MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

KURBANLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Kurbanın Vakti

 

18995- Şafii der ki: "İmamın, bayram namazı kılıp hutbe vereceği kadar bir süre beklemeden kurban kesen bunu iade eder. Ancak zamanımızda imamın namaz ve hutbeyi bitirmesini beklemeye gerek görmem. Çünkü zamanımızda bazı imamlar bayram namazı ve hutbeyi geciktirirler. Bu konuda Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yaptığı gibi fazla kısa tutmadan ve fazla uzatmadan, namaz kılıp hutbe vermesi ölçü alınır."

 

18996- Bera b. kib der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kurban bayramı günü namaz kıldıktan sonra bize hutbe verip şöyle buyurdu: "Kim bizim namazımızı kılar ve kurbanımızı keserse, kurbanı kesmede isabet etmiş olur. Namazdan önce keserse kestiği etlik bir koyundur.'' Ebu Burde b. Niyar kalkıp:

"Ey Allah'ın Resulü! Bugün yeme ve içme günü olduğu için kurbanımı namaza çıkmadan önce kesip yedim, aileme ve komşulara da yedirdim" deyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Böyle yaptıysan, başka bir kurban daha kes" buyurdu. Ebu Burde: "Ey Allah'ın Resulü! Yanımda etlik iki koyundan daha değerli olan dişi bir keçi var. Onu keseyim mi?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet, senin adına kesilecek en güzel kurbanlıktır. Ama senden sonra hiç kimse için böylesi bir koyun kesmek geçerli olmaz" buyurdu.

Buhari bunu Sahih'te Müsedded'den, Müslim ise Hennad'dan rivayet etmiştir.

 

18997- Bayram namazları konusu içinde Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ne zaman namaz kıldığını ve ne kadar sürdüğünü belirtmiştik.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Hayvan Nasıl Kesilir