MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

KADILIK ADABI

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Şahitlerin Durumunu Sormak

 

19775- Şafii der ki: "Şahidi reddeden kişi, ancak işittiği veya gördüğü konuda reddedebilir.''(--- Şafii, el-Ümm (6/206).

 

19776- Reddedilenin şahitliğinin kabul edileceğini söyleyenlerin çoğu, kişilerin basit şeyler sebebiyle reddedilebildiğini söylemişlerdir.

 

19777- Şafii bu konuda, ayakta idrarını yaparken gördüğü bir kişinin şahitliğini kabul etmeyen salih bir kişinin kıssasını anlatmıştır.

 

19778- Şafii der ki: Şahidin adaletli olduğunun kabul edilebilmesi için onu tanıyan birinin, onun doğruluğuna şahitlik etmesi gerekir. Eğer şahidi tanıyan onu eskiden tanıyorsa ve iyi biliyorsa, onun doğruluğuna hükmedilir. Eğer onu yeni tanımışsa ve tanışıklığı yüzeyselse onun dürüst olduğuna dair yapılan şahitlik kabul edilmez.

 

19779- Beyhaki der ki: Mücahid der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanından bir adam geçerken Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunu kim tanıyor?" diye sordu. Bir kişi: "Ben sima olarak tanıyorum, ama ismini bilmiyorum" karşılığını verince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu tanımak değildir'' buyurdu.(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (10/125).

 

19780- Hareşe b. el-H ur der ki: Bir adam Ömer b. el-Hattab'ın yanında bir hususta şahitlik yapınca, Hz. Ömer: "Ben seni tanımıyorum, ancak seni tanımıyor olmamın sana bir zararı yoktur. Bana seni tanıyan bir kişiyi getir" dedi. Oradakilerden bir adam: "Ben bunu tanıyorum" deyince, Hz. Ömer:

"Bunu nasıl biri olarak biliyorsun?" diye sordu. Adam: "Adalet ve faziletiyle" deyince Hz. Ömer: "Bu kişi gecesini, gündüzünü, girişini ve çıkışını bildiğin bir komşun mu?" diye sorunca, adam: "Hayır" cevabını verdi. Hz. Ömer:

"Kişinin vera sahibi olup olmadığına delalet eden dinar ve dirhemle bununla iş yaptın mı?" diye sorunca, adam yine: "Hayır" cevabını verdi. Hz. Ömer: "Güzel ahlakı ortaya çıkaran bir yolculukta senin yoldaşın mıydı?" diye sorunca adam yine: "Hayır" cevabını verdi. Bunun üzerine Hz. Ömer: "Sen bunu tanımıyorsun" deyip adama: "Bana, seni tanıyan birini getir" dedi.(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (10/125-126).

 

19781- Şafii der ki: Hucr b. Anbes anlatıyor: Hz. Ali'nin yanında iki adam, bir kişinin aleyhine (çaldığına dair) şahitlik ettiler. Hırsız: "Eğer Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hayatta olsaydı, masum olduğum hakkında gökten haber inerdi" deyince Hz. Ali oradaki insanların dışarıya çıkarılmalarını emretti. İnsanlar dışarıya çıkıp birbirine karışınca Hz. Ali şahitleri çağırdı. Şahitler gelmeyince de hırsızlıkla yargılanan kişiye haddi uygulamadı. (--- Abdurrezzak, Musannef (10/190) ve Ebu Yusuf, Harac (210).

 

19782- Şafii bunu Hz. Ali'ye muhalefet eden Iraklılara cevap olarak irad etmiştir.

 

19783- Şafii der ki: Musa b. Tarıf el-Esedı şöyle dedi: Hz. Ali, beytülmal'a girip içindeki malın değerine önem vermeden: "Akşam olmadan içinde bir dirhem bile kalmayacak" deyip Esed oğullarından bir adama emretti ve gece olmadan bütün malı (parayı) taksim etti. Halk: "Ona emeğinin karşılığını versen" dediklerinde, Hz. Ali: "İsterse veririm, ama bu (kendisi için) haramdır" karşılığını verdi. (--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (10/132-133).

 

19784- Şafii bunu da Hz. Ali'ye muhalefet eden Iraklılara cevap olarak irad etmiştir.

 

19785- Hadisin senedi zayıftır ve Musa b. Tarif huccet kabul edilmemiştir.

 

19786- Bu hadis, Musa b. Tarif'ten, babası kanalıyla Hz. Ali'den nakledildiği de söylenmiştir.

 

19787- Şafii der ki: Bizce de Hz. Ali, haram olduğuna inandığı bir şeyi kimseye vermez.

 

19788- Şafii, el-Kadım'de şöyle dedi: Paylaştırılacak şeyi bazıları ister de bu şey hepsi için zararlı olursa, bu şey onlar arasında taksim edilmez.

 

19789- Ebu Bekr b. Muhammed b. Amr b. Hazm veya Ebu Bekr'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Paylaştırılması kabil olan şey dışında mirasçılar aleyhine parçalayıp dağıtma olmaz'' buyurdu.

 

19790- Şafii der ki: Bu gibi zayıf hadisler delil kabul edilemez. Bu, rastladığımız fakih kimselerin de görüşüdür.

 

19791- Beyhaki der ki: "Hadisin senedi munkatı olması sebebiyle zayıftır. Ancak ravilerin tamamı güvenilirdir."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Hasım ve Şahitlerle ilgili Hakimin Görevleri