MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

KURBANLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Sırtlan ve Tilki Eti Yemek

 

19216- İbn Ebi Ammar der ki: Cabir b. Abdillah'a sırtlan hakkında sorup:

"O av mıdır?" diye sorunca: "Evet" cevabını verdi. Ben: "Onun eti yenir mi?" diye sorunca ise: "Evet" cevabını verdi. Ben: "Bunu Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işittin mi?" diye sorduğumda ise: "Evet" cevabını verdi.(--- Ebu Davud, at'ime (3801), Tirmizi, at'ime (1791), İbn Mace, hac (3085), sayd (3236).

 

19217- Ebu Said, rivayetinde şunu ilave etmiştir: Şafii der ki: "Sırtlan eti sadece Safa ile Merve arasında satılabilir."

 

19218- Şafii der ki: İbn Ebi Ammar'ın, Cabir'e sırtlan hakkında sorup: "O av mıdır?" diye sorması, Cabir'in: "Evet" cevabını vermesi, "Onun eti yenir mi?" diye sorunca ise: "Evet" cevabını vermesi, "Bunu Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işittin mi?" diye sorduğunda da: "Evet" cevabını vermesi, Yüce Allah'ın ihramlıya öldürmeyi haram kıldığı hayvanın; eti yenen av hayvanı olduğunu, hayvanı sebepsiz yere değil, yemek için öldürdüklerini gösterir.(--- Şafii, el-Ümm (2/249).

 

19219- Beyhaki der ki: Cabir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sırtlan avdır. Onu yiyebilirsin. İhramlının onu vurması halinde (kefaret olarak) besili bir koç kesmesi gerekir" buyurdu.(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (9/319).

 

 

19220- Abdurrahman b. Ebi Ammar'ın, Cabir'den olan rivayeti de bunu tekid etmektedir. Bunun Cabir'in sözü olduğunu ve Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) azı dişi olan yırtıcı hayvanların etinin yasaklamasına dayandıranın aksine "Sırtlanı yiyebilirsin" sözünün Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dayandırıldığını göstermektedir. Hilal, azı dişi olan yırtıcı hayvanları yemeyi yasaklayan hadisten kastın, Şafii'nin de belirttiği gibi, insanlara saldırmadan avlanılan sırtlanın yenebileceği olduğunu söylemiş ve bu şekilde iki hadis arasında tezat olmadığını söylemiştir.

 

19221- Şafii der ki: Bu da Arapların yediği şeyin haramlığı hakkında rivayet yoksa helal olduğunu, yemediği şeyin de haram olduğunu gösterir. Araplar hala sırtlan, tilki, tavşan, deve tüyü ve yaban eşeğini yerler. Aslan, kaplan ve kurdu ise yemeyip pis sayarlar.

 

19222- Beyhaki der ki: Tavşan hakkında Enes'ten şu rivayet vardır:

Merruz-Zahran'da bir tavşan ürküttük. Oradakiler yorulana kadar peşinden koştular. Ancak ona ben yetişip yakaladım. Onu keskin bir taşla boğazlayıp Ebu Talha'ya getirdiğimde bir budunu Hz. Peygamber'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gönderdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gönderilen bu eti kabul etti.

Ravi der ki: Şu'be'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) getirilen bu etten yedi mi?" diye sorduğumda: "Kabul etti" karşılığını verdi.

Buhari ve Müslim bunu Sahih'te Şu'be kanalıyla rivayet etmiştir.

 

19223- İbnu'I-Münzir, Tavus ve Katade'nin tilkinin yenebileceğini ve av hayvanı olduğuna dair sözlerini nakletmiştir.

 

19224- Aynı şey Ata'dan nakledilmiştir.

 

19225- Hac kitabında bize İbn Sirın'in nakliyle rivayet olunduğuna göre (kadı) Şureyh, ihramlıyken tilki öldürenin bir oğlak kesmesine hükmetti.

 

19226- Ata ve Ayyaş b. Abdillah b. Ma'bed'in: "Tilkiyi öldürenin bir koyun kurban etmesi gerekir" dedikleri nakledilmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Keler Yemek