HAKİM

el-Müstedrek

İMAN

 

8- Kahine Gidip Onu Tasdik Etmenin Ağır Bir Vebal Olduğu

 

14- *Bana Ebu'l-Hasen Muhammed b. Abdullah el-Cevheri haber verdi. Bize Muhammed b. İshak tahdis etti, bize Ahmed b. Yusuf tahdis etti, bize en-Nadr b. Muhammed tahdis etti, bize İkrime b. Ammar tahdis etti, bize Iyas b. Seleme tahdis etti. Bana babamın tahdis ettiğine göre o Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte iken onun yanına yularından çektiği hamile olmayan ve beraberinde arkasından gelen bir tayı bulunan bir atı ile bir adam geldi. Adam: Sen kimsin dedi. Allah Rasulü: "Ben nebiyim" buyurdu. Adam nebi ne demek? diye sordu. Allah Rasulü: "Allah'ın Rasulü" (demektir) buyurdu. Adam: Kıyamet ne zaman kopacak deyince, Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bu bir gaybdir. Gaybı da Allah'tan başkası bilemez" buyurdu. Adam: Bana kılıcını göster dedi. Peygamber (s.a.v.) kılıcını adama verdi. Adam kılıcı salladıktan sonra tekrar kılıcı ona geri verdi. Rasulullah (s.a.v.) şöyle buyurdu: "Sana gelince, sen yapmak istediğine güç yetiremedin" buyurdu. Adam gerçekten öyle oldu dedi. (Ravi) dedi ki: Haydi, onun yanına git ve ona bu hususları sor.

 

Bu sahih bir hadis olduğu halde Buhar! ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Halbuki her ikisi de Iyas b. Seleme'nin babasından rivayetinin delil gösterileceği ittifak etmişlerdir. Müslim aynen bu senedi de huccet olarak göstermiş ve Ahmed b. Yusuf'tan bir başka hadis nakletmiştir.

 

Diğer Tahric: Mecmau'z-Zevaid, VIII, 227'de: Hadisi Taberani rivayet etmiş olup, ravileri Sahih'in ravileridir demektedir.

 

 

 

15- Bize Ebu Abdullah Muhammed b. Abdullah es-Saffar haber verdi, bize Ahmed b. Mehran el-Asbahani tahdis etti, bize Ubeydullah b. Musa tahdis etti, bize Avfb. Ebi Cemile tahdis etti. Yine bize Abdullah b. el-Huseyn el-Kadi Merv şehrinde haber verdi. Bize el-Haris b. Usame tahdis etti, bize Ravh b. Ubade tahdis etti, bize Avf, Hilas'tan ve Muhammed'den tahdis etti. İkisi Ebu Hureyre'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kim bir arrafa yahut bir kahine gider de söylediklerini tasdik ederse Muhammed (s.a.v.)'e indirilenleri inkar etmiş (bir kafir) olur."

 

Bu, İbn Sirin'in rivayeti ile gelen bir hadis olarak Buhari ve Müslim'in şartına uygun bir hadis olduğu halde ikisi de bunu tahriç etmemişlerdir. Buhariİshak'tan, o Ravh'tan, O Avf'dan, o Hilas'tan ve Muhammed Ebu Hureyre'den,Mlisa'nın hayalan şişkin birisi olduğuna dair kıssasını nakletmiştir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 135; İmam Ahmed, Müsned, II, 429, IV, 68; Feyzu'l-Kadir, II, 404'te belirtildiğine göre Iraki Emalf'de sahih olduğunu belirtmiştir. Zehebi'den de hadisin senedinin kavi olduğunu nakletmektedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

9- Allah'a Hiçbir Şeyi Ortak Koşmadan Ölen Kimsenin Mağfiret Olunacağı