HAKİM

el-Müstedrek

İMAN

 

17- Kıtaiden Önce islam'a Davet Etmek

 

38- *Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakılb tahdis etti. .. Bana Süfyan es-Sevri haber verdi. Yine bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Ahmed el-Mahbubi Merv şehrinde haber verdi. .. Bize Muhammed b. Kesir tahdis etti, bize Süfyan, İbn Ebi Necih'ten tahdis etti. O babasından, o İbn Abbas'tan dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hiçbir kavim ile kendilerini (İslam'a) davet etmeden savaşmadı.

 

Bu es-Sevri'den gelen sahih bir hadis olduğu halde Buhari ve Müslim onu rivayet etmemişlerdir. Müslim, Abdullah'ın babası olup adı Yesar olan Ebu Necih'in rivayetini delil göstermiştir. Kendisi Mekkelilerin azatlılarındandır.

Ali b. Ebi Talib'den, o Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'dan bu lafızIa da rivayet edilmiştir.

Her ikisi de Abdullah b. Avn'ın hadisini ittifakla tahriç etmişlerdir: Ben Abdullah b. Ömer'in azatlısı Nafi'e davetten önce savaşmaya dair soru sormak üzere bir mektup yazdım. Nafi de bana Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mustalık oğullarına (davet etmeksizin) baskın yaptı diye yazdı. .. ve hadisi zikretti. Hadiste: Davet kıtaIden önce idi ifadesi de bulunmaktadır.

 

Diğer Tahric: Mecmau'z-Zevaid, V, 304'te hadisin İmam Ahmed tarafından Müsned'de (2053,2105) rivayet edildiğini, Ebu Ya'la, Müsned, Taberani, 11159, 11270 ve Bezzar tarafından rivayet edildiğini söylemiştir. Ayrıca ravileri Sahih'in ravileridir demektedir.

 

 

 

39- *Bize Ali b. Hamşaz el-Adı tahdis etti ... Bize Muhammed b. elMünkedir'in tahdis ettiğine göre o Rabia b. Abbad ed-Dueli'yi şöyle derken dinlemiştir: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı Mina'da Medine'ye hicret etmeden önce kendi konakladıkları yerlerde gördüm. Şöyle diyordu: "Ey insanlar! Şüphesiz Allah size kendisine ibadet etmenizi ve ona hiçbir şeyi ortak koşmamanızı emreder" (Rabia) dedi ki: Arkasında da bir adam vardı, o: Ey insanlar! Bu sizlere atalarınızın dinini terk etmenizi emrediyor diyordu. Ben bu adam kimdir? diye sordum. Ebu Leheb'tir denildi.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadistir. Ravileri sonuncusuna kadar sika ve sebt (sağlam) kimselerdir. Muhtemelen ikisi yahut onlardan birisi Rabia b. Abbad'ın, Muhammed b. el-Münkedir dışında bir ravisinin bulunmadığını vehm etmiş olabilir. Halbuki ondan Ebu'z-Zinad Abdullah b. Zekvan da ondan bizzat bu hadisi rivayet etmiştir.

 

 

 

40- Bize Ebu Muhammed b. Abdurrahman b. Hamdan el-Cellab Hemedan'da haber verdi. .. Bize İbn Ebi'z-Zinad tahdis etti. Bana babam haber verdi, bana Rabia b. Abbad ed-Dueli tahdis edip dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı cahiliye döneminde Zulmecaz panayırında gördüm. "Ey insanlar! La ilahe illallah deyiniz, kurtulursunuz" diyordu. (Rabia) dedi ki: O bu sözlerini defalarca tekrarlıyordu. İnsanlar onun etrafında toplanmış ve izinden giderlerken arkasından da saçlarını iki örgü yapmış, şaşı, yüzü parlak bir adam da şöyle diyordu: O atalarının dininden dönen yalancı birisidir. Ben: Bu kimdir? diye sordum. Amcası Ebu Leheb'tir dediler.

 

Ben Abdurrahman b. Ebi'z-Zinad'ın rivayetini her ikisine uyarak şahit gösterdim. Çünkü her ikisi de onu şahit göstermişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, buna yakın, III, 492. Ayrıca bk. el-Fethu'r-Rabbani, XX, 216. Bu hadis zevaid hadislerdendir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

18- Vefakarlık imandandır