HAKİM

el-Müstedrek

İMAN

 

9- Allah'a Hiçbir Şeyi Ortak Koşmadan Ölen Kimsenin

Mağfiret Olunacağı

 

16- *Bize Hafız Ebu Abdullah Muhammed b. Yakub imla yoluyla tahdis etti. Bize İbrahim b. Abdullah es-Sadi tahdis etti, bize Kureyş b. Enes tahdis etti, bize Habib b. eş-Şehid tahdis etti. Yine bize Ahmed b. Cafer el-Katii haber verdi, bize Abdullah b. Ahmed b. elHanbel tahdis etti, bana babam tahdis etti. Bize İbn Adiy, Habib b. eş-Şehid'den tahdis etti, bize Humeyd b. Hilal tahdis etti, bize Hassan b. Kıhil tahdis etti. İbn Ebi Adiy'in rivayetinde bu Kahil değil Kahin şeklindedir. Dedi ki: Ben Abdurrahman b. Semura'nın da bulunduğu bir mecliste oturmuştum, onu da tanımıyordum. O dedi ki: Bize Muaz b. Cebel tahdis edip dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Allah'a hiçbir şeyi ortak koşmayın. Benim Allah'ın Rasulü olduğuna şahitlik eden ve bu hususun kalbine kesin bir yakin olarak döndüğü halde yeryüzünde ölen her bir cana mutlaka Allah mağfiret buyuracaktır."

 

Ben: Bunu Muaz'dan bizzat mı duydun,diye sorunca, mecliste bulunanlar beni azarladı. O da: Onu bırakın çünkü o kötü bir şey söylemedi. Evet, gerçekten ben bunu Muaz b. Cebel'den duydum. Muaz b. Cebel de bunu Rasulullah (s.a.v.)'den duyduğunu söyledi, dedi.

 

Bu sahih bir hadis olup, si ka raviler tarafından dilden dile nakledilmiş olduğu halde her ikisi de bu hadisi bu lafızIa rivayet etmemişlerdir. Benim kanaatime göre -doğruyu en iyi bilen Allah'tır- her ikisi bu hadisi Hassan b. Kahil dolayısıyla ihmal etmişlerdir. Babasının adının (Kahil değil de) Kahin olduğu da söylenmektedir. Hadisi ondan rivayet etmekle tanınan kişi yalnızca Humeyd b. Hilal el-Advi'dir. İbn Ebi Hatim de kendisinden Kurra b. Halid'in de rivayet ettiğini zikretmektedir. Her ikisi (Buhari ve Müslim) bir tek raviden başka ravisi bulunmayan sikalardan oluşan bir topluluktan hadis rivayet ettiklerine göre bu onların onun gibi hadisleri de tahriç etmelerini gerektirmektedir .

 

Diğer Tahric: İbn Mace, 3796; İmam Ahmed, Müsned, V, 229; Ebu Davud, Sünen, 3116 ve başkaları rivayet etmiş olup, hasen bir hadistir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

10- Cennete Girmeyi Gerektiren Hasletler