HAKİM

el-Müstedrek

İMAN

 

24- Sabah ve ikindi Namazlarına

ileri Derecede Önem Vermek

 

56- Bize fakih Ebu Bekr Ahmed b. İshak b. Eyyub tahdis etti, bize el-Hasen b. Ali b. Ziyad tahdis etti, bize Said b. Süleyman el-Vasıti tahdis etti.

 

 

57- Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub da tahdis etti, bize el-Abbas b.

Muhammed ed-Duri tahdis etti, bize Yahya b. Main tahdis etti.

 

 

58- *Bize Ali b. İsa da tahdis etti, bize Ahmed b. Necde tahdis etti, bize Said b. Mansur tahdis etti. Hepsi dedi ki: Bize Huşeym, Davud b. Ebi Hind'den tahdis etti. O Ebu Harb b. Ebi'l-Esved'den, o Fedale el-Leysi'den şöyle dediğini nakletti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ye gidip dedim ki: Ben İslam'a girmek istiyorum. Bu sebeple bana İslam şeriatının bazı hükümlerini öğret dedim. Allah Rasulü namazı, ramazan ayını ve namaz vakitlerini sözkonusu etti. Ben: Ey Allah'ın Rasulü sen öyle vakitlerden söz ediyorsun ki ben o saatlerde meşgul oluyorum ama sen bana kapsamlı bir söz söyleyerek öğret dedim. Şöyle buyurdu: "Eğer meşgul bulunsan dahi sakın meşguliyetlerinde uğraşarak iki asır namazını geçirme" buyurdu. Ben iki asır ne demektir dedim. -Çünkü bu benim kavmimiN söyleyişinde yoktu.- Allah Rasulü: "Fecrve asr (sabah ve ikindi namazları)" buyurdu.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olduğu halde Buhar! ve Müslim bu hadisi rivayet etmemişlerdir. Hadiste başka bir senetle ve tahriç etmedikleri birtakım lafızlar bulunmaktadır. Bunların en faydalı olanları ise İslam şeriatının hükümlerinin sözkonusu edilmesidir. Abdulaziz b. Ebi Davud'un, Alkame b. Mersed'den, onun Yahya b. Ya'mer'den, onun İbn Ömer'den diye nakledilen hadiste Buhar! ve Müslim'in birisinin dahi şartı yoktur. Ayrıca bu senette Davud b. Ebi Hind'den nakilde Huşeym b. Beşir'e muhalefet edilmiştir ki bu muhalefetin hadise bir zararı yoktur, hatta onu daha da pekiştirmektedir.

 

Diğer Tahric: Hadisin bir kısmı Ebu Davud'da 428 numara ile zikredilmiştir. Fedale'nin Kütüb-i Sitte'de bunun dışında bir rivayeti yoktur. el-Mizzi'nin, et-Tehzib'inde XXIII, 191'de böyle belirtilmektedir.

 

 

 

59- Bize Ebu Bekr Muhammed b. Abdullah eş-Şafii tahdis etti, bize Muhammed b. Bişr b. Matar tahdis etti, bize Vehb b. Bakiyye tahdis etti.

Yine bize Ali b. Isa tahais etti. Bize el-Huseyn b. Muhammed b. Ziyad tahdis etti, bize İshak b. Şahin tahdis etti. (Ve ile İshak) dedi ki: Bize Halid b. Abdullah, Davud'dan tahdis etti, o Ebu Harb'den, o Abdullah b. Fedale'den, o babasından şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana (İslam'ı) öğretti. Bana öğrettikleri arasında: "Beş vakit namazı vaktinde kılmaya dikkat et" buyruğu da vardır. Ben: Bunlar benim meşguliyetlerimin bulunduğu saatlerdir dedim. Bu sebeple bana yaptığım takdirde benim için yeterli gelecek kapsamlı bir hususu söyle deyince: "İki asIl vaktinde kılmaya dikkat et" buyurdu. Fedale: Bu bizim dilimizde kullandığımız bir tabir değildi. Onun için:

İki asır ne demektir? dedim. Allah Rasulü: "Biri güneş doğmadan önceki namaz, diğeri de batımından önceki namazdır" buyurdu.

 

Ebu Harb b. Ebi'l-Esved ed-Deyli büyük bir tabii olup, onda ashabın büyüklerinden nakledilmiş rivayetler bulunmaktadır. Onun semaı (hadis dinlemişliği) Fedale b. Ubeyd el-Leysi'den daha aşağıda değildir. Çünkü Huşeym b. Beşir (58. numaralı hadiste geçen bir ravidir) hıfzıyla bilinen hafız birisidir. Halid b. Abdullah el-Vasıti de Sahib-u Kitab'dır. Bu ise genel çerçevesi itibariyle Müslim'in Eyman bölümünde tahriç etmiş olduğu Şube'nin, Osman b. Abdullah b. Mevheb'ten naklettiği, ondan sonra da Muhammed b. Osman'dan, onun babasından naklettiği hadise benzemektedir.

 

 

 

60- *Bana Ali b. Hamşaz el-Adı tahdis etti. Bize Ubeyd b. Abdulvahid tahdis etti.

Yine bana Ahmed b. Muhammed el-Anezi haber verdi. Bize Osman b. Said ed-Darimi tahdis etti. İkisi (Ubeyd ile Osman) dedi ki: Bize Muhammed b. Ebi's-Serri el-Askalani tahdis etti, bize el-Velid b. Müslim tahdis etti, bize Sevr b. Yezid, Halid b. Madan'dan tahdis etti. O Ebu Hureyre (r.a)'den, o Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın şöyle buyurduğu nu nakletti: "Şüphe yok ki İslam'ın bir aydınlığı ve yoldaki işaretler gibi birtakım alametleri vardır."

 

Bu Buhari'nin şartına göre sahih bir hadistir. Çünkü Buhar!, Muhammed b. Halef el-Askalani'den rivayet nakletmiş ve Sevr b. Yezid eş-Şami'nin rivayetini delil göstermiştir. Halid b. Madan'ın, Ebu Hureyre'den hadis dinlemesi (semaı)na gelince, bu görülmedik, bilinmedik bir şey değildir. el-Velid b. Müslim, Sevr b. Yezid'den, o Halid'den şöyle dediğini nakletmektedir: RasuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın ashabından 17 adam ile karşılaştım. Belki de bir kimse bu metnin şaz bir metin olduğunu vehmedebilir. Böyle vehme kapılan bir kimse her iki kitaba (Buhad ve Müslim'e) baksın. Birden başka senedi bulunmayan hayretini gerektirecek kadar şaz metinler bulacaktır. Sonra da bunu onlarla kıyaslasın.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

25- islam Allah'a ibadet Etmen, Ona Hiçbir Şeyi Ortak Koşmaman, Namazı Dosdoğru Kılman ve Zekatı Vermendir