HAKİM

el-Müstedrek

İMAN

 

19- Yüce Allah'ın 99 ismi Vardır. Onları ihsa Eden (Belleyen) Cennete Girer

 

42- *Bize Ebu Zekeriya Yahya b. Muhammed b. Abdullah el-Anberi tahdis etti, bize Ebu Abdullah Muhammed b. İbrahim el-Abdi tahdis etti, bize Musa b. Eyyub en-Nasibi tahdis etti. Yine bize fakih Ebu Bekr Ahmed b. İshak tahdis etti. Bize Muhammed b. Ahmed b. el-Velid el-Kerabisi bildirdi, bize Safvan b. Salih ed-Dımeşki tahdis etti. İkisi (Musa ile Safvan) dedi ki: Bize el-Velid b. Müslim tahdis etti, bize Şuayb b. Ebi Hamza, Ebu'z-Zinad'dan tahdis etti. O el-A'rec'den, o Ebu Hureyre'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

"Allah'ın 99 (yani) bir eksiğiyle 100 ismi vardır. Kim bunları ihsa ederse (ezbeder ve bellerse) sayarsa cennete girer. Şüphesiz ki o (Allah) vitr (tek)dir, teki sever. O kendisinden başka hiçbir ilah olmayan Allah'tır. er-Rahman, er-Rahim, el-Melik, el-Kuddüs, es-Selam, el-Mü'min, el-Muheymin, el-Aziz, el-Cebbar, el-Mütekebbir, el-Halık, el-Bari, el-Musavvir, el-Gaffar, el-Kahhar, el-Vehhab, er-Rezzak, el-Fettah, el-Alim, el-Kabid, el-Basit, el-Hafid, er-Rafi', el-Muiz, el-Muzil, es-Semi, el-Basir, el-Hakem, el-Adl, el-Latif, el-Habir, el-Halim, el-Azim, el-Gafur, eş-Şekur, el-Ali, el-Kebir, el-Hafiz, el-Muğis

 

-Safvan hadisi rivayetinde "el-Mukit" de demiştir. Ebu Bekr b. İshak da Muhtasaru's-Sahih'te bunu benimsemiştir-

 

el-Hasib, el-Celil, el-Kerim, er-Rakib, el-Mucib, el-Vasi, el-Hakim, el-Vedud, el-Mecid, el-Bais, eş-Şehid, el-Hakk, el-Vekil, el-Kaviy, el-Metin, el-Veli, el-Hamid, el-Muhsi, el-Mubdi, el-Muiyd, el-Muhyi, el-Mumiyt, el-Hayy, el-Kayyum, el-Vacid, el-Macid, el-Vahid, el-Ahad, es-Samed, el-Kadir, el-Muktedir, el-Mukaddim, el-Muahhir, el-Evvel, el-Ahir, ez-Zahir, el-Batın, el-Vali, el-Muteali, el-Berr, et-Tevvab, el-Muntekim, el-Afuvv, er-Rauf, Malikü'l-Mülk, Zü'l-celali ve'l-İkram, el-Muksit, el-Cami, el-Ğani, el-Muğni, el-Mani', ed-Darr, en-Nafi, en-Nur, el-Hadi, el-Bedi, el-Baki, el-Varis, er-Reşid, es-Sabur"

 

Bu Buhari ve Müslim'in Sahihlerinde sahih senetlerle -ancak hadiste isimleri zikretmeksizin- tahriç ettikleri bir hadistir. Bu hadisteki illet Buhari ve Müslim'e göre el-Velid b. Müslim'in hadisi bu şekilde uzun nakletmekte münferid kalmış olması ve bunları ondan başkasının zikretmemiş olmasıdır. Halbuki bu bir illet değildir. Çünkü ben el-Velid b. Müslim'in Şuayb'ın ashabı arasında yer alan Ebu'l-Yaman, Bişr b. Şuayb, Ali b. Ayyaş ve onların akranlarından daha sika, daha ileri derecede hafız, daha alim ve daha üstün olduğu hususunda hadis imamları arasında herhangi bir görüş ayrılığı olduğunu bilmiyorum.

Daha sonra tetkik edince hadisin Abdulaziz b. el-Husayn tarafından Eyyub es-Sahtiyani ile Hişam b. Hassan'dan rivayet edilmiş olduğunu, ikisinin bunu Muhammed b. Sirin'den, onun Ebu Hureyre'den, onun Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den uzun uzadıya tamamen rivayet ettiğini gördük.

 

Diğer Tahric: - Hadisi Tirmizi el-Cami (Sünen)'de tamamen tahriç ettiği gibi İbn Mace de Sünen'inde tahric etmiştir. 

 

 

 

43- *Bize bunu Ebu Muhammed Abdurrahman b. Hamdan el-Cellab Hemedan'da tahdis etti, bize el-Emir Ebu'l- Heysem Halid b. Ahmed ez-Zühri Hemedan'da tahdis etti, bize Ebu Esed Abdullah b. Muhammed el-Belhi tahdis etti, bize Halid b. Mahled el-Katuni tahdis etti.

 

 

 

44- *Yine bu hadisi bize Muhammed b. Salih b. Hani ile Ebu Bekr b. Abdullah tahdis etti. Her ikisi: Bize el-Hasen b. Süfyan tahdis etti dedi. Bize Ahmed b. Süfyanen-Nesai tahdis etti, bize Halid b. Mahled tahdis etti, bize Abdulaziz b. Husayn et-Tercüman tahdis etti, bize Eyyub esSahtiyani ile Hişam b. Hassan, Muhammed b. Sirin'den tahdis etti. O Ebu Hureyre'den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den şöyle buyurduğunu rivayet etti: "Şüphesiz Allah'ın 99 ismi vardır, Bunları ihsa eden (ezberleyip, belleyen, gereklerince amel eden) cennete girer,

 

Allah er-Rahman, er-Rahim, el-İlah, er-Rab, el-Melik, el-Melik, el-Kuddüs, es-Selam, el-Mü'min, el-Muheymin, el-Aziz, el-Cebbar, el-Mütekebbir, el-Halik, el-Bari, el-Musavvir, el-Halim, el-Alim, es-Semi, el-Basir, el-Hayy, el-Kayyum, el-Vasi, el-Latif, el-Habir, el-Hannan, el-Mennan, el-Bedi, el-Vedud, el-Ğafur, eş-Şekur, el-Mecid, el-Mubdi, el-Muiyd, en-Nur, el-Evvel, el-Ahir, ez-Zahir, el-Batın, el-Ğaffar, el-Vehhab, el-Kadir, el-Ahad, es-Samed, el-Kafi, el-Baki, el-Vekil, el-Mecid, el-Muğis, ed-Daim, el-Muteal, Zu'l-celali ve'l-ikram, el-Mevla, en-Nasir, el-Hakk, el-Mubin, el-Bais, el-Mucib, el-Muhyi, el-Mumit, el-Cemil, es-Sadık, el-Hafiz, el-Kebir, el-Karib, er-Rakib, el-Fettah, et-Tevvab, el-Kadim, el-Vitr, el-Fatır, er-Rezzak, el-Allam, el-Ali, el-Azim, el-Ğani, el-Melik, el-Muktedir, el-Ekrem, er-Rauf, el-Mudebbir, el-Malik, el-Kadir, el-Hadi, eş-Şakir, er-Rafi, eş-Şehid, el-Vahid, Zu't-Tavl, Zu'l-Mearic, Zu'l-Fadl, el-Hallak, el-Kefil, el-Celil, el-Kebir"

 

Bu Eyyub ve Hişam'ın, Muhammed b. Sirin'den, onun Ebu Hureyre'den rivayet ettiği rivayette fazladan bulunan isimler zikredilmeksizin muhtasar olarak mahfuz bir hadistir. Bütün bu isimler Kur'an-ı Kerim'de vardır. Abdulaziz b. el-Husayn b. et-Tercüman si ka bir ravidir. Her ne kadar Buhari ve Müslim bu hadisi tahriç etmemiş ise de, ben bunu ilk hadis için bir şahit olarak zikrettim.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

20- Uğursuz Bulmak Bir Şirktir