HAKİM

el-Müstedrek

İMAN

 

14- Müminler Arasında imanı En Kamil Olanın Tanımı

 

23- *, .. Bana Ebu'z-Zubeyr, Cabir'i şöyle derken dinlediğini haber verdi:

Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Müminlerin en kamili Müslümanların elinden ve dilinden yana esen kalabildikleri kimsedir" buyurdu.

 

Yine her ikisinin de rivayet etmedikleri ve şartlarına uygun sahih bir başka ziyade de bulunmaktadır:

 

Diğer Tahric: İbn Hibban, Sahih, Hadis Müslim'de Cabir'den "Müslüman ... " lafzı ile zikredilmiş olup bu lafız ile Kütüb-i Sitte'de bulunmamaktadır.

 

 

 

24- *Amr b. Malik, el-Leysi'den, o Fedale b. Ubeyde'den dedi ki: Rasulullah (s.a.v.) veda haccında şöyle buyurdu: "Size müminin kim olduğunu haber vermeyeyim mi? O insanların canlarına ve mallarına zarar gelmeyeceğinden yana kendisinden emin oldukları kimsedir. Müslüman ise Müslümanların dilinden ve elinden esen kalabildikleri kimsedir. Mücahid (Allah'a) itaat yolunda nefsiyle mücahede eden kimsedir. Muhacir ise küçük ve büyük günahları hecr eden (terk eden)dir."

 

Müslim'in şartına göre bir başka ziyade daha bulunmakla birlikte Buhari ve Müslim'de bu fazlalığı tahriç etmemişlerdir:

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, VI, 21; Tirmizi, 1621. Hadis hasen, sahihtir.

 

 

 

25- * ... Bize Hammad, Yunus b. Ubeyd'den ve Humeyd'den tahdis etti. İkisi Enes b. Malik'ten şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Mümin insanların kendisinden yana emin oldukları kimsedir. Müslüman ise Müslümanların dilinden ve elinden esen kaldıkları kimsedir. Muhacir kötülüğü hecr eden (terk eden) kişidir. Nefsim elinde olana yemin ederim ki komşusunun kötülüklerinden emin olmadığı bir kul cennete girmeyecektir."

 

Bu hadis metninde cerh edilmişlerin rivayetinden yana esen kalmış sahih bir başka fazlalık daha vardır. Bununla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, III, 154. Hadisin senedi ceyyiddir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

15- Zulüm Kıyamet Gününde Zulumat Olacaktır. Çirkin Söz ve Fiillerden, Çirkin Söz Söylemek, Kötü Fiil işlemekten ve Cimrilikten Sakının