HAKİM

el-Müstedrek

İMAN

 

41- Çocuklar ve Kader Hakkında Konuşmak

 

100- *Bize fakih Ebu Bekr Ahmed b. Süleyman haber verdi, bize Ebu Davud Süleyman b. el-Eş'as tahdis etti, bize Selim b. Harb ve Şeyban b. Ebi Şeyban tahdis edip dedi ki: Bize Cerir tahdis etti.

Bana Ebu Bekir b. Abdullah da haber verdi. Bize el-Hasen b. Süfyan tahdis etti, bize Yezid b. Salih ve Muhammed b. Eban tahdis edip dediler ki: Bize Cerir b. Kilabe tahdis edip dedi ki: Ben Ebu Reca el-Utaridi'yi şöyle derken dinledim: İbn Abbas (r.a)'ı şöyle derken dinledim: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Bu ümmetin fertleri çocuklar ve kader hakkında (ileri geri) konuşmadıkları sürece bu ümmetin işi birbiriyle uyumlu ve birbirine yakın yürümeye devam edecektir."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olup, bir illetinin bulunduğunu bilmiyoruz. Bununla birlikte her ikisi de bu hadisi tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Taberani, 12765; Bezzar, Müsned, 2180; İbn Hibban, Sahih, 6724. Hadisin mevkuf ve merfu olarak rivayeti ihtilaflıdır. Hadisin illeti budur. Bezzar rivayetinden sonra buna dikkat çekmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

42- Allah imanı Ancak Sevdiği Kimselere Verir