MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

KURBANLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Fera' ve Atire Denilen Kurbanlar

 

19158- Nubeyşe der ki: Bir adam Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Cahiliye'deyken Receb ayında ati're denilen bir kurban keserdik. Bu konuda bize ne emredersin?" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah için herhangi bir ayda kesebilirsiniz. Ancak sadece Allah için iyilik edin ve başkalarına da yedirin'' buyurdu. Adam: "Ey Allah'ın Resulü! Cahiliye'deyken fera' denilen bir kurban keserdik. Bu konuda bize ne emredersin?" deyince Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) soruyu soran adama şöyle buyurdu: ''Her saimede) sürünün (sütüyle) beslediği bir yavrusu (fera') vardır. Bu yavru) yavrulayacak bir yaşa geldiği zaman keser ve etini yedirirsin. Böyle yapman daha hayırlı olur.''(--- Ebu Davud, adahi (2830).

 

19159- Zeyd b. Eslem'in, BenG Damra kanalıyla babasından bildirdiğine göre Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) fera' olarak kurban kesme konusu sorulunca şöyle buyurdu: ''Fera, hak olan bir şeydir. Ancak üç yaşına gelip güçlenene kadar onu bırakmanız ve onu dul bir kadına veya Allah yolunda kullanman, henüz yavruyken kesmenden daha iyidir. Zira yavruyken kesmen halinde sütünden mahrum olacaksın ve eti postuna yapışık kalacaktır (kendisinden et çıkmayacaktır). ''

 

19160- Beyhaki der ki: Nubeyşe'nin bu hadisini Ebu Davud, Sünen'de, Bişr b. el-Mufaddal kanalıyla Halid'den rivayet etmiştir. Zeyd b. Eslem'in hadisini ise ibn Uyeyne rivayet etmiştir. Aynı şey Amr b. Şuayb'dan da nakledilmiştir.

 

19161- Harmele'nin Sünen'inde Şafii der ki: Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Nefera) ne de atıre yoktur'' buyurdu.(--- Buhari, akıka (5474) ve Müslim, adahi (5024).

 

19162- Zühri der ki: "Fera': Devenin doğan ilk yavrusudur. Atire ise, Receb ayında ev halkının tamamı için kesilen koyundur."

Müslim bunu Sahih'te Yahya b. Yahya kanalıyla Süfyan'dan; Buhari ise Ma'mer kanalıyla Zühri'den rivayet etmiştir.

 

19163- Şafii, fera'nın anlamıyla ilgili şöyle dedi: "Cahiliye halkı fera' kurbanıyla mallarının bereketli olmasını dilerlerdi. Cahiliye halkı devesinin doğan ilk yavrusunu aynı gün keser ve ondan sonra gelecek yavrular için bereket umardı. Bunu Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sorduklarında:

"Dilerseniz fera' kurbanı kesin" buyurdu. Sahabe İslam'da hoş karşılanmamasından korktukları için Cahiliye döneminde yaptıkları şeyleri Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sorarlardı. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara bunun mekruh olmadığını ancak onu kesmeyip Allah yolunda kullanmayı tercih etmelerini söyledi.

 

19164- Beyhaki der ki: "Nubeyşe'nin hadisinde de belirtildiği üzere fera' kurbanını kesen onu fakirlere yedirir."

 

19165- Şafii der ki: "Pera'a haktır" sözünün manası, bunun batılolmadığı, ancak bunu soranın sorusuna Araplar tarafından verilen alışılagelmiş bir cevap olmasıdır.

 

19166- Şafii der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ne fera' ne de atire yoktur" buyurduğu nakledilmiştir. Yani ne fera' ne de atire vacip değildir.

 

19167- Fera' ve atire hakkındaki son hadis, bu kurbanı kesmenin mubah olduğunu, ancak onu dul bir kadına veya Allah yolunda kullanılmak üzere vermenin daha faziletli olduğunu gösterir.

 

19168- Atire ise Receb ayında kesilen kurbandır. Cahiliye döneminde böyle bir kurban keserlerdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Atire yoktur" buyurdu. Bu da mutlaka kesilmesi gereken bir atire yoktur manasındadır.

 

19169- Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) atire kurbanını sorduklarında: "Dilerseniz kesin. Ancak bunu başkası için değil, Allah için ve herhangi bir ayda yapın" sözünden kastedilen, kurbanı özellikle Receb ayı olduğu ıçın kesilmemesi manasındadır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Konulması Mekruh Olan Künyeler