MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

KURBANLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Keler Yemek

 

19227- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kelerin hükmü sorulunca: ''Onu ne yerim, ne de haram kılanm" buyurdu.(--- Müslim, sayd (4942).

 

19228- Aynı manada bir hadis Abdullah b. DInar vasıtasıyla İbn Ömer'den nakledilmiştir.

 

19229- Müslim bunu Sahih'te Leys ve başkası kanalıyla Nafi'den ve Buhari ile Müslim bunu değişik iki yolla Abdullah b. DInar'dan rivayet etmiştır.(--- İbn Mace, sayd (3242) ve Şafii, el-Ümm (2/250). --- Müslim, sayd (4938).

 

19230- (Buhari ile Müslim) ŞaN kanalıyla aktardıklarına göre İbn Ömer der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından bazıları, O'nun yanında et yiyorlardı. Bir kadın: ilKeler etidir, yemeyin" diye seslenince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yiyebilir ve başkasına yedirebilirsiniz. Zira helaldir -veya- yenmesinde bir sakınca yoktur. -Emin olmayan Tevbe el-Uneyzi'dir- Ancak kavmimin yiyecekleri arasında değildir" buyurdu.(--- Buhari, ahbaru aMd (7267) ve Müslim, sayd (4943,4944).

 

19231- İbn Abbas ve Halid b. el-Velid veya ikisinden nakledildiğine göre Halid b. el-Velid ve Halid b. el-Muğire -ki burada Malik'in hangisini söylediğini Şafii bilmediğini belirtmiştir- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber Meymune'nin evine girdiklerinde, pişirilmiş keler eti getirildi. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elini ona uzatınca Meymune'nin evinde olan kadınlardan biri: "Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yemek istediğinin ne olduğunu söyleyin" dedi. Ona: "Bu kelerdir, ey Allah'ın Resulü" denilince Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elini çekti. Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bu haram mıdır?" diye sorunca: ''Hayır, ancak bu, kavmimin toprağında yoktur. Bundan dolayı ondan tiksiniyorum" buyurdu. Halid der ki: "Ben onu önüme çekip yedim, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu sırada bana bakıyordu."(--- Buhari, zebaih (5537) ve Müslim, sayd (4945- 4947).

 

19232- Beyhaki der ki: Ka'nebi bunu Malik kanalıyla İbn Abbas'tan, o da Halid b. el-Velld'den rivayet etmiştir.

Buhari bunu Sahih'te Ka'nebi'den rivayet etmiştir. İbn Uveys te bunu Malik'ten bu şekilde aktarmıştır.

 

19233- Yahya b. Yahya ise Malik'ten, o da Abdullah b. Abbas'tan: "Ben ve Halid b. el-Velid Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına girdik ... " şeklinde rivayet etmiştir.

Müslim bunu Sahih'te Yahya b. Yahya'dan rivayet etmiştir.

 

19234- Yahya b. Bukeyr de bunu Malik'ten, Abdullah b. Abbas ve Halid b. el-Velid'den rivayet etmiştir.

 

19235- Malik, isnadında emin olmadığı için "Halid b. el-Velid veya İbn Abbas" demiş olabilir. Sahıh olan Ka'nebi'nin rivayetidir. Yunus b. Yezid ve Salih b. Keysan da hadisi Zühri'den bu şekilde rivayet etmiştir.

 

19236-19237- İbn Abbas der ki: "Ümmü Hufeyd, ResUlullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) peynir, yağ ve keler eti hediye etti. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yağ ve peynirden yerken, tiksindiği için keler etinden yemedi. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sofrasında keler eti yenildi. Şayet haram olsaydı Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sofrasında bu etten yenilmezdi."(--- Buhari, hibe (2575) ve Müslim, sayd (4950).

 

19238- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) haram olduğu için değil, tiksindiği için keler etini yemedi. Yine, Cibrı! gelip kendisiyle konuştuğu için kokusu olan sebzeleri yemezdi.

 

19239- İbn Ömer'den nakledilen: "Onu yemem ... '' sözünden Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendini kasdetmiştir. İbn Abbas bununla ResUlullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) keler etini yemekten feragat ettiğini kasdetmiştir. İbn Ömer'in: "Onu haram da kılmam" sözünden de İbn Abbas'ın söylediği kastedilmektedir. Ancak İbn Abbas'ın rivayeti mana olarak daha açıktır.

 

19240- Şafii başka bir yerde: "Keler etini yemek helaldir" deyip bunu geniş bir şekilde açıklamıştır.

 

19241-Ömer b. el-Hattab der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) keler etini haram kılmadı, sadece kendisi ondan tiksindiği için yemedi. Yüce Allah çok kişiye keler etiyle faydalar ihsan etmiştir. Çobanların genelinin yiyeceğidir ve ram yanımda olsa ben de yerdim.''(--- Müslim, sayd (4053).

 

19242- Bize rivayet olunduğuna göre İbn Mes'ud da ke!er etinin helal olduğunu söylemiştir.(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-kübra (9/326).

 

19243- Abdurrahman b. Şibl'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) keler etini yemeyi yasaklamıştır.

Hadisin senedi sabit değildir. İsmail b. Ayyaş bunu rivayette tek kalmıştır ve bu kişi huccet kabul edilmez.

 

19244- Bununla ilgili diğer hadisler de kelerin haram kılınması değil, ondan tiksinmekle ilgilidir. Allah en doğrusunu bilir.

 

19245- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında kirpiden bahsedilince: ''O, pis hayvanlardan biridir" buyurmuştur. Hadisin isnadı zayıftır. İsnadındaki ihtiyar da meçhuldür.

 

19246- Aynı isnadla nakledildiğine göre İbn Ömer'e bu konu sorulunca: "De ki: Bana vahyolunanda, leş, akıtılmış kan, domuz eti ki pistir ve günah işlenerek Allah'tan başkası adına kesilen hayvandan başkasını yemenin haram olduğuna dair bir emir bulamıyorum"[En'am, 145] ayetini okudu.

 

19247- Milkam b. Telib'in bildirdiğine göre babası şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile uzun süre birlikte bulundum. Ondan; küçük canlıların haram olduğuna dair hiçbir söz işitmedim.''(--- Ebu Davud 3798

 

19248- Hadisin senedi zayıftır.

 

19249- Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem); akrep ve yılanın haram olduğuna dair rivayetleri zikretmiştik. Aynı şekilde Arapların pis gördüğü ve zaruret olmadıkça yemedikleri şeylerle ilgili rivayetler de geçmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

At Eti Yemek