HAKİM

el-Müstedrek

İMAN

 

20- Uğursuz Bulmak Bir Şirktir

 

45- Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti ... Bize Şube tahdis etti.

 

46- Yine bize Kadı Abdurrahman b. el-Has en Hemedan'da tahdis etti. .. Bize Şube tahdis etti.

 

47- Yine bize Ebu Bekr b. İshak ile Ebu Bekr b. Babeveyh tahdis edip şöyle dediler. .. Bize Şube tahdis etti, bana Seleme b. Kuheyl haber verip dedi ki: Ben Esed oğullarından bir adam olan İsa'yı, Zirr'den tahdis ederken dinledim. O Abdullah'tan, o Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den şöyle buyurduğunu zikretti: "Tıyare (uğursuz bellemek) şirktir ama aziz ve celil olan Allah onu (o uğursuzluk hissini) tevekkül ile giderir."

 

Burada sözü edilen İsa adındaki ravinin adı İsa b. Asım el-Esedi olup, KMeli sika bir ravidir.

 

Diğer Tahric: - 45, 46 ve 47 numaralı ile zikredilen hadisi Ebu Davud ve Tirmizi bunun gibi Abdullah b. Mesud'un rivayet ettiği bir hadis olarak zikretmişlerdir. Bundan dolayı bu hadis Kütüb-i Sitte'ye göre zaid hadislerden sayılmaz. Bk. Tirmizi, 5793 vd.

 

 

 

48- Bizim zikrettiğimizin sahih olduğunu bize Hafız Ebu Abdullah Muhammed b. Yakub tahdis etti ... Bize Yahya tahdis etti.

Yine bana Ebu Bekr b. Abdullah haber verdi. .. Bize Yahya b. Said, Şube'den tahdis etti. O Seleme b. Kuheyl'den, o İsa b. Asım'dan, o Zirr'den, o Abdullah'tan, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den şöyle buyurduğu nu zikretti: "Uğursuz bellemek şirk türündendir. Esasen aramızdan kim bunu duymaz ki? Ama Allah onu tevekkül ile giderir."

 

Bu senedi sahih, ravileri sika bir hadis olduğu halde Buhar! ve Müslim hadisi tahriç etmemişlerdir. İsa b. Asım el-Esedi aynı şekilde Adiy b. Sabit'ten ve başkalarından da hadis rivayet ettiği gibi kendisinden de Şube, Cerir b. Kilabe, Muaviye b. Salih ve başkaları da hadis rivayet etmişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, I, 400; Buhari, el-Edebu'l-Müfred, 909; İbn Hibban, Sahih, 6089; Ebu Davud, 3910; Tirmizi, 1614; İbn Mace, 3538. Feyzu'l-Kadir'de (I, 319) Iraki'nin Emali'sinde bu hadisin sahih olduğunu söylediğini nakletmektedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

21- Allah'tan Başkası Adına Yemin Eden Bir Kimse Kafir Olur