EL-ESNA

Fİ ŞERHİ ESMAİLLAHİ’L-HÜSNA

VE SIFATİHİL ULYA

 

3- EL-VİTR

 

Manası, "Ferd" ve "Vahid" ile aynıdır. Bu isim sahih hadiste zikredilmiştir. "Vitr"dir, vitri sever. Kitabın başında geçmişti. Şu da denildi: Yüce Mevla'nın "Çift" ve "Vitr"e (Fecr, 3) buyruğundaki "Vitr" Allah'tır. İbnü'l-Arabi (rahimehullah) dedi ki: Bu isim Kur'an'da zikredilmemiştir.

 

Arap kelamında "Vitr" çifti olmayan her adetten ibarettir. Hadislerde geçen, "taşla temizlenmek vitr olmalıdır.'' Vitr bu manadadır. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de şöyle buyurur: Muhakkak ki Allah "vitr"dir, "vitr"i sever. Ey Kur'an ehli (işlerinizi) vitr olarak yapın." Bazı ilim ehli bu manadan yola çıkarak Vitir namazının tek rekat olduğuna delil getirmişlerdir. Nitekim Allah "Vitr" dir dediğimizde "tektir" diyoruz. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) da "Vitir bir rekattır" demiştir. Şu da denildi: üç de vitrdir, beş de vitirdir. Yedi de vitirdir. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın "Temizlendiğinde taşları vitr olarak kullan." buyruğu da bu manadadır. Yani taşla temizlendiğinde vitir (tek) sayıda (üç beş) taş kullan.

 

Bari Teala da "Vitr"dir. Çünkü ondan başka -İlah olsun olmasın- Kadim yoktur. Mevcudattan hiçbir şeyin ona eklenmesi böylece ibadete layık olup onunla şef' (çift, eş) olması söz konusu değildir. Bilakis O, "Vitr"dir.

 

Katade (rahimehullah) dedi ki: Şef' zevçler (eşler)dir. Dedi ki:

 

Allah'ın mahlukatı hep çifttir: Gece-gündüz, erkek -dişi, kara-deniz, "Vitr" ise Allah'tır. Çünkü o, birdir, ortağı yoktur. Mücahid (rahimehullah)'in İbn Abbas (r.a.)'tan rivayet ettiğine göre şöyle dedi: Vitr, Adem'dir, eşiyle Şef' (çift) yapılmıştır. Bu ve bundan önceki isimden çıkarılacak kulluk manaları "Vahid" isminde zikredilmişti.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

4- EL-KAFİ