EL-ESNA

Fİ ŞERHİ ESMAİLLAHİ’L-HÜSNA

VE SIFATİHİL ULYA

 

2- ALLAHUMME

 

Büyük bir isimdir. Kur'an'da ve dualarda çokça varid olmuştur.

 

Alimler arasında "Allahumme"den kastın "Ya Allah" olduğunda ihtilaf yoktur. Mim harfi zaiddir. İsmin aslından değildir. Ziyade olmasının manası hakkında farklı kanaatler bildirdiler. Sibeveyhi'e göre nida harfinin yerine gelmiştir. Bu sebeple ona göre "Ya Allahumme!" denilmesi (lügat açısından) caiz olmaz. Ayrıca bu isim sıfat olarak da gelmez. Çünkü bu isim yalnız nidada kullanılan diğer isimler gibi vasıf olarak gelmesi caiz olmayan isimlerdendir.

 

el-Ferra ise şu görüşü benimsemiştir: Başına nida harfinin gelmesi (lügat açısından) caizdir. Bu konuda Sibeveyh'e karşı arapça kullanımlardan delil getirmiştir.

 

Şöyle de denildi: Mim harfi bu isim de tazim için ziyade edilmiştir.

 

Bu izah Sibeveyhi'in mezhebi dışında bir izah değildir. Tefsirlerde de bu görüşü destekleyecek nakiller gelmiştir. Hasan el-Basri'nin şöyle dediği nakledilir: Allahumme, duaların hepsini cemeden bir ifadedir. Ebu Reca el-Utaridi de şöyle der: Allahumme kelimesindeki mim harfinde Allah'ın isimlerinden doksan dokuz ismin manası vardır. Nadr b. Şümeyh şöyle der: Kim "Allahumme" derse Allah'a bütün isimleriyle dua etmiş olur.

 

Akleşi der ki: İmam Ebu Muhammed el-Batlayasi ona okurken şöyle dedi: Bunun manası, arap dilinde mim, cemi (çoğul) alametlerindendir.

 

Buna göre bu kelimedeki mim (Arapçada) cemiye delalet eden vav gibi olmuştur. Böyle bir özelliği olunca Allah isminin sonuna ziyade edildi. Böylece Allah'ın bütün isimlerinin bu isimde toplandığını ifade eder olmuştur. Dua eden kimse "Allahumme" dediğinde sanki, "Ey bütün en güzel isimlerin sahibi olan Allah: Demiş olur. Allah'ın bütün isimlerini de kuşattığından dolayı da başka bir ismin sıfatı olarak gelmesi de caiz olmaz.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3- HU (HUVE