HAKİM

el-Müstedrek

İMAN

 

31- Yün Giyinmenin Fazileti

 

84- * ... Bize Halef b. Halife, Humeyd el-Arec'ten tahdis etti. O Abdullah b. el-Haris'ten, o İbn Mesud (r.a)'dan, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den şöyle buyurduğu nu nakletti: "Allah'ın Musa ile konuştuğu günde Musa'nın üzerinde yünden bir cübbe, yün pantolon, elbisesinin yenleri yün, abası da yündür. Temiz olmayan bir eşek derisinden de iki ayakkabısı vardı."

 

Her ikisi de Said b. Mansur'un rivayet ettiği hadisi ittifakla delil göstermiştir. Burada sözü edilen Humeyd ise Humeyd b. Kays el-Arec değildir. Buhari Tarih'inde: Humeyd b. Ali el-Arec el-Kufi hadisi münker bir ravidir. Abdullah b. el-Haris en-Necrani de rivayeti delil gösterilmiş bir kimsedir. Müslim de tek başına Halef b. Halife'nin rivayetini delil göstermiştir. Bu tasavvuf ve Musa'nın konuşması hususunda büyük bir hadis olduğu halde Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Kenzu'l-Ummal (32380) hadisin Ebu Ya'la, Hakim ve Beyhaki tarafından rivayet edildiğini belirtmektedir.

 

 

 

85- *Ayrıca bu hadisin İsmail b. Ayyaş yoluyla gelen şahidi de bulunmaktadır. Bu hadisi bize Ali b. Hamşaz ile Ebu Bekr b. Baleveyh tahdis etti. İkisi dedi ki: Bize Abdullah b. Davud el-Vasıti et-Temmar tahdis etti. Bize İsmail b. Ayyaş, Sevr b. Yezid'den tahdis etti, o Halid(b. Ma'dan)'dan, o Ebu Umame el-Bahili'den dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Yün giymeye bakınız. Sizler imanın tadını kalplerinizde bulacaksınız."

 

Diğer Tahric: Hadisi Kenzu'l-Ummal Hakim'e ve Şuabu'l-İman adlı eserinde Beyhaki'ye nispet etmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

32- Cennete Gidecek Kafileyle, Cehennem Ateşine Gidecek Kafile