HAKİM

el-Müstedrek

İMAN

 

29- Cennet Hoşlanılmayan Şeylerle Kuşatılmıştır

 

79- ... Bize Muhammed b. Amr, Ebu Seleme'den tahdis etti, o Ebu Hureyre'den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Allah Cibril'i çağırıp, onu cennete gönderdi. Ona ve bizim orada cennetliklere neler hazırladığımıza bir bak buyurdu. Cebrail: İzzetin hakkı için bunun böyle olduğunu işiten herkes mutlaka oraya girecektir dedi. Bunun üzerine etrafı hoşlanılmayan şeylerle kuşatıldı. Cenab-ı Allah: Şimdi oraya dön, tekrar oraya bir bak buyurdu. Cebrail döndü ve: İzzetin hakkı için yemin ederim oraya kimsenin girmeyeceğinden korktum dedi."

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olduğu halde Buhari ve Müslim de bu hadisi tahriç etmemişlerdir.

Hadisi Hammad b. Seleme, Muhammed b. Amr'dan birtakım lafızlan ziyadesi ile rivayet etmiş bulunmaktadır:

 

 

 

80- ... Bize Aftan tahdis etti, bize Hammad b. Seleme, Muhammed b. Amr'dan tahdis etti. O Ebu Seleme'den, o Ebu Hureyre'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Allah cenneti yaratınca ey Cibril, git ona bir bak dedi. Cibril gidip ona baktı ve: Bunun böyle olduğunu kim işitirse mutlaka buraya girer dedi. Sonra (Allah) onun etrafını hoşlanılmayan şeylerle kuşattı. Sonra git, ona bir bak buyurdu. (Ravi) dedi ki: O da gidip ona baktı ve: İzzetin hakkı için kimsenin buraya girmeyeceğinden korkuya kapıldım dedi. Sonra (Allah) ateşi yarattı, ey Cibril git ona bir bak buyurdu. (Ravi) dedi ki: O da gidip ona bir baktı ve: Onu işitip de ona girecek kimse olmaz dedi. (Ravi) dedi ki: Onun etrafını da şehvet ve arzularla kuşattı. Sonra: Git ona bir bak dedi. O da gidip ona bir baktı. Bu sefer: Rabbim izzetin hakkı için yemin ediyorum, ona girmeyecek kimsenin kalmayacağından korktum."

 

Diğer Tahric: Nesai, VII, 3; Ebu Davud, 4744; Tirmizi, 2560; İmam Ahmed, Müsned, II, 332. Bu sahih bir hadistir.

 

 

 

81- * ... Bize Süfyan, İbn Cureyc'den tahdis etti. O Süleyman el-Ahvel'den, o Tağus'tan, o İbn Abbas'tan şöyle dediğini nakletti: "(Allah) ona ve arza isteyerek yahut istemeyerek geliniz buyurdu" (Fussilet, 11) Allah semaya güneşini, ayını, yıldızlarını çıkart buyurdu. Arza da: "Nehirlerini yar, meyvelerini çıkart" buyurdu. Her ikisi de isteyerek geldik dedi.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olduğu halde onu tahriç etmemişlerdir. Sahabinin tefsiri onlara göre müsned (hadis hükmünde)dir.

 

Senedi sahih bir hadistir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

30- "Hani Rabbin Ademoğullarının Sırtlarından Zürriyetlerini Çıkarıp Almış ... " (el-Araf, 172) Ayetinin Tefsiri