MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

YEMİNLER VE ADAKLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Yalan Yere Edilen Yemin

 

19477- Şafii der ki: Kasıtlı olarak yalan yere yemin ederek: "Vallahi şöyle şöyledir" diyen kefaret öder; ancak Allah adına yalan yere yemin ettiği için günah işlemiş olur.(--- Şafii, el-Ümm (7/61).

 

19478-Eğer: "Kasıtlı olarak yalan yere yemin ettiği halde kefaret ödeyeceğine dair delil nedir?" diye sorulursa: "Buna en yakın delil, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Daha hayırlı olanı yapsın ve yemininin kefaretini ödesin'' sözüdür. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) burada kişinin (daha hayırlısını yapması için) yeminini bozmasını emretmiştir" denilir.

 

19479- Şafii der ki: "İçinizde lütuf ve servet sahibi olanlar, yakınlarına, düşkünlere ve Allah yolunda hicret edenlere, vermemek için yemin etmesinler''[Nur, 22] ayeti, bir adama faydalı olmayacağına dair yemin eden bir kişi hakkında indi. Allah bu kişiye, ona faydalı olmasını emretti. "Doğrusu söyledikleri kötü ve asılsız bir sözdür''[Mücadele, 2] buyruğundan sonra bunun kefaretinin ödenmesini emretti.

Şafii daha sonra ihramlının av hayvanını öldürmesinin haram kıldığı ayeti ve bununla ilgili kefareti zikretti.

 

19480- Beyhaki der ki: Bununla ilgili birinci hadis şudur: Abdurrahman b. Semure der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana şöyle buyurdu: "İdareciliği isteme. Çünkü onu istersen ve sana verilirse, onunla başbaşa bırakılırsın. İstemeden sana verilirse onun için yardım görürsün. Bir şey için yemin eder de başka bir şeyin daha hayırlı olduğunu görürsen, hayırlı olanı yap ve yemininin kefaretini öde. ''

 

Hadisin iki senedinin de lafızları aynıdır.

 

19481- Buhari bunu Sahih'te İbn Avn'dan, Eşhel'in rivayetini zikrederek nakletmiştir. Buhari ve Müslim ise Hişam b. Hassan ve başkası kanalıyla Hasan'dan rivayet etmiştir.

 

19482- Diğer hadis ise şu şekildedir: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hanımı Hz. Aişe der ki: Ebu Bekr, Mistah b. Usase'nin ihtiyaçlarını verirdi. Hz. Aişe hakkında (İfk hadisesiyle ilgili) söylediklerinden sonra, Ebu Bekr Allah adına yemin ederek ona hiçbir fayda sağlamayacağını söyledi. "İçinizde lütuf ve servet sahibi olanlar, yakınlarına, düşkünlere ve Allah yolunda hicret edenlere, vermemek için yemin etmesinler, affetsinler, geçsinler. Allah'ın sızı bağışlamasından hoşlanmaz mısınız? Allah bağışlayandır, merhametli olandır"[Nur, 22] ayeti nazil olunca Hz. Ebu Bekr: "Evet vallahi; Allah'ın beni bağışlamasından hoşlanırım" deyip yemininin kefaretini ödedi.(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (10/36-37).

 

19483- Beyhaki der ki: Ata b. es-Saib'in: "Kendisinden başka ilah olmayan Allah adına yemin ederim ki... " şeklinde yemin edenle ilgili hadisinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Aksine, yapmadığını söylediğin şeyi yaptın. Ancak La ilahe illallah sözündeki samimiyetin sebebiyle bağışlandın.''

Hadisin, Ata'ya dayandırılmasında ihtilaf vardır. Hadisi ondan nakledenler olduğu gibi, Ebu Yahya kanalıyla İbn Abbas'tan da nakleden vardır.(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (10/37) ve Ahmed, Müsned (1/2S3).

 

19484- Yine hadisin onun vasıtasıyla Ebu'l-Bahteri'den, o Ubeyde'den, o da İbnu'z-Zübeyr'den nakledildiği söylenmiştir.

 

19485- Enes'ten, bu manada sabit bir hadis vardır; ancak hadiste ihtilaf edilmiştir. Ebu Kudame hadisi ondan bu şekilde rivayet etmiştir.

 

19486- Hammad b. Seleme de Sabit kanalıyla İbn Ömer'den rivayet etmiştir.

 

19487- Aynı şekilde bu hadis Hasan vasıtasıyla Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) munkatı isnadla nakledilmiştir. Allah en doğrusunu bilir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Allah'ın Sıfatlarıyla Yemin Etmek