MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

KURBANLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Hayvan Nasıl Kesilir

 

18998- Şafii der ki: "Boğazlama işlemi şu dört şeyin kesilmesiyle tam olur:

Boğaz, yemek borusu ve iki şah damarı. Bunlardan en az boğaz ve yemek borusunun kesilmesi gerekir.''(--- Şafii, el-Ümm (2/236).

 

18999- Şafii sözlerine devamla şöyle dedi: "Kuş olsun, diğer hayvanlar olsun eti yenen her hayvanın boğazlanmasını müstehab görürüm. Sünnet bu şekildedir. Sığır da boğazlanacaklar sınıfına girmektedir. Yüce Allah'ın: " ... Allah muhakkak bir sığır boğazlamanızı buyuruyor"[Bakara, 67] ve: " ... sığırı boğazladılar ... "[Bakara, 71] buyruğu da buna işaret etmektedir."

 

19000- Şafii der ki: "Ancak deve, göğsünün üzerinden kesilir. Çünkü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) deveyi bu şekilde kesmiştir."

 

19001- Harmele'nin rivayetinde Şafii, Hatim b. İsmail'in, Cafer b. Muhammed kanalıyla babasından, onun da Cabir b. Abdillah'tan olan: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kurbanlık develerinden altmış küsur tanesini nahr usulü (göğsünün üzerinden) kesti" hadisini delil gösterdi.

 

19002- Şafii: "Sünnette tercih edilen nahr, gerdandan yapılan kesimdir. 19003- Boğazlama (= zebh) şeklinde yapılan kesme ise çenenin altından yapılan kesimdir. İki durumda da kesilen hayvanın eti yenir.

 

19004- Boğazlama, gerdan ve boğaz arasından kesilerek yapılır.

 

19005- İbn Abbas: "Kesim, gerdan ve boğazdan yapılır" demiştir.(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (9/278).

 

19006- Hz. Ömer'den de aynı rivayet: "Kestiğiniz hayvanların canların çıkması için acele etmeyin" ilavesiyle yapılmıştır.

 

19007- Beyhaki der ki: Sevrı bunu el-Cami'de, Eyyub kanalıyla Abdullah b. Said'den, o Said b. Cübeyr'den, o da İbn Abbas'tan: "Kesim, boğaz ve gerdandan yapılır" şeklinde nakledilmiştir.

 

19008- Ömer b. el-Hattab der ki: "Kesim, boğaz ve gerdandan yapılır. Kestiğiniz hayvanların canlarının çıkması için acele etmeyin."

 

19009- Ata b. Ebi Rebah'ın da: "Sığır ve develerde, boğazı kesmek (zebh) yerine nahri nahr yerine boğazı keserek (zebh) boğazlamak yeterlidir" dediği nakledilmiştir.(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (9/279).

 

19010- Şafii der ki: "Ömer b. el-Hattab, hayvan henüz can vermeden başını kesip koparmayı veya hareketini kesmek için hayvana vurulmasını yasakladı. "

10911- Şafii der ki: "Nah'; hayvanı kestikten sonra hayvan can vermeden başını kesip koparmak veya çabuk ölmesi için ona bir şeyle vurmaktır. Ben bunu kerih görürüm. Ancak Hz. Ömer, böyle yapılan hayvanın yenilmesini haram saymadı. Çünkü hayvan kesilmiştir."

 

19012- Beyhaki der ki: Ma'rur el-Kelbi'nin bildirdiğine göre Hz. Ömer, boğazlanan hayvan ölmeden başının koparılmasını yasakladı.

 

19013- Ebu Ubeyd, fers'i, hayvan soğumadan boynunun koparılması olarak açıklamıştır. Nah'ın ise hayvanı boyunda nah' denilen kemiğe kadar kesmek olduğunu söylemiştir.

 

19014- Şeddad b. Evs'in bildirdiğine göre Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yüce Allah her işte iyi davranmayı emretmiştir. Öldürdüğünüz zaman iyi (az acı verecek) bir şekilde öldürün. Hayvan keseceğiniz zaman iyi bir şekilde kesin. kişi bıçağı iyice bilesin ki kesilecek hayvan da fazla acı çekmesin" buyurdu.

Müslim bu hadisi Sahih'te, İshak el-Hanzali kanalıyla Abdulvehhab'dan rivayet etmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kitab Ehlinin Kestikleri