MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

KURBANLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

At Eti Yemek

 

19250- Cabir der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) at eti yememize izin verdi, ehli eşeklerin etini yememizi ise yasakladı."(--- Şafii, el-Ümm (2/251).

 

19251- Beyhaki der ki: Amr b. Cabir bu hadisi Cabir'den işitmemiştir. Bunu Cabir'den işiten Muhammed b. Ali b. el-Hüseyin'dir.

 

19252- Cabir b. Abdullah der ki: "Hayber günü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ehli eşeklerin etini yemeyi yasakladı, at etinin yenmesine izin verdi.''(--- Buhari, megazi (4219) ve Müslim, sayd (4943).

 

Buhari bunu Sahih'te Süleyman b. Harb'den; Müslim ise Yahya b. Yahya kanalıyla Abbad'dan rivayet etmiştir.

 

19253- Şafii isnadıyla der ki: Esma: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında bir at kesip yedik" demiştir.

Buhari bunu Sahih'te Humeydi'den; Buhari ile Müslim de değişik yollarla Hişam'dan rivayet etmiştir.(--- Buhari, sayd (5510, 5511) ve Müslim, sayd (4937).

 

19254- Şafii der ki: Abdulkerım Ebu Umeyye: "İbnu'z-Zübeyr zamanında at eti yedim, onun tatlı olduğunu gördüm" demiştir.(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (9/327).

 

19255- Beyhaki der ki: Esved'in de at eti yediği bize nakledilmiştir.

 

19256- Hasan'ın: "At eti yemekte sakınca yoktur" dediği nakledilmiştir.

 

19257- Salih b. Yahya b. el-Mikdam'ın, babası kanalıyla dedesinden bildirdiğine göre Halid b. el-Velid şöyle demiştir: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hayber günü at, katır, eşek ve azı dişi olan bütün yırtıcı hayvanların etini (yemeyi) yasakladı.''(--- Ebu Davud, at'ime (3806).

 

19258- Bu hadisin isnadı eleştirilmiştir. Bununla birlikte güvenilir ravilerin hadisine de muhaliftir.

 

19259- Buhari Tarih'te şöyle dedi: Salih b. Yahya b. el-Mikdam b.

Ma'dikerib eleştirilmiştir.

 

19260- Musa b. Harun der ki: Ne Salih b. Yahya, ne babası, ne de dedesi bilinmemektedir. Bu isnad da zayıftır.

 

19261- Vakıdi'nin iddiasına göre Halid b. el-Velld, Hayber'in fethinden sonra Müslüman olmuştur. Yüce Allah'ın: "Sizin için atları, katırları ve merkepleri binek ve süs hayvanı olarak yaratmıştır''[Nahl, 8] buyruğu, Nahl Suresindedir ve bu surenin son dört ayeti dışında kalan kısmı Mekke'de nazil olmuştur. Bu ayetten sonra, Hayber zamanına kadar Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından hiç kimsenin at eti yemekten kaçındığını ve Resulullah'ın da (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu yasakladığını bilmiyoruz.

 

19262- Bu da, ashabın bu ayetten hayvanların etini yemenin yasaklandığı hükmünü çıkarmadıklarını gösterir. At eti yemenin haram olduğunu söyleyenlerin bu konuda delili yoktur.

 

19263- İbn Abbas'tan nakledilen şu hadis zikrettiğimiz rivayetleri tekid etmektedir: İbn Abbas, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hayber günü ehli eşeklerin etinin yasaklamasıyla ilgili der ki: "Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ehli eşek etini insanların taşıma vasıtası olması ve bu vasıtanın elden gitmemesi için mi yasakladı bilmiyorum."

 

19264- Eğer Hayber günü ehli eşeklerin haram kılınış sebebi ayette geçseydi, Kur'an'ın tercümanı olan İbn Abbas bunda tereddüde düşmezdi.

 

19265- İbn Abbas'tan nakledilen bu hadis, ondan bunun hilafına yapılan rivayetlerin asılsız olduğunu gösterir.

 

19266- Yüce Allah, bu hayvanların etlerinden nasıl faydalanılacağını zikretmediği gibi, binek olarak ta nasıl faydalanılacağını zikretmemiştir. Bu da, sadece yenilebileceğine delil olan hayvanların yenebileceğini gösterir.

 

19267- Ayette, katır elde etmek için atları eşeklerle çiftleştirmenin cevazına delil vardır.

 

19268- Erkek eşekle atı çiftleştirmekle ilgili şu rivayet vardır: Ali b. Ebi Talib der ki: Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir katır hediye edilince ona bindi. Eğer erkek eşekle dişi atı çiftleştirirsek, onun gibi katınmız olurdu. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bununla ilgili: "Bunu ancak bilmeyenler yapar'' buyurmuştur.(--- Ebu Davud, cihad (2565).

 

19269- Leys b. Sa'd hadisi bu şekilde rivayet etmiştir.

 

19270- Muhammed b. İshak b. Yesar ise bunu Yezid b. Ebi Habıb kanalıyla Abdülazız b. Ebi's-Sa'be'den, o Ebu Eflah el-Hemedani'den, o Abdullah b. Zureyr'den, o da Hz. Ali'den rivayet etmiştir.

 

19271- İki rivayetten birinde ise Ebu'l-Velld kanalıyla Leys'ten rivayet edilmiştir.

 

19272- Yine Ali'den ve Alkame kanalıyla Hz. Ali'den nakledilmiştir.

 

19273- Ebu Süleyman el-Hattabı der ki: "Allah en doğrusunu bilir, ancak burada kastedilen şudur: Eşekle at çiftleştirilirse ve atlardan gereği gibi faydalanılamaz, sayıları azalır ve nesilleri kesilir." Ebu Süleyman, atların faydalarını katırları bunun dışında tutarak saydıktan sonra şöyle devam etti:

Eğer erkek atlar dişi eşeklerle çiftleştirilirse, bu yasak kapsamına girmeyebilir." Ebu Süleyman buna bizim zikrettiğimiz ayeti delil gösterdi ve bunun tersine görüş belirtenlerin görüşünün zayıf olduğunu söyledi.

 

19274-19275- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) güzelce abdest almamızı emredip sadaka yememizi -yemenizi demiyorum- ve eşekle atı çiftleştirmemizi yasakladı."

 

19276- Süfyan es-Sevri de hadisi aynı şekilde nakletmiştir. Hammad b. Zeyd, Abdulvaris b. Said ve başkaları de bunu Ebu Cahdam kanalıyla Ubaeydullah b. Ubeydillah'tan rivayet etmiştir. Sahih olan da budur.

 

19277- Hadiste, sadaka yemenin yasaklanmasında olduğu gibi eşeklerle atları çiftleştirmenin yasaklanmasının da onlara (Ehl-i beyt'e) has olduğuna işaret vardır. Bu durumda başkalarının bunu yapması caizdir. Allah en doğrusunu bilir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Ehli Eşeklerin Etini Yemek