MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

AV

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Diş ve Tırnak Gibi Şeylerle Kesimin Caiz Olmaması

 

18813- Rafi b. Hadic der ki: Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Allah'ın Resulü! Yarın düşmanla karşılaşacağız ve yanımızda bıçak yoktur. Keseceğimiz hayvanı kamış kabuğuyla kesebilir miyiz?" dediğimizde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Diş ve tırnak dışında kanı akıtan herhangi bir şey bulup Yüce Allah'ın adını anarak kesip yiyebilirsiniz. Diş insan kemiğidir. Tırnak ise Habeşlilerin bıçağıdır" buyurdu.(--- Buhari, şirk (2488) ve Müslim, zebdih (5002-5005).

 

18814- Süfyan b. Uyeyne bunu İsmail b. Müslim kanalıyla Said b. Mesruk'tan rivayet etmiştir. Aynı kanalla Müslim, Sahih'de ve Buhari ile Müslim, "Süfyan - babası" kanalıyla Said b. Mesruk'tan rivayet etmiştir.

 

18815- Harmele'nin rivayetinde Şafii, şöyle demiştir: "Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hadisinden anladığımız kadarıyla kendisiyle hayvan kesilecek dişin koparılmış olmasıdır. Yoksa koparılmamış diş ile kesilecek olursa hayvan boğularak ölmüş olur. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Diş insan kemiğidir" buyurmuştur. Yine: "Tırnak ise Habeşlilerin bıçağıdır" buyurmuştur. Bu da delalet etmektedir ki eğer bu insan tırnağı olsaydı diş konusunda dediğini tırnak için de söylerdi. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) "......" ifadesiyle Habeşistan'dan getirilen (ve keskin olmadığı için hayvanı boğan) güzel kokulu bir şeyi kastetmektedir. Hayvanı tırnakla kesmeyi yasakladığına göre, daha önce de belirttiğim gibi hayvanı tırnak ve dişle kesmenin haram olması makuldür. Kemik te buna benzetilebilir. Hayvanı insan kemiğiyle kesmek te caiz değildir. Çünkü diş, tırnak değil kemik hükmündedir.

 

18816- Beyhaki der ki: Ümmü Atiyye'nin kadının yas tutması konusunda Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) naklettiği hadis: "Koku sürünemez. Ancak hayızından temizlendiği zaman (buhur cinsinden) az bir şey kust veya azfdr sürebilir" şeklindedir.(--- Buhari, talak (5341, 5343) ve Müslim, talak (3670-3672).

 

18817- Başka bir rivayette de şöyle geçmektedir: "Kadının temizlik döneminde buna ruhsat verdi. Bizden biri hayızından temizlendiği zaman (buhur cinsinden) az bir şey kust veya azfar sürerdi." Yani burada ....... ifadesiyle) koku kastedilmektedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kesme İmkanı Olması ve Olmaması Halinde Hayvanın Boğazlanacak Yeri