HAKİM

el-Müstedrek

İMAN

 

23- Mümin Kimseyi Öldürme Vebalinin Ağırlığı

 

51- Bize Ebu Abdullah el-Huseyn b. el-Hasen b. Eyyub et-Tukani tahdis etti, bize Ebu Yahya Abdullah b. Ahmed b. Zekeriya b. Ebi Meysere el-Mekki tahdis etti.

 

52- *Bize Ebu Abdullah Muhammed b. Abdullah es-Saffar ile fakih Ebu Bekr b. İshak haber vererek dediler ki: Bize Bişr b. Musa bildirdi. Her ikisi (yani Ebu Yahya Abdullah ile Bişr b. Musa) dedi ki: Bize Abdullah b. Yezid el-Mukri tahdis etti, bize Süleyman b. el-Muğire, Hamid b. Hilal'den şöyle dediğini tahdis etti: Bize yani benim ve bir arkadaşımın yanına Ebu'l-Aliye gelerek dedi ki: Sizler benden daha gençsiniz ve hadisi benden daha iyi bellersiniz. Haydi, benimle geliniz dedi. Bizi aldı ve nihayet Nasr b. Asım elLeysi'nin yanına kadar gittik. Ona: Haydi hadisini bu iki kişiye tahdis et dedi. Nasr dedi ki: Bize Ukbe b. Malik tahdis etti -ki onunla birlikte olanlardandı- dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir seriyye gönderdi. Bunlar bir kavme baskın düzenlediler. O kavimden bir adam tek başına kaçıp gidince seriyyeden beraberinde kınından sıyrılmış bir kılıcı bulunan bir adam onun arkasından gitti. Tek başına kaçan kişi: Ben müslümanım dedi. Ancak onu takip eden bunu düşünmeden ona darbesini indirip, onu öldürdü. Olan bitene dair bilgi Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a ulaşınca Allah Rasulü oldukça ağır sözler söyledi. Bu sözler öldüren kişiye ulaştı. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hutbe verirken öldüren kişi, ey Allah'ın Rasulü Allah'a yemin ederim o söylediği o sözü ancak ölümden kurtulmak için söylemişti dediği halde Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) o kişiden ve kendisine doğru duran diğer insanlardan yüzünü başka bir tarafa çevirdi ve hutbesine devam etti. Adam ikinci defa: Ey Allah'ın Rasulü! Allah'a yemin ederim o söylediği sözleri ancak ölümden kurtulmak için söylemişti dedi. Yine Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) o kişiden ve onun karşısında duran diğer insanlardan yüzünü çevirdi ve hutbesine devam etti. Adam dayanamayıp üçüncü bir defa: Allah'a yemin ederim ey Allah'ın Rasulü o kişi o sözleri ancak ölümden kurtulmak için söyledi dedi. Allah Rasulü hoşlanmadığı, rahatsız olduğu yüzünden anlaşılacak şekilde o adama döndü sonra: "Muhakkak Aziz ve Celil olan Allah bir mümini öldürenden yüz çevirmiştir" buyurdu ve bunu üç defa tekrar etti.

 

Bu benzeri Müslim'in, Müsned Sahih'inde tahriç edilmiş bir hadistir.

Çünkü Müslim, Nasr b. Asım el-Leysi ve Süleyman b. el-Muğire'nin rivayetini delil göstermiştir. Ukbe b. Malik el-Leysi ise sahabi birisi olup, hadisi imamların kitaplarında muhdan (tek bir ravisi bulunan kimseler) arasında tahriç edilmiş birisidir. Kitabın baş taraflarında da benim sahabeden kendilerine kadar ulaşan rivayet yolu sahih olması halinde hepsinden hadis tahriç etmeyi şart koştuğunu açıklamış idim.

Zaten Yunus b. Ubeyd de Süleyman b. el-Muğire'ye, Humeyd'den rivayetle -Müslim'in şartına göre- mutabaat etmiş bulunmaktadır.

 

Diğer Tahric: Ahmed, Müsned, IV, 113, V, 188; Ebu Davud, 2627.

 

 

 

53- * ... Bize Hammad b. Seleme, Yunus b. Ubeyd'den tahdis etti. O Hamid b. Hilal'den, o Nasr b. Asım'dan, o Ukbe b. Malik'ten, o Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den şöyle buyurduğu nu nakletti: "Şimdi bir adam nasıl oluyor da ben müslümanım dediği halde bir başka adamı öldürebilir?" Katil bunun üzerine: Ey Allah'ın Rasulü o bunu ancak ölümden kurtulmak için söylemişti dedi. Rasulullah onun söylediğinden hoşlanmayarak şöyle yaptı, yüzünü ondan başka bir tarafa çevirerek şöyle buyurdu: "Bir müslümanı öldürenden Allah yüz çevirmiştir.

 

Bir müslümanı öldürenden Allah yüz çevirmiştir."

 

 

 

54- Bize Ahmed b. Osman b. Yahya el-Ademi Bağdat'ta tahdis etti ... Bize Hemmam bildirdi.

 

55- *Yine bize fakih Ebu Bekr Ahmed b. Süleyman el-Fakih tahric etti ...

Bize Hemmam b. Yahya, İshak b. Abdullah b. Ebi Talha'dan şöyle dediğini tahdis etti: Bana Şeybe el-Hadrami'nin tahdis ettiğine göre o Urve b. ezZubeyr'i, Ömer b. Abdulaziz'e Aişe'den şu hadisi naklederken tanık olduğunu tahdis etti. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Üç husus vardır ki onlar hakkında yemin ediyorum: Allah İslam'da bir payı olan kimseyi bir payı olmayan kimse gibi kılmaz. İslam'ın payları ise oruç, namaz ve sadakadır. (İkincisi) Allah (dünyada iken) bir kulu veli (dost) edinmiş ise kıyamet gününde onun işini başkasına bırakmaz. (Üçüncüsü) bir kimse bir topluluğu seviyor ise mutlaka Allah onu onlarla bir arada tutar. Dördüncüsü de vardır ki eğer ona da yemin edersem günaha girmeyeceğimi ümit ederim: Allah dünyada bir kulun (kusurlarının) üzerini örterse mutlaka kıyamet gününde de onun (günahlarının) üzerini örter."

 

Ömer b. Abdulaziz bunun üzerine dedi ki: Eğer sizler öyle bir hadisin Urve tarafından Aişe'den tahdis edildiğini işitirseniz onu belleyin.

 

Şeybe el-Hadrami'nin rivayet ettiği hadisleri Buhari tahriç etmiştir. Buhari, Tarih'te şöyle demektedir: el-Hadrami'nin, Urve ve Ömer b. Abdulaziz'den hadis dinlediği söylenmektedir. Bu hadis senedi sahih olduğu halde Buhari ve Müslim hadisi rivayet etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Kenzu'l-Ummal'de, 43422 bu hadis için "Ha mim, kaf, nun, he be" rumuzlarım kullanmıştır dediği gibidir. Hadisi İmam Ahmed, Müsned, VI, 145, 160'da zikrettiği gibi Camiu'l-Mesaid ve's-Sünen, XXXV, 22-23'te belirtildiği üzere de Nesai es-Sunenu'l-Kübra'dan rivayet etmiş, Asbahani et-Terğib ve't-Terhib, 1438'de kaydetmiş bulunmaktadır. Bu hadis daha sonra Hakim tarafından Müstedrek, IV, 384'te -hadisin durumu ile ilgili açıklamalarla birlikte- gelecektir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

24- Sabah ve ikindi Namazlarına ileri Derecede Önem Vermek