HAKİM

el-Müstedrek

İMAN

 

5- Ümmetim 73 Fırkaya Bölünecektir

 

10- Bize Ebu'l-Abbas Kasım b. el-Kasım es-Seyyari Merv şehrinde haber verdi. Bize Ebu'l-Muveccih tahdis etti, bize Ebu Ammar tahdis etti, bize el-Fadl b. Musa b. Muhammed b. Amr, Ebu Seleme'den tahdis etti, o Ebu Hureyre'den Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın şöyle buyurduğunu zikretti: "Yahudiler 71 yahut 72 fırkaya bölündü. Hristiyanlar da bunun gibi fırkalara bölündü. Benim ümmetim de 73 fırkaya bölünecektir."

 

Bu hadis asıl kitaplarda çokça zikredilmiş bir hadistir. Sad b. Ebi Vakkas'tan, Abdullah b. Amr'dan ve Avf b. Malik'ten, onlar Rasulullah (s.a)'dan aynısını rivayet etmişlerdir. Müslim Muhammed b. Amr'ın, Ebu Seleme'den, onun Ebu Hureyre'den diye naklettiği rivayeti delil göstermiştir. Her ikisi (Buhari ve Müslim) de el-Fadl b. Musa'nın rivayetini ittifakla delil göstermişlerdir. el-Fadl da sika bir ravidir.

 

Diğer tahric: Ebu Davud, 4596; İbn Mace, 3991; İmam Ahmed, Müsned, Il, 332 ve başkaları. Zehebi dedi ki: Müslim münferid olması halinde Muhammed b. Amr'ın rivayetini delil göstermemiştir. Onunla birlikte başkası bulunduğu takdirde delil göstermiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

6- Namazın Terki Hususunda işin Ağırlaştırılması