SÜNEN DARAKUTNİ

SALAT (Namaz)

 

باب ذكر بيان المواقيت واختلاف الروايات في ذلك

Namaz Vakitleri Konusunda Değişik Rivayetler

 

حدثنا أبو بكر عبد الله بن محمد بن زياد النيسابوري ثنا الربيع بن سليمان ثنا عبد الله بن وهب أخبرني أسامة بن زيد أن بن شهاب أخبره أن عمر بن عبد العزيز رضى الله تعالى عنه كان قاعدا على المنبر فأخر صلاة العصر شيئا فقال عروة بن الزبير أما إن جبرائيل عليه السلام قد أخبر محمدا صلى الله عليه وسلم بوقت الصلاة فقال له عمر أعلم ما تقول قال عروة سمعت بشير بن أبي مسعود يقول سمعت أبا مسعود الأنصاري يقول سمعت رسول الله صلى الله عليه وسلم يقول نزل جبرائيل عليه السلام فأخبرني بوقت الصلاة فصليت معه ثم صليت معه ثم صليت معه يحسب بأصابعه خمس صلوات فرأيت رسول الله صلى الله عليه وسلم يصلي الظهر حين تزول الشمس وربما أخرها حين يشتد الحر ورأيته يصلي العصر والشمس مرتفعة بيضاء قبل أن تدخلها الصفرة فينصرف الرجل فيأتي ذا الحليفة قبل غروب الشمس ويصلي المغرب حين تسقط الشمس ويصلي العشاء حين يسود الأفق وربما أخرها حتى يجتمع الناس قال الربيع سقط من كتابي حتى فقط وصلى الصبح مرة بغلس ثم صلى مرة أخرى فأسفر ثم كانت صلاته بعد ذلك بالغلس حتى مات ثم لم يعد إلى أن يسفر

 

974- İbn Şihab bildiriyor: Bir defasında Ömer b. Abdilaziz minberin üzerinde oturduğu için ikindi namazım biraz geciktirdi. Urve b. ez-Zübeyr: "Namaz vakitlerini Muhammed'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Cebrail bildirdi" dedi. Ömer: "Ne dediğine dikkat ed" diye çıkışınca Urve şöyle dedi: "Beşir b. Ebi Mes'ud'un, Ebu Mes'ud el-Ensan'den bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Cebrail yanıma indiğinde bana namaz vakitlerini bildirdi. Onunla namaz kıldım. Sonra bir daha namaz kıldım. Sonra bir daha namaz kıldım ... " buyurmuş ve parmaklarıyla beş vakit namazı saymıştır.

 

Ebu Mes'ud el-Ensan şöyle devam etti: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğle namazını güneşin zevalinden sonra kıldığını gördüm. Bazen sıcaklar iyice arttığında da kılmıştır. İkindi namazını güneş sararmadan henüz yüksekte ve beyaz iken kıldığım gördüm. Kişi ikindi namazını kıldıktan sonra güneş batmadan önce Zul-Huleyfe'ye ulaşabilirdi. Akşam namazını da güneş battıktan sonra kılardı. Yatsı namazını da ufuk kararınca kılardı. Bazen yatsı namazını cemaat toplanıncaya kadar geciktirdiği de olurdu. Sabah namazını da bir defasında şafak sökerken kıldı. Bir defasında da ortalık aydınlanınca kıldı. Sonrasında da vefat edene dek sabah namazını ortalık aydınlanırken kıldırmış, bir daha şafak sökerken kıldırmamıştır."

 

Tahric: İbnu'l-Cevzi, Tahklk 1/220 (371), İbn Huzeyme (352), İbn Hibban (1949, 1994) ve Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (1/363-364) ile Ma'rife (1/396-397).

 

 

حدثنا أحمد بن محمد بن زياد ثنا محمد أبو إسماعيل الترمذي ثنا أبو صالح ثنا الليث عن يزيد بن أبي حبيب عن أسامة بن زيد عن بن شهاب بهذا الإسناد نحوه وقال فيه ويصلي العصر والشمس بيضاء مرتفعة يسير الرجل حتى ينصرف منها إلى ذي الحليفة ستة أميال قبل غروب الشمس وقال فيه أيضا ويصلي الصبح فيغلس بها ثم صلاها يوما آخر فأسفر ثم لم يعد إلى الأسفار حتى قبضه الله عز وجل

 

975- Başka bir kanalla İbn Şihab aynısını bildirmiş, bu rivayetinde şöyle demiştir: "İkindi namazını güneş henüz yüksekte ve beyaz iken kılardı. Kişi ikindi namazını kıldıktan sonra altı mil uzaklıkta olan Zul-Huleyfe'ye güneş batmadan önce ulaşabilirdi... Sabah namazını da şafak sökerken kılardı. Bir defasında da ortalık aydınlanınca kıldı. Sonrasında da vefat edene dek sabah namazını ortalık aydınlanırken kıldırmış, bir daha şafak sökerken kıldırmamıştır."

 

Tahric: Farklı kanallardan Buhari 3221) ve Müslim (166/610).

 

 

حدثنا محمد بن أحمد بن صالح الأزدي ثنا أحمد بن محمد بن يحيى بن سعيد ثنا يحيى بن آدم ح وحدثنا أبو بكر الشافعي وأحمد بن محمد بن زياد قالا حدثنا بن شاذان الجوهري ثنا معلى بن منصور قالا نا عبد الرحيم بن سليمان نا الشيباني عن العباس بن ذريح عن زياد بن عبد الله النخعي قال كنا جلوسا مع علي رضى الله تعالى عنه في المسجد الأعظم والكوفة يومئذ أخصاص فجاءه المؤذن فقال الصلاة يا أمير المؤمنين للعصر فقال اجلس فجلس ثم عاد فقال ذلك فقال علي رضى الله تعالى عنه هذا الكلب يعلمنا بالسنة فقام علي رضى الله تعالى عنه فصلى بنا العصر ثم انصرفنا فرجعنا إلى المكان الذي كنا فيه جلوسا فجثونا للركب لنزول الشمس للمغيب نترآها زياد بن عبد الله النخعي مجهول لم يرو عنه غير العباس بن ذريح

 

976- Ziyad b. Abdillah en-Nehai der ki: Hz. Ali ile birlikte (KUfe)

merkez camiinde oturuyorduk. O zamanlar da Kufe'nin evlerinin geneli tahta ve kamıştan yapılmıştı. Bir ara müezzin geldi ve: "Ey müminlerin emiri! Namaz vakti!" diyerek ikindi namazını kıldırmasını istedi. Ali adama:

"Otur!" deyince, adam oturdu. Adam bir daha namaz için uyarı yapınca Ali: "Bu köpek bize sünneti öğretecek!" diye çıkıştı. Sonra kalkıp bize ikindi namazını kıldırdı. Namazı bitirip tekrar oturduğumuz yere döndük. Orada dizlerimizin üzerine kalktığımızda güneşin batı ufkunda batışa geçtiğini gördük.

 

Ziyad bin Abdillah en-Nehai meçhul biridir ve ondan sadece Abbas b. Zureyh rivayette bulunmuştur.

 

Tahric: İbnu'l-Cevzi, Tahkık 1/225-226 (382) ve Hakim, Müstedrek (1/192).

 

 

حدثنا أبو بكر النيسابوري ثنا محمد بن يحيى ثنا أبو عاصم ح وحدثنا الحسين بن إسماعيل وأحمد بن علي بن العلاء قالا نا أبو الأشعث أحمد بن المقدام نا أبو عاصم ثنا عبد الواحد بن نافع قال دخلت مسجد المدينة فأذن مؤذن بالعصر قال وشيخ جالس فلامه وقال إن أبي أخبرني أن رسول الله صلى الله عليه وسلم كان يأمر بتأخير هذه الصلاة قال فسألت عنه فقالوا هذا عبد الله بن رافع بن خديج بن رافع هذا ليس بقوي ورواه موسى بن إسماعيل عن عبد الواحد فكناه أبا الرماح وخالف في اسم بن رافع بن خديج فسماه عبد الرحمن

 

977- Abdulvahid b. Nafi' der ki: Medine Mescid'ine girdim, Müezzin ikindi ezanını okuyunca orada bulunan bir ihtiyar müezzini azarladı ve: "Babamın bana bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu namazın geciktirilmesini emrederdi" dedi. Bu yaşlı adamın kim olduğunu sorduğumda Abdullah b. Rafı' b. Hadic olduğunu söylediler.

 

Tahric: İbnu'l-Cevzi, Tahkık 1/225 (381) ile İlel 1/387 (650), Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (11443) ve İbn Hibban, el-Mecruhin (5/89).

 

 

حدثنا به إسماعيل بن محمد الصفار حدثنا محمد بن علي الوراق ثنا أبو سلمة قال سمعت عبد الواحد أبا الرماح الكلابي ثنا عبد الرحمن بن رافع بن خديج وأذن مؤذنه بصلاة العصر فكأنه عجلها فلامه قال ويحك أخبرني أبي وكان من أصحاب النبي صلى الله عليه وسلم أن رسول الله صلى الله عليه وسلم كان يأمرهم بتأخير العصر ورواه حرمى بن عمارة عن عبد الواحد هذا وقال عبد الواحد بن نفيع خالف في نسبه وهذا حديث ضعيف الإسناد من جهة عبد الواحد هذا لأنه لم يروه عن بن رافع بن خديج غيره وقد اختلف في اسم بن رافع هذا ولا يصح هذا الحديث عن رافع ولا عن غيره من الصحابة والصحيح عن رافع بن خديج وعن غيره واحد من أصحاب النبي صلى الله عليه وسلم ضد هذا وهو التعجيل بصلاة العصر والتبكير بها فأما الرواية الصحيحة عن رافع بن خديج

 

978- Abdulvahid Ebu'r-Rimah el-Kilaİ der ki: Müezzin ikindi ezanını biraz erken okuyunca Abdurrahman b. Rafı' b. Hadic müezzini azarladı ve: "yazıklar olsun sana! Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından biri olan babamın bana bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ikindi namazının geciktirilmesini emrederdi" dedi.

 

Haramiy de bunu Abdulvahid'den rivayet etmiş, ancak nesebinde digerlerine muhalefet edip Abdulvahid b. Nufey' demiştir. Abdulvahid'den dolayı isnadı zayıf bir hadistir, zira bunu ibn Rafi' b. Hadic'ten ondan başka rivayet eden olmamlştır. ibn Rafi'nin ismi konusunda da ihtilaf edilmiştir. Bu hadis ne Rafi'nin, ne de ashabdan başkası kanalıyla rivayet edilmesi dogru degildir. Rafi' b. Hadic ve ashabdan başkaları tarafından rivayet edilen bunun aksidir ve ikindi namazının geciktirilmeden hemen kılınması yönündedir.

 

 

فحدثنا أبو بكر النيسابوري أخبرني عباس بن الوليد بن مزيد أخبرني أبي قال سمعت الأوزاعي حدثني أبو النجاشي حدثني رافع بن خديج قال كنا نصلي مع النبي صلى الله عليه وسلم صلاة العصر ثم تنحر الجزور فتقسم عشر قسم ثم تطبخ ونأكل لحما نضيجا قبل أن تغيب الشمس أبو النجاشي هذا اسمه عطاء بن صهيب ثقة مشهور صحب رافع بن خديج ست سنين وروى عنه عكرمة بن عمار والأوزاعي وأيوب بن عتبة وغيرهم وحديثه عن رافع بن خديج أولى من حديث عبد الواحد عن بن رافع والله أعلم

 

979- Raft' b. Hadic der ki: "Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte ikindi namazını kıldıktan sonra develer kesilir, on parçaya bölünür, pişirilir, hem çorbası hem de eti yenilirdi ve güneş henüz batmamış olurdu,"

 

Ebu'n-Necaşi, Ata b. Suheyb'dir. Güvenilir ve meşhur biridir. Rafi' b. Hadicle altı yol boyunca arkadaşlık etmiştir. ikrime b. Ammar - Evzai - Eyyub b. Utbe ve başkaları ondan rivayetlerde bulunmuştur. Rafi' b. Hadic'ten olan rivayetleri, Abdulvahid'in ibn Rafi'den olan rivayetlerinden daha evladır. Doğrusunu da Allah bilir.

 

Tahric: Buhari (2485) ve Müslim (198-199/625).

 

 

وكذلك روي عن أبي مسعود الأنصاري من حديث الليث بن سعد عن يزيد بن أبي حبيب عن أسامة بن زيد عن بن شهاب عن عروة قال سمعت بشير بن أبي مسعود يحدث عن أبي مسعود عن النبي صلى الله عليه وسلم أنه كان يصلي العصر والشمس بيضاء مرتفعة يسير الرجل حتى ينصرف منها إلى ذي الحليفة ستة أميال قبل غروب الشمس حدثنا بذلك أبو سهل بن زياد ثنا محمد بن إسماعيل السلمي ثنا عبد الله بن صالح ثنا الليث ح وحدثني أبي انا محمد بن أبي بكر ثنا عبد السلام بن عبد الحميد ثنا موسى بن أعين عن الأوزاعي عن أبي النجاشي قال سمعت رافع بن خديج يقول قال قال رسول الله صلى الله عليه وسلم لا أخبركم بصلاة المنافق أن يؤخر العصر حتى إذا كانت كثرب البقرة صلاها

 

980- Ebu Mes'ud bildiriyor: "Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ikindi namazım güneş henüz yüksekte ve beyaz iken kıldırırdı. Kişi ikindi namazını kıldıktan sonra altı mil uzaklıkta olan Zu'l-Huleyfe'ye güneş batmadan önce ulaşabilirdi."

 

 

وكذلك روي عن أنس بن مالك وغيره عن النبي صلى الله عليه وسلم في تعجيل العصر حدثنا الحسين بن إسماعيل ومحمد بن سليمان النعماني الباهلي قالا نا أحمد بن الفرج أبو عتبة ثنا محمد بن حمير ثنا إبراهيم بن أبي عبلة عن الزهري عن أنس أن رسول الله صلى الله عليه وسلم كان يصلي العصر والشمس مرتفعة حية فيذهب الذاهب إلى العوالي فيأتيها والشمس مرتفعة والعوالي من المدينة على ستة أميال وكذلك رواه صالح بن كيسان ويحيى بن سعيد الأنصاري وعقيل ومعمر ويونس والليث وعمرو بن الحارث وشعيب بن أبي حمزة وابن أبي ذئب وابن أخي الزهري وعبد الرحمن بن إسحاق ومعقل بن عبيد الله وعبيد الله بن أبي زياد الرصافي والنعمان بن راشد والزبيدي وغيرهم عن الزهري عن أنس

 

981- Enes b. Malik bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Selleml ikindi namazını güneş henüz yüksekte ve ışığı canlı iken kıldırırdı. Kişi namaz sonrası civar köylere gittiğinde güneş yine yüksekte olurdu. Civar köyleri Medine'ye altı mil uzaklıktadır."

 

Salih b. Keysan - Yahya b. Said el-Ensarı - Ukayl - Ma'mer - Yunus - Leys - Amr b. el-Haris - Şuayb b. Ebi Hamza - ibn Ebı Zi'b - Zühri'nin kardeşinin oğlu - Abdurrahman b. ishak - Ma'kil b. Ubeydillah - Ubeydullah b. Ebi Ziyad er-Rusati - Nu'man b. Raşid - Zübeydi ve başkalan da aynı şekilde bunu Zührı - Enes kanalıyla rivayet etmişlerdir.

 

Tahric: BuhariSSO, 551, 7329) ve Müslim. (192/621, 193/621).

 

 

ورواه مالك بن أنس عن الزهري وإسحاق بن عبد الله بن أبي طلحة عن أنس أن النبي صلى الله عليه وسلم كان يصلي العصر ثم يذهب الذاهب إلى قباء قال أحدهما فيأتيهم وهم يصلون وقال الآخر والشمس مرتفعة ثنا به دعلج بن أحمد ثنا الحسن بن سفيان ثنا حبان بن موسى انا بن المبارك عن مالك بذلك

 

982- Enes (b. Malik) bildiriyor: "Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ikindi namazını kıldırdıktan sonra biri Kuba'ya gitse vardığında oradakiler ikindi namazını kılıyor olurdu." Diğer ravi ise bunu: " ... Vardığında güneş henüz yüksekte olurdu" lafzıyla rivayet etmiştir.

 

Aynısını Da'lec b. Ahmed, Hasan b. Süfyan'dan, o da Hibban b. Musa'dan, o da ibnu'I-Mübarek'ten, o da Malik'ten rivayet etmiştir.

 

Tahric: Buhari (548) ve Müs!im (194/621).

 

 

حدثنا عبد الله بن محمد بن عبد العزيز قراءة عليه ثنا العباس بن الوليد النرسي ثنا فضيل بن عياض عن منصور عن ربعي عن أبي الأبيض عن أنس قال كنت أصلي مع النبي صلى الله عليه وسلم العصر والشمس بيضاء محلقة فآتي عشيرتي وهم جلوس فأقول ما يجلسكم صلوا فقد صلى رسول الله صلى الله عليه وسلم

 

983- Enes (b. Malik) der ki: Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte ikindi namazını güneşin rengi beyaz ve henüz yüksekte iken kılardım. Namazı kıldıktan sonra (Medine'nin bir kenarında bulunan) aşiretimin yanına döndüğümde onları oturmuş bulurdum ve: "Ne oturuyorsunuz? Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı kıldırdı, kalkıp siz de kılın" derdim.

 

Tahric: Nesai 1/253 (508).

 

 

حدثنا أحمد بن علي بن العلاء حدثنا يوسف بن موسى ثنا جرير عن منصور عن ربعي بن حراش عن أبي الأبيض عن أنس بن مالك قال كان رسول الله صلى الله عليه وسلم يصلي بنا العصر والشمس بيضاء محلقة ثم آتي عشيرتي وهم في ناحية المدينة جلوس لم يصلوا فأقول ما يجلسكم قوموا صلوا فقد صلى رسول الله صلى الله عليه وسلم

 

984- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ikindi namazını bize güneşin rengi beyaz ve henüz yüksekte iken kıldırırdı. Namazı kıldıktan sonra Medine'nin bir kenarında bulunan aşiretimin yanına döndüğümde onları henüz namazı kılınarınş ve oturmuş bulurdum. Onlara: "Ne oturuyorsunuz? Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı kıldırdı, kalkıp siz de kılın" derdim.

 

 

حدثنا محمد بن إسماعيل الفارسي ثنا أحمد بن عبد الوهاب بن نجدة ثنا أحمد بن خالد الوهبي نا محمد بن إسحاق عن عاصم بن عمر بن قتادة عن أنس بن مالك قال كان أبعد رجلين من الأنصار من رسول الله صلى الله عليه وسلم دارا أبو لبابة بن عبد المنذر وأهله بقباء وأبو عبيس بن خير ومسكنه في بني حارثة فكانا يصليان مع رسول الله صلى الله عليه وسلم العصر ثم يأتيان قومهما وما صلوا لتعجيل رسول الله صلى الله عليه وسلم بها

 

985- Enes b. Malik der ki: "Ensar'dan evi Mescid'e en uzak olan iki kişi vardı. Bunlardan biri Ebfı Lubabe b. Abdilınünzir'di ki evi Kuba'da bulunuyordu. Diğeri Ebfı Ubeys b. Cebr idi ki onun da evi Harise oğullarının bulunduğu yerdeydi. Bu ikisi ikindi namazını Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte kıldıktan sonra evlerine gittiklerinde oradakiler henüz ikindi namazını kılınarınş olurlardı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ikindi namazını bu kadar erkenden kılardı."

 

Tahric: Hakim, Müstedrek (1/195) ve Tahavi, Şerh Meani'l-Asar (1/189).

 

 

وقال العلاء بن عبد الرحمن عن أنس عن النبي صلى الله عليه وسلم ألا أخبركم بصلاة المنافق يرقب الشمس حتى إذا اصفرت فكانت بين قرني الشيطان قام فنقر أربعا لا يذكر الله فيها إلا قليلا

 

986- Enes'in bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Münafıkların namazının nasıl olduğunu size söyleyeyim mi? Onlardan biri güneş (batımına yakın) tamamen sararana ve şeytanın iki boynuzu arasında olana kadar bekler. Sonra kalkıp tavuğun yemlenmesi gibi aceleyle dört rekat kılar. Bu namazında da Allah çok az zikreder. ''

 

Tahric: Müslim (195/622).

 

 

وقال حفص بن عبيد الله بن أنس عن أنس أن النبي صلى الله عليه وسلم نحو ذلك

 

987- Başka bir kanalla Enes, Hz. Peygamber'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aynısını bildirmiştir.

 

Tahric: Ahmed, Müsned (3/247), EbU Ya'la 8/105-106 (4642) ve İbn Hibban (260).

 

 

وقال الزهري عن عروة عن عائشة كان النبي صلى الله عليه وسلم يصلي العصر والشمس طالعة في حجرتي لم يظهر الفيء بعد

 

988- Hz. Aişe der ki: ''Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ikindi namazını kıldığında güneş odamdan çıkmamış, gölgesi odama düşmemiş olurdu.''

 

Tahric: Buharı (545, 546) ve Müslim (168/211).

 

 

حدثنا القاضيان أبو عبد الله الحسين بن إسماعيل المحاملي وأبو عمر محمد بن يوسف قالا نا عبد الله بن شبيب نا أيوب بن سليمان بن بلال ثنا أبو بكر بن أبي أويس حدثني سليمان بن بلال نا صالح بن كيسان عن حفص بن عبيد الله عن أنس بن مالك قال صليت مع رسول الله صلى الله عليه وسلم العصر فلما انصرف قال رجل من بني سلمة يا رسول الله صلى الله عليه وسلم إن عندي جزورا أريد أن أنحرها فأنا أحب ان تحضرها فانصرف رسول الله صلى الله عليه وسلم وانصرفنا فنحرت الجزور وصنع لنا منها وطعمنا منها قبل أن تغيب الشمس وكنا نصلي العصر مع رسول الله صلى الله عليه وسلم فيسير الراكب ستة أميال قبل أن تغيب الشمس

 

989- Enes b. Malik. der ki: Resulullah'la (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ikindi namazını kıldıktan sonra Selime oğullarından bir adam "Ey Allah'ın Resulü! Yanımda develer var. Onları keseceğim ve yemeğe gelmem istiyorum" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adamın yanına gidince biz de onunla birlikte gittik. Develer kesilip etlerinden yemekler yapıldı. Bu yemekleri yediğimizde güneş henüz batmamıştı. Resulullah'la (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ikindi namazını kıldıktan sonra kişi güneş batmadan altı millik yolculuk yapabilirdi.

 

Tahric: İbnu'l-Cevzi, Tahkık 1/223-224 (378).

 

 

حدثنا أبو عمر القاضي ثنا العباس بن محمد الدوري نا هارون بن معروف ثنا عبد الله بن وهب أخبرني عمرو بن الحارث عن يزيد بن أبي حبيب أن موسى بن سعد الأنصاري حدثه عن حفص بن عبيد الله عن أنس بن مالك قال صلى لنا رسول الله صلى الله عليه وسلم العصر فلما انصرف أتاه رجل من بني سلمة فقال يا رسول الله صلى الله عليه وسلم إنا نريد أن ننحر جزورا لنا فنحب أن تحضرنا قال نعم فانطلق وانطلقنا معه فوجدنا الجزور لم تنحر فنحرت ثم قطعت ثم طبخ منها فأكلنا قبل أن تغيب الشمس

 

990- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize ikindi namazını kıldırdı. Namazı bitirince Selime oğullarından bir adam yanına geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Yanımızdaki develeri keseceğiz ve yemeğe gelmeni istiyoruz" dedi. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Olur!" karşılığını verdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adamın yanına gidince biz de onunla birlikte gittik. Vardığımızda develer henüz kesilmemişti. Develer kesildi, parçalanıp etlerinden yemekler yapıldı. Bu yemekleri yediğimizde güneş henüz batmamıştı.

 

Tahric: Müslim (197/624).

 

 

حدثنا بن مخلد ثنا الحساني نا وكيع نا خارجة بن مصعب عن خالد الحذاء عن أبي قلابة قال إنما سميت العصر لأنها تعصر

 

991- Ebu Kılabe der ki: "İkindi namazına (Salatu'l-Asr) "asr" denmesinin sebebi gün sonuna bırakılmasından dolayıdır."

 

Tahric: İsnadı çok zayıftır. Harice b. Mus'ab metrfık biridir. Bkz: Takrfb (1/211).

 

 

حدثنا القاضي أبو عمر ثنا الحسن بن أبي الربيع ثنا عبد الرزاق عن معمر عن خالد الحذاء أن الحسن وابن سيرين وأبا قلابة كانوا يمسون بالعصر

 

992- Halid el-Hazza bildiriyor: "Hasan, İbn Sirin ile Ebu Kılibe ikindi namazını "asr" şeklinde isimlendirirlerdi."

 

Tahric: Abdurrezzak, Musannefl/551 (2088).

 

 

حدثنا محمد بن عبد الله بن غيلان ثنا أبو هشام الرفاعي ثنا عمي كثير بن محمد ثنا بن شبرمة قال قال محمد بن الحنفية إنما سميت العصر لتعصر

 

993- Muhammed b. el-Hanefiyye der ki: "Gün sonuna bırakıldığı için ikindi namazına "asr" denilıniştir."

 

Tahric: İsnadı zayıftır. Ebu Hişam er-Rim, Muhammed b. Yezıd b. Muhammed b. Kesır elkil'dir. Kavi biri değildir. İbn Adiy onu Buhari'nin hocaları arasında zikretmiştir. Hatlb ise Buhari'nin ondan rivayette bulunduğunu söylemiştir. Ancak Buhari: "Bu adamın zayıf olduğu konusunda irma ettiklerini gördüm" demiştir. Bkz: Takrlb (2/219).

 

 

حدثنا القاضي أبو عمر نا الحسن بن أبي الربيع ثنا أبو عامر ثنا إبراهيم بن نافع عن مصعب بن محمد عن رجل قال أخر طاوس العصر جدا فقيل له في ذلك فقال إنما سميت العصر لتعصر

 

994- Mus'ab b. Muhammed, bir adamdan bildiriyor: Tavus ikindi namazını çok geciktirdi. Neden öyle yaptığı sorulunca da: "Gün sonuna bırakıldığı için ikindi namazına "asr" denilmiştir" dedi.

 

Tahric: Ravilerinden biri meçhUl olduğu için isnadı zayıftır.

 

 

حدثنا محمد بن مخلد ثنا الحساني ثنا وكيع ثنا إسرائيل وعلي بن صالح عن أبي إسحاق عن عبد الرحمن بن يزيد قال كان عبد الله يؤخر العصر

 

995- Abdurrahman b. Yezid der ki: "Abdullah (b. Mes'lid) ikindi

namazını geciktirerek kılardı."

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe, Musannef 1/289 (3310) ve Abdurrezzak, Musannef 1/551 (2089).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Cebrail'in Namaz Kıldırması