HAKİM

el-Müstedrek

İMAN

 

15- Zulüm Kıyamet Gününde Zulumat Olacaktır. Çirkin Söz ve Fiillerden, Çirkin Söz Söylemek, Kötü Fiil işlemekten ve Cimrilikten Sakının

 

26- *Bize Ali b. Hemşaz el-AdI tahdis etti ... Bize Şube tahdis etti. Bana Ebu Ömer ve Muhammed b. Cafer el-AdI tahdis etti ... Bize Şu'be, Amr b. Murre'den şöyle dediğini tahdis etti: Bana Abdullah b. el-Haris -kendisinden hayırla söz edip övgüde bulunarak- Ebi Kesir'den tahdis etti. O Abdullah b. Amr'dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize bir hutbe irad edip şöyle buyurdu: "Zulümden sakınınız. Çünkü (dünyada) zulüm, kıyamet gününde zulumat (karanlıklar olacak)tır. Çirkin söz söylemekten ve çirkin söz söylemeye kendinizi zorlamaktan da sakınınız. Cimrilikten de uzak durunuz. Çünkü şüphesiz sizden öncekiler cimrilikle helak oldu; cimrilik onlara akrabalık bağlarını koparmayı emretti, onlar da kopardılar; eli sıkılığı emretti, onlar da eli sıkılık ettiler; günahkarlığı emretti, günah işlediler."

 

Bir adam ayağa kalkarak, ey Allah'ın Rasulü İslam'ın hangi (ameli) daha faziletlidir? diye sordu. Allah Rasulü: "Müslümanların senin dilinden ve elinden esen kalmalarıdır" buyurdu. O adam veya bir başkası, ey Allah'ın Rasulü hangi hicret daha faziletlidir? diye sordu.

Allah Rasulü: "Rabbinin hoş görmediği şeyleri hecretmendir (terk etmendir)"buyurdu (Devamla) şöyle buyurdu: "Hicret de iki çeşittir. Birisi şehirde yaşayanın hicretidir. Diğeri ise çölde göçebe yaşayanın hicretidir. Göçebe yaşayanın hicreti çağrıldığı zaman çağrıyı kabul ederek gelmesi, ona emir verildiğinde itaat etmesidir. Şehirde yaşayanın hicreti ise her ikisinin ağır bir sınavalması bakımından en büyük olanları, ecir bakımından da en faziletli olanlarıdır."

 

Hepsi de Şa'bi hadisini Abdullah b. Amr'dan muhtasar olarak rivayet etmişlerdir. Bununla birlikte Buhari ve Müslim bu hadisi tahriç etmemişlerdir. Amr b. Murre ile Abdullah b. el-Haris en-Necrani üzerinde ikisi de ittifak etmiştir. Ebu Kesir, Zuheyr b. el-Akmar ez-Zebidi'ye gelince, o Ali ve Abdullah ile onlardan sonra (hayatta kalan) ashab-ı kiram'dan hadis dinlemiştir.

 

Muayyen olarak bu hadis de A'meş'ten, o Amr b. Murre'den diye gelmiş bulunmaktadır:

 

 

 

27- Bunu bize Ali b. İsa tahdis etti ... el-A'meş'ten, o Amr b. Murre'den, o Abdullah b. el-Haris'ten, o Zuheyr b. el-Akmar'den, o Abdullah b. Amr'dan dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Zulümden sakınınız" buyurdu ve hadisi uzun uzadıya zikretti. Bizim Abdullah b. Amr'dan diye zikrettiğimiz bu ziyadeli rivayetlerin Ebu Hureyre'nin rivayetinden Müslim'in şartına uygun sahih bir şahidi bulunmaktadır.

 

 

 

28- *Bunu bize Ebu'l-Huseyn Muhammed b. Ahmed el-Kantari haber verdi. Bize Ebu Kılabe tahdis etti, bize Ebu Asım, İbn Aclan'dan tahdis etti.

 

Diğer Tahric: Hasen bir hadistir. Ahmed, Müsned, II, 431

 

 

 

29- *Bize -lafız kendisinin olmak üzere- Ebu Bekr b. İshak tahdis etti ...

Bana el-Leys, Muhammed b. Aclan'dan tahdis etti. O Said b. Ebu Said elMakbud'den, o Ebu Hureyre'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Çirkin sözden ve çirkin söz söyleme gayretine düşmekten sakınınız. Çünkü şüphesiz Allah çirkin konuşanı, çirkin konuşmak için gayret göstereni sevmez. Zulümden sakınınız çünkü kıyamet gününde o zulumattır. Cimrilikten sakının ız çünkü cimrilik sizden öncekileri çağırdı da, onlar birbirlerinin kanlarını döktüler. Sizden öncekileri çağırdı, onlar da akrabalık bağlarını kestiler. Sizden öncekileri çağırdı, onlar da birbirlerine haram olan haklarını helal bellediler (haklarını çiğnediler.)"

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

16- Mümin Çokça Tan Eden, Çok Lanet Okuyan, Çirkin ve Müstehcen Söz Söyleyen Kişi Değildir