HAKİM

el-Müstedrek

İMAN

 

7- Had Cezalarını Çabuklaştırmanın Faydası

 

13- Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti, bize Muhammed b. İshak es-Seğani tahdis etti, bize Haccac b. Muhammed tahdis etti, bize Yunus b. Ebi İshak babasından tahdis etti. O Ebu Cuhayfe'den, o Ali b. Ebi Talib'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Her kim had cezasını gerektiren bir suç işleyecek olup da Allah bu dünyada onun cezasını acilen verirse, şüphesiz Allah kulu aleyhine ahirette cezayı ikinci defa tekrar etmeyecek kadar adaletlidir. Kim de haddi gerektiren bir suç işleyip, Allah onu setr edip, affedecek olursa şüphesiz Allah affetmiş olduğu herhangi bir husustan ötürü dönüp tekrar ceza vermeyecek kadar lütuf ve kerem sahibidir."

 

Bu senedi sahih bir hadis olduğu halde Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Bununla birlikte her ikisi de Ebu Cuhayfe'nin, Ali'den naklettiği rivayeti delil göstermişler,Ebu İshak üzerinde de ittifak etmişlerdir. Her ikisi, el-Haccac b. Muhammed'i delil gösterdikleri gibi Müslimde Yunus b. İshak'ın rivayetini delil göstermiştir.

 

351 Tirmizi, Ali'den böylece rivayet etmiştir: IV, 129. Feyzu'l-Kadir'de Zehebi'den senedini ceyyid gördüğünü nakletmekte, İbn Hacer de Fethu'l-Bari'de senedin hasen olduğunu söylemektedir. Hadis İbn Mace, 2604

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

8- Kahine Gidip Onu Tasdik Etmenin Ağır Bir Vebal Olduğu