MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

YEMİNLER VE ADAKLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Adanan Orucun Ramazan veya Kurban Bayramına Denk Gelmesi

 

19716- Şafii der ki: Kişi: "falanın geldiği gün oruç tutmayı adıyorum" derse ve o kişi Ramazan bayramı, Kurban bayramı veya Teşrik günlerinde oruç tutamaz ve bunu kaza da etmez. Çünkü bu günlerde tutulan oruç, itaat sayılmaz. İtaat olmayan şeyin de kazası gerekmez."

 

19717- Hakım b. Ebi Hurre el-Eslemı bildiriyor: Bir adamın; Abdullah b. Ömer'e tayin ettiği her günün gelmesinde oruç tutmayı adayan ve bu günü kurban bayramına veya Ramazan bayramına denk gelen birinin durumunu sorduğunu işittim. İbn Ömer ona şu karşılığı verdi: "Andolsun ki, Resulullah, sizin için, (Allah'a ve ahiret gününe kavuşmayı umanlar ve Allah'ı çok zikredenler için) güzel bir örnektir:" Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kurban bayramı günü ve Ramazan bayramı günü oruç tutmamış ve bu günlerde oruç tutulmasını emretmemiştir.

Buhari bunu Sahih'te Muhammed b. Ebi Bekr el-Mukaddemi'den rivayet etmiştir.(--- Buhari, eyman (11/590- 591).

 

19718- Ziyad b. Cübeyr'in, İbn Ömer'den olan bu rivayetinde: "Allah adakların yerine getirilmesini emretmiştir. Bu günde oruç tutmamız ise yasaklanmıştır" ibaresi vardır.(---Buhari, savm (1994) ve Müslim, siyam (2634).

 

19719- Ravi, bu cümleyi hadise açıklama olarak eklemiş olabilir. İlk rivayette o gün oruç tutmamasını ve tutmadığı bu günü kaza da etmesine gerek olmadığını söylemiştir. İki rivayette de, adanan orucun, oruç tutmanın caiz olmadığı güne denk geldiği belirtilmiştir. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de: ''Allah'a isyan etmeyi adayan, ona isyan etmesin" buyurmuştur. Buna karşılık kefaret veya kaza edilmesi gerektiğiyle ilgili rivayet yoktur. Allah en doğrusunu bilir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

KADILIK ADABI / Hakimin Adabı