EL-ESNA

Fİ ŞERHİ ESMAİLLAHİ’L-HÜSNA

VE SIFATİHİL ULYA

 

12- EN-NAZİF

 

Hadiste zikredilmiştir. Hadis Halid b. İlyas (veya İyas da denilir) yoluyla Salih b. Ebu Hassan'dan rivayet edilmiştir. Dedi ki: Said b. Müseyyeb'in şöyle dediğini işittim. "Muhakkak ki Allah tayyibdir (güzeldir) tayyib olanı sever. Naziftir (temizdir) Nezafeti (temizliği) sever, Kerimdir (şereflidir) Keremi sever. Cömerttir cömertliği sever. Sizler de -zannediyorum- "avlularınızı" -dedi- temizleyin. Yahudilere benzemeyin." Dedi ki: Bunu Muhacir b. Mismar'a anlattım. Dedi ki: Bu hadisi bana Amir b. Sa'd babası yoluyla Nebı (sallallahu aleyhi ve sellem)'den anlattı. Hadisi Ebu Bekr el-Bezzar, Müsnedinde Tirmizı de Cami'inde rivayet etmişlerdir. Tirmizı hadis için şöyle dedi: Garip bir hadistir. Halid b. İlyas zayıf görülür.

 

Derim ki: Bu ismi, isimleri inceleyen çoğu alim zikretmemiştir. Bir kısmı zikretmiştir. Zikredenlerin dayanağı bu hadistir. İsimlerde yalnız sahih hadislere dayanan alimler bu ismi almamıştır.

 

Nezafetin zıddı, birdir. Taharetin de zıddı necasettir. Buna göre nezafetin manası Taharet manasına yakındır. Dolayısıyla bu da takdis manasına döner. Rabbimiz azze ve celle kudsi tesbihleriyle (münezzeh olmasıyla) ulvi vasıflarıyla Taharet veya nezafete zıt olabilecek her şeyden münezzehtir. Hayrın hepsi, ondandır, ona döner ve onun elindedir.

 

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in "Avlularınızı temizleyin, alanlarınızı temizleyin, yahudilere benzemeyin." buyruğu buna örnektir. Şöyle de buyurur: "Yahudiler Allah'ın mahlukatı içinde artıkları en pis kokan kavimdir." Bedenimizde ki temizlik kirleri temizlemek, saç ve diş temizliğine dikkat etmek, gözlerdeki çapakları, yani bedeni güzelce yıkamaktır.

 

Her Müslümanın, Rabbini takdis etmesi, ona layık olmayan sıfatlardan tenzih etmesi vaciptir. Sonra da kendi nefsine bakmalı hem zahiri hem batıni (maddi-manevi) kirleri iz ale etmelidir. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: Beş haslet fıtrattandır. Sünnet olmak, etek tıraşı, bıyıkları kesmek, tırnakları kesmek, koltuk altını almak." Bir rivayette de: on haslet fıtrattandır: Bıyıkları kesmek, sakalı bırakmak, misvak kullanmak, burna su almak (temizlemek), tırnakları kesmek, parmak aralarını iyice yıkamak, koltuk altını yolmak, etek tıraşı olmak (tuvalette) su ile yıkanmak." Musab b. Şeybe dedi ki: Onuncuyu unuttum. Ancak ağzı çalkalama olabilir." Hadisi Aişe (r.anha) rivayet etmiştir. Kur'an'da "Günahın açığını da gizlisini de bırakın, terkedin." buyrulur.

 

Sevban'ın Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den rivayet ettiğine göre şöyle buyurdu: ümmetimden birtakım kavimler biliyorum. Kıyamet günü Tihame'nin beyaz dağları kadar amellerle gelirler. Allah bu amelleri rüzgarda savrulan toz haline getirir." Sevban dedi ki: Ey Allah'ın Resulü! Bize onların vasıflarını anlat. Bilmeden onlardan olmayalım. Buyurdu ki: Onlar sizin kardeşlerinizdir. Aynı tendensiniz, sizler gece kalktığınız gibi onlar da kalkarlar. Ancak onlar Allah'ın haramlarıyla başbaşa kalınca haramları çiğnerler." Şeddad b. Evs'in Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den rivayet ettiğine göre şöyle buyurdu: ümmetim için en çok korktuğum şey Allah'a şirk koşmaktır. Şunu bilin ki ben, güneşe, aya veya puta taparlar demiyorum. Bilakis Allah'tan başkası için işlenen ameller ve de gizli şehvet." Ebu Said el-Hudri (r.a.)'den rivayet ettiğine göre dedi ki: Bizler aramızda Mesih-i Deccal'den bahsederken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza geldi. Şöyle buyurdu: Size, bana göre sizler için Mesih-i Deccal'den daha korkunç olanı haber vereyim istemez misiniz? Dedi: Dedik ki: Elbet isteriz, Ey Allah'ın Resulü! Buyurdu ki: Gizli şirk. Kişinin namaza kılmaya kaltığında biri bakıyor diye güzel namaz kılmaya çalışmasıdır." Bu üç hadisi İbn Mace (rahImehullah) rivayet etmiştir. Binaenaleyh her Müslümanın amellerini riyadan temizleyip ayıklaması malını da faizden uzak tutması üzerine vaciptir. Allah amellerimizi rızasına hadis kılsın.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

13- ET-TAHİR