HAKİM

el-Müstedrek

İMAN

 

42- Allah imanı Ancak Sevdiği Kimselere Verir

 

101- *Bize Dalec b. Ahmed es-Seczi Bağdat'ta tahdis etti, bize Musa b. Harun ve Salih b. Mukatil tahdis etti.

Bize Ali b. Hamşaz da tahdis etti, bize Ebu'l-Musenna el-Anezi ve Ahmed b. Ali el-Abbar tahdis etti.

Bize Ahmed b. Süfyan b. Hamdeveyh el-Fakih de Buhara'da tahdis etti, bize Salih b. Muhammed b. Habib el-Hafıztahdis etti. Hepsi dedi ki: Bize Ahmed b. Cenab el-Mıssisi tahdis etti, bize İsa b. Yunus, Süfyan es-Sevri'den tahdis etti. O Zubeyd'den, o Murre'den, o Abdullah'tan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Şüphesiz ki Allah aranızda rızıklarınızı paylaştırdığı gibi, ahlakınızı da paylaştırmıştır. Şüphesiz Allah dünyayı sevdiği kimselere de, sevmediği kimselere de verir ama imanı sevdiğinden başkasına vermez."

 

Bu senedi sahih bir hadistir. Ancak Ahmed b. Cenab el-Mıssisi hadisi münferiden rivayet etmiştir. Bu da bizim bu kitaptaki şartlarımızdan birisidir. Çünkü biz eğer herhangi bir illetini bulamayacak olursak, sika ravilerin münferiden rivayet ettikleri hadisleri tahriç edendir. Bu hadiste İsa b. Yunus'a iki mutabaat bulduk. Bunların birincisi bu kitabın şartına uygundur. Bu da Kabisa'nın kardeşi Süfyan b. Ukbe'nin mutabaatıdır.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, 3672; Buhari, el-Edebu'l-Müfred, 275; Taberani, el-Kebir, 8990; Mecmau'z-Zevaid, (X, 90)'da (Heysemi) şöyle demektedir: Ravileri sikadırlar.

 

 

 

102- * ... Bize İbrahim b. Muhammed b. Hameveyh er-Razi tahdis etti, bize Kabisa'nın kardeşi Süfyan b. Ukbe, Hamza ez-Zeyyad ile Süfyan es-Sevri'den tahdis etti. O Zubeyd'den, o Murre'den, o Abdullah b. Mesud'dan, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den şöyle buyurduğunu nakletti: "Şüphesiz Allah aranızda rızıklarınızı payettiği gibi, ahlakınızı da paylaştırmıştır. Şüphesiz Allah malı sevdiği kimselere de, sevmediği kimselere de verir. Ancak imanı sevdiğinden başka kimselere vermez. Allah bir kulu sevdiği vakit ona iman verir."

 

Bu kitabın şartına uygun olmayan mutabaat eden kişi ise Abdulaziz b. Eban'dır. Hadis onunla maruftur. Buna göre hadis İsa b. Yunus'a iki mutabi ile sahihtir. Sonra da es-Sevri'nin, Zubeyd'den rivayetine bir mutabi ile de sahih olmaktadır ki bu mutabi kişi de Hamza ez-Zeyyad'dır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

43- islam'ın Bir Nihayeti Var mıdır?