HAKİM

el-Müstedrek

İMAN

 

30- "Hani Rabbin Ademoğullarının Sırtlarından Zürriyetlerini Çıkarıp Almış ... " (el-Araf, 172) Ayetinin Tefsiri

 

82- Bize Ebu Ahmed Bekr b. Muhammed b. Hamdan es-Sayrafi Merv'de tahdis etti. .. Bize Malik b. Enes tahdis etti. Bana Ebu Bekr b. Ebi Nasr ed-Daraberdi de Merv'de haber verdi ... Bize el-Kanebi, Malik b. Enes'e okunan rivayetler arasında Zeyd b. Ebi Uneyse'den tahdis etti. O Abdulhamid b. Abdurrahman b. Zeyd b. el-Hattab'dan, o Müslim b. Yesar el-Cuheni'den rivayet ettiğine göre Ömer b. el-Hattab'a şu: "Hani Rabbin Ademoğullarından onların sırtlarından zürriyetlerini almıştı" ayeti hakkında soru soruldu. Ömer b. el-Hattab dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a bu ayete dair soru sorulduğunu ve Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın şöyle buyurduğunu dinledim: "Şüphesiz Allah Adem'i yarattı. Sonra sağıyla onun sırtını sıvazladı. Ondan bir zürriyet çıkardı. Ben bunları cennet için yarattım ve cennetliklerin ameli ile amel ederler buyurdu. Sonra sırtını (tekrar) sıvazladı, ondan bir zürriyet çıkardı ve: Bunları ateş için yarattım ve ateş ehlinin ameli ile amel ederler buyurdu."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olduğu halde bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 4703; Tirmizi, 3075; İmam Malik, Muvatta, II, 898; İmam Ahmed, Müsned, 1,44. Zehebi dedi ki: Senedinde mürsellik vardır.

 

 

 

83- * ... Bize Vehb b. Cerir b. Kilabe tahdis etti, bize babam Külsum b. Cebr'den tahdis etti. O Said b. Cubeyr'den, o İbn Abbas'tan, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den şöyle buyurduğunu nakletti: "Allah Adem'in sırtından (çıkardığı zürriyetten) misakı aldı. Onun sulbünden etrafa dağıttığı bir zürriyet çıkardı. Onları önünde zerrecikler gibi saçıp savurdu. Sonra onlarla konuşarak: Ben sizin Rabbiniz değil miyim? buyurdu. Onlar: Evet, Rabbimizsin. Biz de kıyamet gününde şüphesiz biz bundan gafil kimselerdik demeyesiniz diye yahutta: Ancak önceden atalarınız şirk koşmuştu. Biz de onlardan sonra gelen bir zürriyettik. Batıkıların yaptıkları sebebiyle bizi helak edecek misin demeyesiniz diye" (Araf, 172-173)

 

Bu senedi sahih bir hadis olduğu halde Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Müslim, Külsum b. Cebr'in rivayetini delil göstermişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

31- Yün Giyinmenin Fazileti