zararı yoktur.

 

Diğer Tahric: Mecmau'z-Zevaid, I, 327'de: Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-Kebir'de ve Bezzar rivayet etmiş olup, ravilerinin sika oldukları belirtilmiştir.

 

 

 

169- *Bize Ebu'l-Abbas es-Seyyari Merv'de haber verdi, bize Ebu'l-Muveccih haber verdi, bize Abdan bildirdi, bize Abdullah, Mis'ar'dan bildirdi. O İbrahim es-Sekseki'den şöyle dediğini nakletti: Bizim ashabımız bana Ebu'd-Derda'dan şöyle dediğini tahdis etti: "Allah'ın kulları arasında Allah'ın en sevdiği kimseler Allah'ı insanlara sevdirenlerle, güneşe ve aya dikkat edenlerdir."

 

Bu birinci senedi bozmadığı gibi, onu illetli duruma da düşermez. Çünkü İbn Uyeyne hafız ve si ka birisidir. Aynı şekilde İbnu'l-Mubarek de böyledir. Şu kadar var ki birinci hadisin anlamı gibi daha başka senetler de getirmiştir.

 

Diğer Tahric: Ravileri sikadır

 

 

 

170- *Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti, bize Muhammed b.İshak es-Sağani tahdis etti.

Bize Ebu'n-Nadr el-Pakih ve Ebu'l-Hasen el-Anberi de haber vererek dediler ki: Bize Osman b. Said ed-Darimi tahdis etti.

 

Yine bana Ahmed b. Yakubes-Sakafi tahdis etti, bize Muhammed b. Eyyub tahdis etti. Hepsi dedi ki: Bize Muhammed es-Sabbah tahdis etti, bize Said b. Abdurrahman el-Cumahi, Ubeydullah b. Ömer'den tahdis etti. O Nafi'den, o İbn Ömer'den şöyle dediğini nakletti: Bir adam Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ye gelerek: Bana tavsiyede bulun dedi. Allah Rasulü şöyle buyurdu: "Allah'a ona hiçbir şeyi ortak koşmaksızın ibadet et, namazı dosdoğru kıl, zekatı ver, ramazan ayı orucunu tut, beyti haccet, umre yap (meşru Müslüman yöneticilerin emirlerini) dinle ve itaat et."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadistir çünkü ravilerinin tamamı sikadırlar.

Bununla birlikte Buhari ve Müslim bu hadisi tahriç etmemişlerdir. Buna sebep ise benim Ali b. İsa'yı şöyle derken dinlediğim husustur: Ben el-Huseyn b. Muhammed b. Ziyad'ı şöyle derken dinledim: Bize Muhammed b. Rafi tahdis etti, bize Muhammed b. Bişr tahdis edip dedi ki: Bunu bana Ubeydullah b. Ömer el-Ömeri, Yunus b. Ubeyd'den tahdis etti. O el-Hasen'den şöyle dediğini nakletti: Bir bedevi Ömer (r.a)'a gelerek ona din hakkında soru sorup şöyle dedi: Ey müminlerin emiri bana dini öğret. (Ömer) dedi ki: Allah'tan başka hiçbir ilah olmadığına, Muhammed'in Allah'ın Rasulü olduğuna şehadet et. Namazı dosdoğru kıl, zekatı ver, ramazan orucunu tut, beyti haccet. Yaptığını açıkça yapmaya dikkat et, gizlemekten sakın. Kendisinden utanacağın her şeyden de uzak dur. (Devamla) dedi ki: Allah'ın huzuruna çıkacağın vakit de bunu bana Ömer b. el-Hattab emretti dersin. Sonra dedi ki: Ey Allah'ın kulu! İşte bunları yerine getir. Yüce Allah'ın huzuruna çıkacağın vakit ne istersen onu söyle.

 

el-Kabbani dedi ki: Muhammed b. Yahya'ya, Yunus'un, el-Hasen'den, onun Ömer'den rivayet ettiği hadis mi yoksa Nafi'in, İbn Ömer'den diye rivayet ettiği hadis mi hangileri mahfuzdur? diye sordum. Muhammed b. Yahya: el-Hasen'in hadisi daha mahfuz görünüyor dedi.

 

Hakim dedi ki: Allah Muhammed b. Yahya'dan razı olsun. O söylediği sözün Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'nin: "Seni şüpheye düşüren işi bırak, seni şüphe ve tereddüde sevketmeyen işe bak" buyruğuna muhalefet etmekten çekinerek cevap vermeye cesaret etmemiştir. Eğer her iki hadis üzerinde iyice düşünseydi, lafızların birbirinden farklı olduklarını ve her ikisinin müsned iki hadis ve bir hikaye ihtiva ettiklerini açıkça görecekti. Ubeydullah'ın, Yunus b. Ubeyd'den diye emirlik ile alakalı hadis dışında bir hadisi de hıfzedilmiş değildir. Onu da ed-Deraverdi münferid olarak rivayet etmiştir. Said b. Abdurrahman el-Cumahi ise sika ve güvenilir bir ravidir. Hadisi ondan Muhammed b. es-Sabbah'tan başkası da rivayet etmiştir. Bununla birlikte Muhammed b. es-Sabbah da sika ve güvenilir bir ravidir.

 

Diğer Tahric: Ravileri sikadırlar.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

68- Allah'ın Dışında Bir Şeye Yemin Eden Kişi Şirk Koşmuş Olur