HAKİM

el-Müstedrek

İMAN

 

43- islam'ın Bir Nihayeti Var mıdır?

 

103- *Bize Ebu Bekr b. İshak el-Fakih tahdis etti, bize Bişr b. Musa bildirdi, bize el-Humeydi tahdis etti.

Bize Ali b. İsa da tahdis etti, bize Muhammed b. Amr el-Haraşi tahdis etti, bize Yahya b. Yahya tahdis etti.

Bize Muhammed b. el-Hasan da tahdis etti, bize Harun b. Yusuf tahdis etti. Bize İbn Ebi Ömer tahdis etti. Hepsi (el-Humeydi, Yahya b. Yahya ve İbn Ebi Ömer) dedi ki: Bize Süfyan tahdis etti -lafız Humeydi'nindir-, bize ez-Zühri tahdis etti. Bana Ur ve b. ez-Zubeyr tahdis edip dedi ki: Ben Kurz b. Alkame'yi şöyle derken dinledim: Bir adam Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ye:

Ey Allah'ın Rasulü İslam'ın bir nihayeti var mıdır? diye sordu. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Evet, Arap olanlardan ve olmayanlardan herhangi bir aile halkı hakkında eğer Allah bir hayır murad edecek olursa onların üzerlerine İslam'ı sokar sonrada adeta buluttan gölgelermiş gibi fitneler baş gösterir."

 

Ona (Süfyan'a) Muhammed b. Raşid ile Yunus b. Yezid ez-Zühri'den diye rivayet ederek mutabaat etmişlerdir.

 

Diğer Tahric: Mecmau'z-Zevaid, VII, 305'de belirtildiği gibi hadisi İmam Ahmed, Müsned, 15917'de tahriç etmiştir. İbn Hibban, Sahih, 5956.

 

 

 

104- *Ma'mer'in sözünü ettiğimiz hadisi: Onu bize el-Kasım b. el-Kasım es-Seyyari haber verdi, bize Ebu'l-Muveccih tahdis etti, bize Abdan tahdis etti, bize Abdullah, Ma'mer'den bildirdi. O ez-Zühri'den, o Urve b. ez-Zubeyr'den, o Kurz b. Alkame'den şöyle dediğini nakletti: Bir bedevi: Ey Allah'ın Rasulü İslam'ın bir nihayeti var mıdır? dedi. Allah Rasulü şöyle buyurdu: "Arap olsun, Arap olmayanlardan olsun, bir aile halkından Allah hayır murad ederse onların üzerine İslam'ı girdirir. Daha sonra fitneler buluttan gölgelermiş gibi baş gösterir."

 

Bu sahih ve hiçbir illeti bulunmayan bir hadis olduğu halde Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Buna sebep ise Kurz b. Alkame'den, Urve'nin tek başına (münferid olarak) rivayette bulunmuş olmasıdır. Kurz b. Alkame ise sahabi olup, hadisi imamların müsnedlerinde tahriç edilmiştir. Hafız Ali b. Ömer'i şöyle derken dinledim: Müslim ve Buhari'nin, Kurz b. Alkame'nin "İslam'ın bir nihayeti var mıdır" şeklindeki hadisini tahriç etmeleri gerekiyordu. Çünkü bu hadisi Urve b. ez-Zubeyr rivayet ettiği gibi ez-Zühri ve Abdulvahid b. Kays da bu hadisi ondan (Kurz'den) rivayet etmişlerdir.

 

Hakim dedi ki: Ebu'l-Hasen'in sözünü ettiğine dair açık delil şudur:

 

Buhari ve Müslim, Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın evinde namaz kılmış olduğu Itban b. Malik el-Ensari'nin hadisini ittifakla rivayet etmişlerdir. Halbuki onun da Mahmud b. er-Rabi' dışında bir ravisi bulunmamaktadır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

44- ihtiyaç Kadar Bir Geçimin ve Kanaatkarlığın Fazileti