HAKİM

el-Müstedrek

İMAN

 

12- Komşusunun Kötülüklerinden Kendisini

Güven Altında Duymadığı Kimse Cennete Girmez

 

21 - *Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti ... Bana İbn Ebi Zibb haber verdi. Yine bana Ebu Bekir b. İshak tahdis etti. .. Bana İbn Ebi Zibb, Said b. Ebi Said el-Makburi'den haber verdi. Onun Ebu Hureyre'den rivayetine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Allah'a yemin ederim iman etmiş olmaz, Allah'a yemin ederim iman etmiş olmaz, Allah'a yemin ederim iman etmiş olmaz" Ashab: Bu ne oluyor ey Allah'ın Rasulü deyince şöyle buyurdu: "Komşusunun kötülüklerinden emin olamadığı komşu" buyurdu. Ashab:

Kötülükleri ne demektir deyince, Allah Rasulü: "Onun şerri" buyurdu.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına uygun sahih bir hadis olmakla birlikte her ikisi de bu hadisi böylece rivayet etmemişlerdir. Onlar Ebu'z-Zinad'ın, elArec'den, onun Ebu Hureyre'den, onun Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den: "Komşusunun kötülüklerinden emin olmadığı kişi cennete girmez" buyurmuştur şeklindeki hadisini rivayet etmişlerdir.

 

Diğer Tahric: Buhari, 5670; Müslim, 46. Ancak ikisindeki rivayette Allah Rasulünün kötülükleri (bevaik) lafzını şerri ile açıkladığı kısım yer almamaktadır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

13- Müslümanın ve Müminin Nitelikleri