HAKİM

el-Müstedrek

İMAN

 

11- Apaçık Dokuz Belgenin Neler Olduğunun Beyanı

 

20- Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti. .. Bize Şube tahdis etti.

Yine bize Ebu'l-Kasım Abdurrahman b. el-Hasen el-Esedi Hemedan'dan haber verdi. .. Bize Adem b. Ebi Iyas tahdis etti, bize Şube tahdis etti. Yine bize Ahmed b. Cafer el-Katii haber verdi. .. Bize Muhammed b. Cafer tahdis etti, bize Şube, Amr b. Murre'den tahdis edip dedi ki: Abdullah b. Seleme'yi, Safvan b. Assal el-Muradi'den şöyle dediğini tahdis ederken dinledim: Bir Yahudi arkadaşına: Gel seninle şu Peygamber'e (s.a.v.) gidelim de ona şu: "Andolsun ki biz Musa'ya apaçık dokuz ayet verdik." (İsra, 101) ayetini soralım. Arkadaşı: Sen ona Peygamber (nebi) deme. Eğer o senin sözünü işitecek olursa onun dört gözü olur. (Safvan) dedi ki: Gidip ona (ayeti) sordular. Allah Rasulü şu cevabı verdi: "Allah'a hiçbir şeyi ortak koşmayınız. Hırsızlık yapmayınız, zina etmeyiniz. Hak ile olması hali dışında Allah'ın haram kıldığı canı öldürmeyiniz, sihir yapmayınız, faiz yemeyiniz. Günahsız, suçsuz bir kimseyi alıp da öldürsün diye yetki ve otorite sahibi olan kimseye götürüp teslim etmeyiniz. Namuslu ve iffetli bir kadına iftirada bulunmayınız ve ey Yahudiler özel olarak sizin üzerinizde bir yükümlülük olmak üzere cumarteside haddi aşmayınız" İkisi de onun elini, ayağını öptüler ve: Senin bir nebi olduğuna şahitlik ederiz dediler. Allah Rasulü: "Peki Müslüman olmanızı engelleyen nedir?"diye sordu. Onlar: Gerçek şu ki Davud (a.s) zürriyetinden devamlı bir nebi gelsin diye dua etmişti. Ayrıca bizler Yahudilerin bizi öldüreceğinden korkarız dediler.

 

Bu sahih bir hadis olup, herhangi bir şekilde onun bir illeti bulunduğunu bilmiyoruz. Buhari ve Müslim bu hadisi tahriç etmemişlerdir. Ayrıca Safvan b. Assal'in tek bir hadisini dahi zikretmemişlerdir. Hafız Ebu Abdullah Muhammed b. Yakub'a, Muhammed b. Ubeydullah'ın: Niçin Buhari ve Müslim kesinlikle Safvan b. Assal'in hadisini almamışlardır diye soru sorarken dinledim. Muhammed b. Yakub ona şu cevabı verdi: Buna sebep ona giden rivayet yolunun bozuk olmasıdır.

Hakim dedi ki: Ebu Abdullah (Muhammed b. Yakub) bununla Asım'ın, Zirr'den diye rivayet ettiği hadisleri kastetmektedir. Buhari ve Müslim, Asım b. Behdele'nin rivayetini almayı terk etmişlerdir. Ancak Abdullah b. Seleme el-Muradi -el-Hemdani de denilir ve künye si Ebu'l-Aliye'dir- Ali ve Abdullah'ın ashabının büyüklerindendir. Ayrıca Sad b. Ebi Vakkas'tan, Cabir b. Abdullah'tan ve onlardan başka diğer sahabilerden de hadis rivayet etmiştir. Kendisinden de Ebu'z-Zubeyr el-Mekki ile tabiinden bir topluluk hadis rivayet etmiştir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 3353. Hadisin aslı Buhari ve Müslim'de ve İmam Ahmed'in Müsned'inde yer almaktadır. Ancak İbn Abbas'tan rivayet edilmiştir. Hadis isnadı güçlü bir isnattır. Bu cihetten Nesai II, 142'de; İmam Ahmed, Müsned, IV, 239'da rivayet etmişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

12- Komşusunun Kötülüklerinden Kendisini Güven Altında Duymadığı Kimse Cennete Girmez