HAKİM

el-Müstedrek

İMAN

 

65- Taun Bir Nevi Şehadettir

 

164- *Bize Ebu Ahmed Bekr b. Muhammed es-Sayrafi Merv'de tahdis etti, bize Ebu Kılabe er-Rukaşi tahdis etti, bize Ezher b. Sa'd tahdis etti, bize Hatim b. Ebi Sarira, Ebu Belec'ten tahdis etti. O Ebu Bekr b. Ebi Musa'dan, o babasından şöyle dediğini nakletti: Ebu Musa el-Eş'ari'nin yanında taun sözkonusu edildi. Bunun üzerine Ebu Musa: Biz ona dair Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a sorduk da, o: "Kardeşlerinizin dürtmesidir" buyurdu. Ayrıca: "Cinlerden düşmanlarınızın (dürtmesidir). O sizin için bir nevi şehitliktir."

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olduğu halde Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Hadisi böylece Ebu Avane, Ebu Belec'ten diye rivayet etmişlerdir. Bunu bana et-Tahir b. Abdullah b. Muhammed ed-Dihkan haber verdi. Bize Ebu Bekr b. Reca b. es-Sindi tahdis etti, bize Abbas b. Abdulazim el-Minveri ve Muhammed b. Ebi Attab tahdis edip dediler ki: Bize Yahya b. Hammad tahdis etti, bize Ebu Avane, Ebu Belec'ten tahdis etti. O Ebu Bekr b. Ebu Musa'dan, o babası Abdullah b. Kays'tan, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den hadisi buna yakın olarak zikretti.

 

Diğer Tahric: Suyuti, el-Camiu's-Sağir, 5332. Hadisi yalnızca Hakim tarafından zikredildiğini belirtmiş ve sahih olduğunu ifade etmiştir. İmam Ahmed, Müsned, IV, 395; Taberani'de el-Mucemu's-Sağir, s. 71

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

66- Zar Oynayan Bir Kimse Allah'a ve Rasulüne isyan Etmiş Olur