HAKİM

el-Müstedrek

İMAN

 

64- Bu Ümmet'in Azabı Dünyasında Tayin Edilmiştir

 

162- *Bize Ali b. Hamşaz el-AdI tahdis etti, bize Ahmed b. Muhammed b. Asım er-Razi tahdis etti, bize İbn Numeyr, Yahya b. Eyyub, Ebu Musa el-Ensari, Mansur b. Ebi Müzahim ve Muhammed b. es-Sabbah tahdis edip dediler ki: Bize Ebu Bekr b. Ayyaş tahdis etti.

Bana Abdullah b. Muhammed b. Musa da haber verdi. Bize Muhammed b. Eyyub, el-Has en b. Muhammed et-Tayalisi'den tahdis etti. Bize Ebu Bekr b. Ayyaş tahdis etti.

Yine bize Ali b. İsa tahdis etti, bize İbrahim b. Ebi Talib tahdis etti, bize Şuca ( b. Mahled ve İsmail b. Salim tahdis edip dediler ki: Bize Ebu Bekr, Ebu Husayn'dan tahdis etti. -İsmail b. Salim'in hadisinde ise: Bize Ebu Husayn, Ebu Burde'den tahdis edip dedi ki: Ben Ubeydullah b. Ziyad'ın yanında oturuyordum. Haricilerin başları getirildi. Her bir baş getirildikçe ben cehenneme dedim. Bunun üzerine Abdullah b. Yezid el-En sari şöyle dedi: Kardeşimin oğlu! Benim Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinlediğimi bilmiyor musun: "Şüphesiz bu ümmetin azabı dünyasında takdir edilmiştir."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadistir. Herhangi bir illetinin olduğunu bilmiyorum. Bununla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Ayrıca sahih bir şahidi de vardır.

 

Diğer Tahric: Tahavi, Müşkilu'l-Asar, I, 105; Hatib, Tarihu Bağdad, IV, 205; Kudai, Müsnedu'ş-Şihab, 1000.

 

 

 

163- Bu şahidi bize Ali b. Hamşaz tahdis etti. Bize Musa b. Harun ve el-Hasen b. Süfyan tahdis edip dediler ki: Bize Osman b. Ebi Şeybe tahdis etti, bize Yahya b. Zekeriya, İbrahim b. Suveyd en-Nehai'den tahdis etti -ki sika birisi idi.- O el-Hasen b. el-Hakem en-Nehai'den, o Ebu Burde'den şöyle dediğini nakletti: Abdullah b. Yezid'i şöyle derken dinledim: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı: "Ümmetimin azabı dünyasındadır" buyururken dinledim.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

65- Taun Bir Nevi Şehadettir