MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

KURBANLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Dağlama ve Rukye

 

19343- Akkar b. el-Muğire b. Şu'be'nin, babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Tedavi amaçlı dağlanan veya rukye yaptıran kişi tevekkül etmemiş demektir" buyurdu.(--- Tirmizi, tıb (20SS) ve İbn Mace, tıb (3489).

 

19344- Bu hadis başka bir kanalla: "Rukye yaptıran veya tedavi amaçlı daglanan tevekkül etmemiş demektir" şeklinde nakledilmiştir.

 

19345- Beyhaki der ki: Bu, sabit bir isnadla Said b. Cübeyr kanalıyla İbn Abbas'tan nakledilen şu hadise paraleldir: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ümmetimden yetmiş bin kişi hesaba çekilmeden cennete girer'' buyurunca: ''Bunlar kimdir?" diye soruldu. Bunun üzerine Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bunlar ifsun yaptırmayan) tedavi amaçlı dağlanmayan) uğursuzluğa inanmayan ve Rablerine tevekkül edenlerdir" buyurdu.(--- Buhari, tıb (5752) ve Müslim, iman (516-517).

 

19346- Beyhaki der ki: "Allah en doğrusunu bilir; ancak burada Allah'a tevekkül teşvik edilerek Cahiliye döneminde şifa umulan ve şifayı sebeplerin kendisinde gören şeylerden uzaklaştırmaktır. Müslüman kalbiyle Allah'a tevekkül edip şifayı ondan bilerek ve bu sebeplerden birine sarılırsa bunda bir sakınca yoktur."

 

19347- Sabit (sahih) bir hadiste Cabir b. Abdillah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Tedavide kullandığınız şeyler içinde şayet şifa olacak bir şey varsa bunlar hacamatçının bıçağı (neşter) veya bal şerbeti veya yaraya uygun düşen dağlamadır. Ancak ben dağlanma ile tedavi olmayı istemem. ''(--- Müslim) tıb (5638-5639).

 

19348- Cabir b. Abdillah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ubey b. Ka'b'a bir doktor gönderdi ve doktor onun bir damarını kestikten sonra dağladı.

 

19349- Avf b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Rukyenizi bana arz edin. İçerisinde şirk olmadıkça rukyede bir sakınca yoktur" buyurdu.(--- Müslim, tıb (5628).

 

19450- Cabir b. Abdillah'ın rukye (efsun) ile ilgili hadisinde İse: "Sizden her kim kardeşine fayda verebilirse bunu yapsın" buyurdu.(--- Müslim, tıb (5623, 5624).

 

19351- Ebu Hureyre'nin hadisinde ise: "Allah indirdiği her hastalığın devasını da indirmiştir" buyurdu.(--- Buhari, tıb (7/156).

 

19352- Cabir'in hadisinde de: "Her hastalığın bir devası da vardır. Doğru ilacı kullandığın zaman Yüce Allah'ın izniyle hasta iyileşir" buyurmuştur.(--- Müslim, tıb (5637).

 

19353- Usame'nin hadisinde bildirildiğine göre sahabe: "Ey Allah'ın Resulü! Tedavi olalım mı?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Tedavi olun! Zira Yüce Allah ihtiyarlık dışında, devasını da var etmediği hiçbir hastalık yaratmamıştır'' buyurdu.(--- Ebu Davud, tıb (3855), Tirmizi (2038) ve İbn Mace, tıb (3436).

 

19354- Ebu Huzame'nin babasından bildirdiğine göre Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Allah'ın Resulü Tedavi olduğumuz ilaçlar, yaptırdığımız rukyeler ve yaptığımız perhizler, Allah'ın kaderini değiştirir mi?" diye sorunca: "Bu da Allah'ın kaderindendir'' cevabını verdi.(--- Tirmizi, tıb (2065) ve İbn Mace, tıb (3437).

 

19355- Rabi der ki: ŞafiI'ye rukyeyi (efsun yapmayı) sorduğumda: "Kişi Allah'ın Kitabı ve Allah'ın bilinen zikirleriyle yaparsa sakıncası yoktur" cevabını verdi. Ben: "Kitab ehli Müslümanlara rukye yapabilir mi?" diye sorunca: "Evet. Allah'ın Kitabı ve zikriyle yaparlarsa olur" cevabını verdi. Ben: "Bunun delili nedir?" diye sorunca şöyle cevap verdi: "Birden çok delil vardır. Arkadaşım ve arkadaşının Malik kanalıyla Yahya b. Said'den, onun da Amre binti Abdirrahman'dan bildirdiğine göre Hz. Ebu Bekr hasta olan Hz. Aişe'nin yanına girince Yahudi bir kadının ona rukye yaptığını gördü ve: "Ona Allah'ın Kitab'ıyla rukye yap" dedi.(--- Malik, Muvatta (2/943) ve Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (9/349).

 

19356- Beyhaki der ki: Sünen'de bu konuda zikrettiğimiz hadislerin isnadlarını zikretmiştik.

 

19357- Bu rivayetler, içinde şirk veya Cahiliye döneminde tedavi amaçlı kullanılan ve şifanın Allah'tan başkasından beklendiği rukye'nin veya ihtiyaç olmadığı halde dağlanmanın yasaklandığını gösterir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Yenmesi Helal Olmayan Şeyler, Zorda Kalan İçin Caiz Olan Şeyler ve Farenin Katı veya Sıvı Yağın İçine Düşmesi