HAKİM

el-Müstedrek

İMAN

 

28- Allah Güzeldir, Güzelliği Sever

 

77- *Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti, bize Cafer b. Muhammed b. Şakir tahdis etti, bize Affan tahdis etti. Ayrıca bize Ebu Bekr b. İshak el-Fakih tahdis etti, bize Muhammed b. Galib ile Muhammed b. Mahmud el-Bunani bildirip dedi ki: Bize Abdulaziz b. Müslim, el-A'meş'ten tahdis etti. O Habib b. Sabit'ten, o Ebu Yahya b. Ca'de'den, o Abdullah b. Mesud (r.a)'dan, o Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den şöyle buyurduğunu nakletti: "Kalbinde bir tane kadar kibir bulunan kimse cennete girmeyecektir."Bir adam: Ey Allah'ın Rasulü elbisemin yeni olması, başıma yağ sürmüş olmak ve ayakkabı bağımın yeni olması hoşuma gider dedi. (İbn Mesud) dedi ki: Kılıcının kınının askısına varıncaya kadar daha başka şeyleri de sözkonusu etti. Allah Rasulü şöyle buyurdu: "Bu bir güzelliktir. Allah güzeldir, güzelliği sever, ama kibir hakka karşı dİrenen ve insanları küçük gören kimse(nin yaptığı)dır."

 

Bu senedi sahih bir hadis olduğu halde Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Ancak her ikisi de bu hadisin ravilerinin rivayetlerini delil göstermişlerdir.

 

Diğer Tahric: - Müslim'in Sahih'inde Tirmizi'nin Sünen'indeki lafızları buna yakındır. Ebu Davud ve İbn Mace baş taraflarını tahriç etmişlerdir ama muhtemelen Hakim bunu yalnızca senedi dolayısıyla Buhari ve Müslim'e istidrak olmak üzere (bıraktıkları bir eksiği telafi etmek üzere) tahriç etmiştir. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.

 

 

 

78- *Bu hadisin Müslim'in şartına göre bir başka şahidi daha vardır. Bize Kadı Ebu'l-Abbas Abdullah b. el-Huseyn Merv'de tahdis etti ... Ata b. Yesar'dan, o Abdullah b. Amr'dan şöyle dediğini nakletti: Ey Allah'ın Rasulü güzel bir elbise giyinmem kibir kabilinden midir dedim. Allah Rasulü: "Şüphesiz Allah güzeldir, güzelliği sever" buyurdu.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

29- Cennet Hoşlanılmayan Şeylerle Kuşatılmıştır