HAKİM

el-Müstedrek

İMAN

 

10- Cennete Girmeyi Gerektiren Hasletler

 

17- Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakılb tahdis etti, bize Ebu Cafer Muhammed b. Ubeydullah b. Ebi Davud en-Nadi tahdis etti, bize Yezid b. Harun tahdis etti, bize Ebu Gassan Muhammed b. Mutarrif, Hassan b. Atiye'den bildirdi, o Ebu Umame el-Bahili'den dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Raya ile yalan ve iftiraya düşmek korkusuyla konuşmaktan çekinmek imanın iki şubesidir. Buna karşılık çirkin konuşmak ile konuşurken fasih ve anlaşılır konuşmak için çokça gayret göstererek bu hususta diğer insanlardan üstün olduğunu göstermek gayretiyle konuşmak da münafıklığın iki şubesidir."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olduğu halde onu tahriç etmemişlerdir ama her ikisi de sonuna kadar bütün ravilerinin rivayetini delil göstermişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, V, 269; İbn Mace, 4118. Çeşitli rivayet yollarıyla sahih bir hadistir.

 

 

 

18- Bize Ahmed b. Cafer el-Katii haber verdi, bize Abdullah b. Ahmed b. Ramd tahdis etti. Bana babam tahdis etti. Bize Abdurrahman b. Mehdi tahdis etti, bize Zuheyr b. Muhammed, Salih b. Ebi Salih'ten tahdis etti. O Abdullah b. Ebi Umame'den, o babasından şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Bezazet imandandır, bezazet imandandır."

 

Müslim, Salih b. Ebi Salih es-Semman'ın rivayetini delil göstermiştir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 4161; İbn Mace, 4118; Kenzu'I-Ummb. I, 5619

 

 

 

19- Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakılb tahdis etti, bize Muhammed b. İshak es-Sağani tahdis etti, bize Said b. Ebi Meryem, Muaviye b. Ebi Salih 'ten tahdis etti. O Ebu Yahya Selim b. Amir'den şöyle dediğini nakletti: Ebu Umame el-Bahili'yi şöyle derken dinledim: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i veda haccı gününde şöyle buyururken dinledim: "Rabbinize ibadet edin. Beş vakit namazınızı kılın. Ramazan ayınızda oruç tutun. Mallarınızın zekatını eksiksiz ödeyin. Aranızdaki emir sahiplerine itaat edin, Rabbinizin cennetine girersiniz."

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olup, bunun herhangi bir illetini bilmiyoruz. Bununla birlikte Buhari ve Müslim bu hadisi tahriç etmemişlerdir. Buhari ve Müslim ise Selim b. Amir'in rivayet ettiği hadisleri de delilolarak gösterdikleri gibi hadisin diğer ravileri üzerinde ittifak bulunmaktadır.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, V, 251; Tirmizi, 616

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

11- Apaçık Dokuz Belgenin Neler Olduğunun Beyanı