HAKİM

el-Müstedrek

İMAN

 

6- Namazın Terki Hususunda işin Ağırlaştırılması

 

11 - *Bize Ebu'l-Abbas el-Kasım b. el-Kasım es-Seyyari Merv şehrinde tahdis etti. Bize İbrahim b. Bmı tahdis etti, bize Ali b. el-Hasen b. Şakik tahdis etti, bize el-Huseyn b. Vakid tahdis etti. Yine bize Muhammed b. Salih b. Hani tahdis etti, bize Ebu Said Muhammed b. Şazan tahdis etti, bize Ebu Ammar tahdis etti, bize el-Fadl b. Musa el-Huseyn b. Vakid'den tahdis etti. O Abdullah b. Bureyde'den, o babasından şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Bizimle onlar arasındaki ahit namazdır. Onu terk eden bir kimse kafir olur."

 

Bu senedi sahih bir hadistir. Herhangi bir şekilde bunun bir illeti bilinmemektedir. Buhari ve Müslim ittifakla Abdullah b. Bureyde'nin babasından diye naklettiği rivayetleri delil gösterdikleri gibi, Müslim'de el-Huseyn b. Vakid'i delil göstermiştir. Bununla beraber her ikisi de bu hadisi bu lafızIa tahriç etmemişlerdir. Bu hadisin ikisinin de şartına uygun sahih bir şahidi bulunmaktadır.

 

Diğer tahric: İmam Ahmed, Müsned, V, 346; Tirmizi, 2621; Nesai, i, 231; İbn Mace, 1079. Bu hadis Feyzu'l-Kadir, Il, 201'de belirtildiği üzere İraki'nin Emali'sinde sahih olduğunu belirttiği bir hadistir.

 

 

 

12- *Bize Ahmed b. Sehl el-Fakih, Buhara'da haber verdi. Bize Kays b. Uneyf tahdis etti, bize Kuteybe b. Said tahdis etti, bize Bişr b. el-Mufaddal el-Cureyri'den tahdis etti. O Abdullah b. Şakik'den, o Ebu Hureyre'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın ashabı namaz dışında terk edilmesi küfür olan herhangi bir amel olduğu görüşünde değillerdi.

 

Diğer tahric: Tirmizi, Ebu Hureyre'yi rivayet senedinden düşürerek Il, 113'de hadisi tahriç etmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

7- Had Cezalarını Çabuklaştırmanın Faydası