HAKİM

el-Müstedrek

İMAN

 

27- Kul Zina Ettiği Takdirde iman Ondan Çıkar

 

64- Bize fakih Ebu'n-Nadr ile Ebu'l-Hasen el-Hiri tahdis edip dediler ki: Bize Osman b. Said ed-Darimi tahdis etti.

Yine bize Ebu Cafer Muhammed b. Salih b. Hani tahdis etti, bize el-Fadl b. Muhammed b. el-Museyyeb tahdis etti.

Yine bize Ali b. Hamşaz tahdis etti, bize Ubeyd b. Abdulvahid tahdis etti. (edDarimi ve İbnu'l-Museyyeb ile birlikte) dediler ki: Bize Said b. Ebi Meryem tahdis etti, bize Nafi b. Yezid bildirdi, bize İbnu'l-Hadd'ın tahdis ettiğine göre Said b. Ebi Said bize şunu tahdis etti: O Ebu Hureyre (r.a)'ı şöyle derken dinledi: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kul zina ettiği takdirde iman ondan dışarıya çıkar ve bir gölgelik gibi olur. Kul o fiilinden çekildikten sonra iman ona geri döner."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadistir. Çünkü ikisi de bunun ravilerinin rivayetini delil göstermişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 4690; Tirmizi, 2627. Bu senedi güçlü bir hadistir.

 

 

 

65- *Bu hadisin Müslimin-şartına göre de şahidi vardır: Bize Ebu Bekr b. Muhammed b. Hamdan es-Sayrafi, Merv'de tahdis etti, bize Abdussamed b. el-Fadl tahdis etti.

 

Yine bize Cafer b. Muhammed b. Nusayr Bağdat'ta tahdis etti. Bize Bişr b. Musa tahdis etti. (Bişr ile Abdussamed) dedi ki: Bize Ebu Abdurrahman elMukri tahdis etti, bize Said b. Ebi Eyyub tahdis etti, bize Abdullah b. el-Velid, İbn Huceyre'den tahdis ettiğine göre o Ebu Hureyre (r.a)'ı şöyle derken dinlemiştir: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kim zina eder ve içki içerse Allah ondan insanın gömleği başından çıkardığı gibi imanı söküp alır."

 

Müslim, Abdurrahman b. Huceyre ile Abdullah b. el-Velid 'in rivayetlerini delil göstermiştir. Her ikisi de Şamlıdırlar.

 

 

 

66- * ... Bize Cerir b. Kilabe, Ya'la b. Hakim'den tahdis etti. O Said b. Cubeyr'den, o İbn Ömer (r.a)'dan şöyle dediğini nakletti: Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Haya ve iman bir araya getirilmiştir. Bunlardan biri kaldırıldı mı diğeri de kaldırılır.''

 

Bu BUhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadistir. Çünkü her ikisi de ravilerini delil göstermişlerdir ama bu lafızIa tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

67- * ... Bana Ebu Sahr, Ebu Kilabe'den tahdis etti. O Ebu Hureyre (r.a)'den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Şüphesiz ki mümin ülfet eder. Esasen ülfet etmeyen ve kendisiyle ülfet edilemeyen kimsede hayır yoktur.''

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olup, herhangi bir illeti olduğunu da bilmiyorum. Bununla birlikte Buhari ve Müslim bu hadisi tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Bezzar, Müsned, 3591; İbn Adiy, el-Kamil, II, 685; Ebu'ş-Şeyh, 180; Beyhaki, es-Sunenu'l-Kübra, X, 236; Şuabu'l-İman, VI, 270;

 

 

 

68- ... Bize Musa b. Ukbe tahdis ettiğine göre o Ubeydullah b. Süleyman'ı babasından, o Ebu Eyyub el-Ensari (r.a)'den şöyle dediğini naklederken dinlemiştir: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Allah'a ibadet edip, ona hiçbir şeyi ortak koşmayan, namazı dosdoğru kılan, zekatı veren ve büyük günahlardan kaçınan her bir kul mutlaka cennete girer" (Ebu Eyyub) dedi ki: Ona: Büyük günahlar hangileridir? diye sordular. O: "Allah'a ortak koşmak, savaştan kaçmak ve canı öldürmektir" buyurdu.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadistir, herhangi bir illeti olduğunu da bilmiyorum. Bununla birlikte Buhari ve Müslim hadisi tahriç etmemişlerdir,

 

Diğer Tahric: Bu hadis Nesdi, VII, SS'in lafzıdır.

 

 

 

69- * ... el-Mikdam'dan, o babasından, onun Hani'den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın huzuruna gelince ey Allah'ın Rasulü cennete girmek hakkı ne ile elde edilir dedi. Allah Rasulü: "Güzel söz söylemeye ve karşılıksız yemek yedirmeye bak" buyurdu.

 

Bu müstakim bir hadistir, herhangi bir illeti yoktur. Buhari ve Müslim bu hadisi tahriç etmemişlerdir. Onlara göre bu hadiste illet Hani b. Yezid'in oğlu Şureyh'ten başka bir ravisinin bulunmamasıdır. Bense bu kitabın baş tarafındaki şartımı şöyle açıklamıştım: Bilinen bir sahabinin eğer bilinen bir tabii dışında bir ravisinin olduğunu bilmiyorsak, biz onun rivayetini delil kabul ederiz ve rivayet ettiği hadisi de sahih görürüz. Çünkü bu hadis hepsinin şartına göre sahihtir. Çünkü Buhari Kays b. Ebi Kitibe'in, Mirdas el-Eslemi'den, onun Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den: "Salihler gider" hadisini huccet göstermiştir. Aynı şekilde Kays b. Adiy b. Vmeyra'nın, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den: "Herhangi bir işi görmek üzere amil (memur) tayin ettiğimiz bir kimse ... " hadisini delil göstermiştir. Halbuki bu ikisinin de Kays b. Ebi Kilabe dışında bir ravileri yoktur. Aynı şekilde Müslim de Ebu Malik el-Eşcai'nin babasından rivayet ettiği hadisleri yine Miczad b. Zahir b. el-Eslemi'nin babasından diye rivayet ettiği hadisleri delil gösterdiğine göre, her ikisinin de kendi şartlarına göre Şureyh'in babasından rivayet ettiği hadisi delil göstermeleri gerekmektedir. Çünkü elMikdam ve onun babası Şureyh tabiinin büyüklerindendir.

 

Diğer Tahric: Buhari, el-Edebu'l-Müfred'de; Tabmini, 467; İbn Hibban, Sahih, 1938

 

 

 

70- Hani b. Yezid Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın huzuruna (heyet arasında) gitmişti. Nitekim bunu bize Cafer b. Muhammed, Nusayr el-Huldi'den tahdis etti. Bize Ali b. Abdulaziz tahdis etti, bize Ebu Nuaym tahdis etti, bize Yezid b. el-Mikdam b. Şureyh babasından tahdis etti. O Şureyh b. Hani'den şöyle dediğini nakletti: Bana babam Hani b. Yezid'in tahdis ettiğine göre o Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın huzuruna gitti. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona Ebu'l-Hakem künyesini verdiklerini işitince şöyle buyurdu: "Şüphesiz el-Hakem Allah'tır. Neden sana Ebu'l-Hakem künyesi verilmektedir" buyurunca babam şöyle dedi: Benim kavmim ihtilafa düşederse ben de aralarında hüküm veririm. Her iki kesim de razı olur. Allah Rasulü: "Senin çocuğun var mı?"diye sordu. Babam: Hani'in oğulları Şureyh, Abdullah ve Müslim dedi. Allah Rasulü: "En büyükleri hangisidir?"diye sordu. Babam Şureyh dedi. Allah Rasulü:

"O halde sen Ebu Şureyh'sin" buyurdu. Ona ve çocuklarına dua etti.

 

Ben Marife(tu's-Sahabe) bölümünde muhadramları sözkonusu ederken aralarında Şureyh b. Hani'i de sözkonusu ettim. Şureyh hem cahiliye dönemine, hem İslam dönemine erişmiş olmakla birlikte, Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı görmemiştir. Bu sebeple o tabiin arasında sayılır.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, Sünen, 4955; Nesai, VIII, 229; İbn Hibban, Sahih, 1931; Buhari, el-Edebu'l-Müfred, 812

 

 

 

71- ... Bize Abdullah b. Yezid el-Mukri tahdis etti. ... Bize Harmele b. İmran et-Tucibi tahdis etti, bize Ebu Hureyre'nin azatlısı Ebu Yunus Suleym b. Cubeyr, Ebu Hureyre (r.a)'den şöyle dediğini tahdis etti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Şüphesiz ki o her şeyi işitendir, görendir" buyruğunu okudu ve dua parmağını gözlerinin üzerine, baş parmaklarını da kulaklarının üzerine koydu.

 

Bu sahih bir hadis olduğu halde Buhari ve Müslim bu hadisi tahriç etmemişlerdir. Müslim, Harmele b. İmran ile Ebu Yunus'un rivayetlerini delil göstermiştir. Diğerlerinin ise üzerlerinde ittifak edilmiştir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, Sünen, IV, 112;

 

 

 

72- *Ayrıca bu hadisin Müslim'in şartına göre bir şahidi bulunmaktadır. Bu hadisi bize İsmail b. Muhammed b. el-Fadl b. Muhammed eş-Şarani tahdis etti. .. Bana Hişam b. Sa'd, Zeyd b. Eslem'den tahdis etti. O Cabir b. Abdullah'tan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Deccal'in fitnesinden daha büyük bir fitne ne olmuştur, ne de kıyamet kopacağı vakte kadar olacaktır. Kavmimi (onun fitnesinden) sakındırmamış tek bir nebi dahi yoktur. Benden önce herhangi bir nebinin haber vermediği bir şeyi de ona dair bir şeyi ben size haber vermiş değilim" Sonra elini gözünün üzerine koydu, arkasından: "Şehadet ederim ki yüce Allah'ın tek gözü kör değildir."

 

 

 

73- *Bunu bize Ebu Abdullah Muhammed b. Abdullah es-Saffar tahdis etti ... Bize Şube tahdis etti.

Yine bize Ali b. Hemşaz el-AdI tahdis etti. .. Bize Şube, Ebu İshak'tan tahdis etti. O Ebu'l-Ahvas'dan, o babasından şöyle dediğini nakletti. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın yanına üstüm başım pek temiz olmadığı halde gittim. Allah Rasulü:

 

"Malın var mı?"diye sordu. Ben evet dedim. "Hangi tür maldan" dedi. Ben hepsinden deve, at, köle, koyun türlerinden (malım var) dedim. Allah Rasulü şöyle buyurdu: "Allah sana bir mal vermişse o senin üzerinde görülsün" Dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ayrıca şöyle buyurdu: "Senin kavminin develeri kulakları sağlıklı yavrular doğurduğu halde sen bir usturayı alıyorsun, onların kulaklarını koparıyorsun ve bu Bahira'dır diyorsun. Onu yahut derilerini yarıyorsun, bunlar da haram oldu deyip kendine ve ailene onları haram ediyorsun" Dedi ki: Ben evet öyledir deyince, Allah Rasulü şöyle buyurdu:

 

"Allah'ın sana verdiği her şey sana helaldir. Allah'ın kolu senin kolundan güçlüdür, Allah'ın usturası da senin usturandan daha keskindir."

 

Bu senedi sahih bir hadis olup, KUfe imamlarından bir topluluk bunu Ebu İshak'tan rivayet etmişlerdir. Ebu ez-Zehra da Amr b. Amr ile Ebu İshak es-Sebii'ye, Ebu'l-Ahvas'tan rivayetinde mutabaat etmiş olmakla beraber Buhari ve Müslim hadisi tahriç etmemişlerdir. Çünkü Malik b. Nadla el-Cuşemi'nin oğlu Ebu'l-Ahvas'ın dışında bir ravisi bulunmamaktadır. Müslim'de Ebu'l-Melih b. Usame'den, o babasından diye hadis rivayet etmiş bulunmaktadır ki onun da oğlu dışında bir ravisi yoktur. Aynı şekilde Ebu'l-Malik el-Eşcai'nin babasından rivayeti de böyledir. Bu senet ise bütün bunların hepsinden daha uygundur.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, IV, 137; Tirmizi, 2006; Ebu Davud, 4063; Nesai, VIII, 180

 

74- *Bize Ebu Bekr Ahmed b. Selman el-Pakih Bağdat'ta haber verdi. ..

Bize Hammad tahdis etti.

 

Bana Ebu Bekr b. Abdullah da haber verdi. .. Bize Hammad b. Seleme, Sabit'ten tahdis etti. O Enes (r.a)'den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şu:

"Rabbi dağa tecelli edince ... "(A'raf 143) ayeti hakkında: "Ondan şunun kadartecelli etti" buyurdu.

 

 

 

75- Bu hadisi bize Ebu Bekr b. İshak da tahdis etti.,. Bize Hammad b. Seleme, Sabit'ten tahdis etti. O Enes (r.a)'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Rabbim bana göster, sana bakayım"(A'raf 143) buyruğunu okudu ve: "Nurdan bunun gibi çıkardı" buyurdu. (Sabit) eliyle serçe parmağının ucunun yarısına işaret edip, onunla Hammad'ın göğsüne vurdu ve: Dağ da yerin dibine geçti.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olduğu halde Buhari ve Müslim hadisi tahriç etmemişlerdir,

 

 

 

76- *Bize Ebu Said Ahmed b. Yakubes-Sakafi tahdis etti. .. Bize Ubeydullah b. Selman el-Eğar babasından tahdis etti, o Ebu'd-Derda (r.a)'dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Üç kişiyi Allah sever ve onlara güler. Bir bölük geri çekilecek olursa, o onun arkasından aziz ve celil olan Allah için bizzat savaşır."

 

Bu sahih bir hadis olup, Buhari ve Müslim bütün ravilerinin rivayetini delil gösterdikleri halde her ikisi de bu hadisi tahriç etmemişlerdir ama onlar bu hususta Ebu'z-Zinad'ın, el-A'rec'ten, onun Ebu Hureyre (r.a)'den, onun Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den: "Allah iki adama güler" şeklindeki hadisi cihad bahsinde tahriç etmişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

28- Allah Güzeldir, Güzelliği Sever