HAKİM

el-Müstedrek

İMAN

 

66- Zar Oynayan Bir Kimse Allah'a ve Rasulüne isyan Etmiş Olur

 

165- Bize Ebu'l-Hasen Ali b. Muhammed b. Ukbe eş-ŞeybaniKılfe'de haber verdi. Bize İbrahim b. İshak ez-Zühri tahdis etti, bize Muhammed b. Ubeyd et-Tanafisi Ubeydullah'tan tahdis etti.

Bize Ebu Bekr b. İshak el-Pakih de tahdis etti, bize Ebu'l-Musenna Muhammed b. Eyyub bildirdi. Her ikisi (Muhammed b. Ubeyd ile Ebu'l-Musenna) dediler ki: Bize Müsedded tahdis etti, bize Yahya Ubeydullah'tan tahdis etti. O Nafi'den, o Said b. Ebi Hind'den, o Ebu Musa'dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Zar oynayan bir kimse Allah'a ve Rasulüne isyan etmiş olur."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olduğu halde her ikisi de bu hadisi tahriç etmemişlerdir. Buna sebep ise Abdullah b. Said b. Ebi Hind'in bu hadisteki kötü hıfzı dolayısıyla içine düştüğü yanılgıdır.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 4938.

 

 

 

166- Bunu bize Ahmed b. Cafer el-Katıi haberverdi, bize Abdullah b. Ahmed b. Hanbel tahdis etti. Bana babam tahdis etti. Bize Abdurrezzak tahdis edip dedi ki: Ben Abdullah b. Said b. Ebi Hind'i babasından tahdis ederken dinledim. O bir adamdan, onun Ebu Musa'dan rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kim zarlarla -yahut (zarlarla anlamındaki lafzın çoğulunu: ki'ab olarak değil de) ke'ibat olarak söyledi- oynarsa Allah'a ve Rasulüne isyan etmiş olur."

 

Bu ise Nafi'in rivayet ettiği hadisin kuvvetini azaltmayan ve onu illetli hale düşürmeyen hususlardan birisidir. Çünkü Yezid b. Abdullah b. el-Hadd, Said b. Ebi Hind'in rivayeti hususunda Nafi'e mutabaat etmiştir.

 

 

 

167- Bize Ebu Bekir b. İshak tahdis etti, bize İsmail b. Kuteybe bildirdi.

Bize Yahya b. Yahya tahdis etti, bize el-Leys b. Sa'd, İbnu'l-Hadd'dan bildirdi. O Said b. Ebi Hind'den, o Ebu Musa el-Eş'ari'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın yanında zardan bahsedildiği bir sırada şöyle buyururken dinledim: "Zarlarla oynayarak onları atan kimse Allah'a ve Rasulüne isyan etmiş olur."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

67- Allah'ın Hayırlı Kulları Allah'ı Zikretmek için Güneşe, Aya, Yıldızlara ve Gölgelere Dikkat Edenlerdir