MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

KURBANLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Yenmesi Helal Olmayan Şeyler, Zorda Kalan İçin Caiz Olan Şeyler ve Farenin Katı veya Sıvı Yağın İçine Düşmesi

 

19358- Harmele'nin kitabında Şafii, der ki: Meymune'nin bildirdiğine göre yağa bir fare düşüp ölünce bu durumu Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sordular. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Fareyi ve değdiği yerin etrafını alınız ve yağı yiyiniz" buyurdu.

Buhari ise Sahih'te Humeydı kanalıyla Süfyan'dan rivayet etmiştir.(--- Buhari, sayd (5538).

 

19359- Haccac b. Minhal, bunu Süfyan'dan: "Katı yağa düşüp öldü. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Fareyi ve etrafını alıp atın ve kalan yağı yiyiniz" buyurdu" ilavesiyle rivayet etmiştir.

 

19360- Ebu Hureyre der ki: Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yağa düşen farenin durumu (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sorulunca: "Yağ katıysa fare ve değdiği yer alınıp atılır. Eğer erimiş veya sıvıysa o yağ yenilmez" buyurdu.(--- Abdurrezzak, Musannef (ı /84).

 

19361- Abdurrezzak bunu Ma'mer'den: "Eğer yağ sıvıysa ona yaklaşmayın" ibaresiyle rivayet etmiştir. Abdulvahid b. Ziyad'ın hıfzı, Abdurrezzak'tan daha kuvvetlidir.

 

19362- Şafii der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem), katı olan yağa düşen fare ve etrafının kaldırılıp yenmesini söylemesi, yağın, farenin değdiği kısmının atılması gerektiğini göstermektedir. Allah en doğrusunu bilir.

 

19363- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir yerde necis olan yağın kandil yakarken kullanılabileceğini, başka bir yerde ise caiz olmadığını söylemiştir.

 

19364- Salim b. Abdillah b. Ömer'in, babasından bildirdiğine göre Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yağa düşen farenin durumu sorulunca: "Fareyi ve değdiği yerin etrafını alınız ve kalan yağı yiyiniz" buyurdu. Sahabe: "Ey Allah'ın Resulü! Eğer yağ sıvıysa?" diye sorunca: ''Ondan yararlanın, ancak yeneyin" buyurdu.(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (9/354).

 

19365- Bu hadis başka bir yolla İbn Cüreyc kanalıyla İbn Şihab'dan rivayet edilmiştir, ancak bu zayıftır. Sahıh olan, İbn Ömer'den kendi sözü olarak nakledilen zeytinyağına düşen fareyle ilgili: "Onu kandil yakmakta ve derileri yağlamada kullanın" sözüdür.

 

19366- Bu hadis Ebu Harun el-Abdı vasıtasıyla Ebu Said'den merfu ve mevkuf olarak nakledilmiştir. Mevkuf olan daha sahlhtir.(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (9/354).

 

19367- Sabit bir hadiste bildirildiğine göre Cabir b. Abdillah şöyle dedi: Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Allah'ın Resulü! ÖLÜ hayvan yağının ticareti yapılabilir mi? Zira bu yağları insanlar gemileri cilalama, derileri yağlama ve aydınlatmada kullanıyorlar" denilince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır! O da haramdır" karşılığını verdi. Sonra: ''Allah, Yahudilerin canını alsın! Zira hayvanların iç yağını kendilerine yasaklayınca bu yağları eritip sattılar" buyurdu.(--- Buhari, buyu (2236) ve Müslim, buyu (3971-3972).

 

19368- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah bir topluluğa bir şeyin yenilmesini haram kıldığında parasını (ticaretini) da haram kılmış demektir" buyurmuştur.

 

19369- Necis zeytinyağından faydalanmayı mübah sayanlar, bununla ölü etini ayırmıştır. Çünkü leşin necisliği daha ağırdır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Zaruret Anında Leş Yemenin Ölçüsü