MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

KURBANLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Konulması Mekruh Olan Künyeler

 

19170- Şafii: "İsmi Muhammed olsun veya başka bir isim olsun, Ebu'l Kasım künyesini kullanması helal değildir" demiştir.

 

19171- Muhammed b. Abdillah b. el-Hakem, bunu Şafii'den bu şekilde nakletmiştir.

 

19172- Ebu Abdillah el-Hafız'a okuduğumuz Şafii'ye ait İhtilafu'l-Ahadis kitabının sonunda bu hadislerin üzerlerinin çizilmiş olduğunu gördük. Bu hadisler Hakim Ebu Abdillah'ın nüshasında mevcut olmayabilir.

 

19173- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İsmimi kullanın, ama künyemi kullanmayın" buyurdu.(--- Buhari, edeb (6188) ve Müslim, istizan (4965).

 

19174- Aynı hadisi Ebu Hureyre: "Ebu'l-Kasım şöyle buyurdu ... " şeklinde nakletmiştir.

Buhari ve Müslim bunu Sahih'te Süfyan'dan rivayet etmiştir.

 

19175- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Baki'deyken bir adam: "Ey Ebu'l-Kasım!" diye seslenince Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adama döndü. Adam: "Seni kasdetmedim" deyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İsmimi kullanın, ama künyemi kullanmayın" buyurdu.(--- İbn Mace, edeb (3737).

 

19176- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Baki'deyken bir adam: "Ey Ebu'l-Kasım!" diye seslenince Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adama döndü. Adam: "Ey Allah'ın Resulü! Seni değil, falanı kasdettim" deyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İsmimi kullanın, ama künyemi kullanmayın" buyurdu.

Buhari ve Müslim bunu Sahih'te değişik vecihlerle Humeyd'den rivayet etmiştir.

 

19177- Cabir der ki: Bizden bir adamın oğlu olunca ona Kasım ismini verdi. çocuğun babasına: "Biz seni Ebu'I-Kasım (Kasım'ın babası) künyesiyle çağırmayız ve sana böylesi bir ihsanda bulunmayız" dedik. Adam Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gidip durumu anlatınca: ''Oğlunun ısmı Abdurrahman olsun'' buyurdu.

Buhari ve Müslim bunu Sahih'te Süfyan b. Uyeyne kanalıyla rivayet etmiştir.(--- Buhari, edeb (6168) ve Müslim, istizan (5491).

 

19178- Şafii der ki: Bir kabilede bir çocuk doğunca ona Ebu'l-Kasım adını verdiler. Babasına: "Biz seni Ebu'I-Kasım (Kasım'ın babası) künyesiyle çağırmayız ve sana böylesi bir ihsanda bulunmayız" dedik. Adam Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gidip durumu anlatınca: ''Oğlunun ismi Abdurrahman olsun'' buyurdu.

 

19179- Salim b. Ebi'l-Ca'd vasıtasıyla Cabir'in bildirdiğine göre Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İsmimi kullanın, ama künyemi kullanmayın. Ben (Kasım olarak) aranızda taksim yapmak için gönderildim'' buyurdu.(--- Buhari, humus (3114, 3115).

 

19180- Nakledildiğine göre çocuğa Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ismi verilince böyle buyurmuş. Ancak Cabir'den bizzat nakledilen rivayet esas alınır.

 

19181- Cabir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''İsmimi kullanan, künyemi kullanmasın. Künyemi kullanan da ismimi kullanmasın''(--- Ebu Davud, edeb (4966).

 

19182- Hadis, Ebu'z-Zübeyr'in şartına göre sahih olmasına rağmen Müslim b. el-Haccac'ın Sahih'te tahric etmediği hadislerdendir. Bunu tahric etmeme sebebi, İbnu'I-Münkedir ve Salim b. Ebi'l-Ca'd'ın, Gıbir'den olan rivayetine ve Ebu Hureyre ve Enes b. Malik'in rivayetine muhalefet etmesi olabilir.

 

19183- Ebu Hureyre'den, Ebu'z-Zübeyr'in hadisiyle aynı manada bir rivayet vardır. Ancak bunda ihtilaf edilmiştir. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) künyesini kullanmanın genelolarak yasaklanmasıyla ilgili rivayetler daha çok ve daha sahihtir.

 

19184- Muhammed b. el-Hanefiyye'nin bildirdiğine göre Hz. Ali: "Ey Allah'ın Resulü! Senden sonra bir oğlum olursa, ona senin ismini ve künyeni vereyim mi?" diye sorunca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Evet" cevabını verdi.(--- Ebu Davud, edeb (4967) ve Tirmizi, istizan (2843).

 

19185- Bu hadis rivayetlerin çoğunda munkatı isnadla nakledilmiştir.

 

19186- İbnu'l-Hanefiyye'den bildirildiğine göre de bu durum Hz. Ali'ye has bir durumdu.

 

19187- Safiyye binti Şeybe vasıtasıyla Hz. Aişe'den nakledilen Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Benim ismimi koymayı helal, künyemi koymayı ise haram kılan şey nedirr veya: ''Benim künyemi vermeyi haram) ismimi koymayı ise helal kılan şey nedirr hadisinin senedi sabit değildir.(--- Ebu Davud, edeb (4968).

 

19188- Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) künyesini kullanmanın yasaklandığı sabit hadisler, bu hadisle çakışmamaktadır.

 

19189- Beyhaki der ki: Miksem'in künyesi, Ebu'l-Kasım'dı. Tavus, ona Miksem diye seslenir, Ebu'l-Kasım demezdi. Kendisine bunun nedeni sorulunca: "Vallahi hiçbir zaman ona bu künyeyle seslenmem" dedi.

 

19190- Harmele'nin Sünen'inde Şafii şöyle dedi: İbn Ömer'in bildirdiğine göre Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) saç ın bir kısmını tıraş edip bir kısmını bırakmayı yasaklamıştır.(--- Müslim, libas (5455).

 

19191- Bu hadis başka bir kanalla: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çocukların saçlarının bir kısmını tıraş edip bir kısmını bırakmayı yasaklamıştır" şeklinde nakledilmiştir.

 

19192- Bu hadis, Ubeydullah b. Ömer kanalıyla Ömer b. Nafi'den, onun da babasından: "Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) saçın bir kısmını tıraş edip bir kısmını bırakmayı yasaklamıştır" şeklinde sabittir.

Buhari ve Müslim bunu Sahih'lerinde Ubeydullah'tan rivayet etmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Arapların Yememesi Sebebiyle Haram Olan Şeyler