MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

CİZYE

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Savaşmaya Gücü Yettiğiyle Anlaşma Yapmak

 

18670- Şafii der ki: "Müslümanlar artık güçlü olunca Yüce Allah, Tebuk'ten dönmekte olan Peygamber'ine Tevbe Suresi'ni(n ilk on ayetini) indirdi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu ayetleri Ali b. Ebi Talib ile gönderdi ve hac mevsiminde bunları insanlara okudu. Bu ayetlerin nazil olmasından sonra artık hiç kimseye dört aydan fazla mühlet verilmemesi farz idi. Zira Yüce Allah böyle buyurmuştu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Mekke'nin fethinden sonra Safvan b. Umeyye'ye dört ay süre verdi. Müslümanlar kuvvetli olduktan sonra hiç kimseye dört aydan daha fazla süre verildiğini bilmiyorum.''

Söylenene göre bir kavim, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile süresiz anlaşma yapmıştı. Yüce Allah anlaşma süresini de dört ay kılınca, Hz. Peygamber ta (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu süreyi dört ay kıldı.(--- Şafii, el-Ümm (4/190). --- Şafii, el-Ümm (4/190).

 

18671- Yüce Allah Peygamber'ine ayetinmeden önce kendileriyle anlaşmalı olduğu kavim için anlaşmaya sadık kaldıkları sürece müddeti tamamlamasını emretti. Ancak ayetin nazil olmasından sonra hainlik etmelerinden endişe etmesi halinde anlaşmayı bitirmesini emretti. ayetindikten sonra müslümanlar güçlü olmasına rağmen bu anlaşma, Yüce Allah'ın verdiği hüküm ve Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu konudaki emri sebebiyle dört aydan fazla uzatılamaz. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yaptığı anlaşmanın süresinin ne kadar olduğunu bilmiyorum. Sonrasında Şafii bu konuda açıklamalarda bulundu.(--- Şafii, el-Ümm (4/190). --- Şafii, el-Ümm (4/190).

 

18672- İbn Abbas açıklamasında şöyle demiştir: Yüce Allah Peygamber'ine anlaşmalara bakmasını ve anlaşma müddeti dört ay ve dört aydan fazla olanlar için kurbandan sonra bu müddeti geçerli kılmasını, anlaşması dört aydan az olanlara da yine dört ay mühlet vermesini emretti. Anlaşması olmayan kimseye de elli gün mühlet vermesini emretti. Sadece Kinane kabilesi ve Damre kabilesi bunun dışındaydı. Anlaşmaya göre onların daha dokuz ayları vardı ve anlaşmayı bozmamışlardı. Yüce Allah Peygamber'ine bu müddeti tamamlamasını emretti. Bu anlaşmayı da Hudeybiye savaşından bir yıl sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Mekke'de umre yaparken Kabe'nin yanında yapmışlardı. 

 

18673- Şafii der ki: "Düşmanın saldırmaması için Müslümanların onlara bir şey vermesinde hayır yoktur." Ancak Şafii: zaruret halini istisnada bulunmuştur. İmran b. Husayn vasıtasıyla Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Müslümanlardan bir adam için iki müşrik adamı fidye olarak vermesi hadisini de bu konuda huccet saymıştır.(--- Şafii, el-Ümm (4/190).

 

18674- Arkadaşlarımız Muhammed b. İshak b. Yesar'ın, Asım b. Ömer b. Katade'den olan şu rivayetini huccet saymıştır: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Hendek savaşında Gatafan'ın iki komutanı olan Uyeyne b. Hısn ve Haris b. Avf'a haber gönderip onlara Müslümanları muhasaradan vazgeçip yurtlarına dönme karşılığında Medine'nin yıllık meyve mahsulünün üçte birini verdi. Zira Araplar aynı istikametten Müslümanlara ok atmaktaydı. Sa'd b. Muaz'ın:

"Vallahi, Allah, onlarla aramızdaki hükmünü verinceye kadar onlara sunacağımız tek şey kılıçtır!" dediğini işitince: "Sen bilirsin" buyurdu. Bunun üzerine Sa'd barış sahifesini alıp içinde yazılı şeyleri sildi. Bu da sulh anlaşması daha kesinlik kazanmadan önce idi.

Başka bir kanalla aynısı daha uzun bir şekilde rivayet edilmiştir.(--- İbn Hişam, es-Sire (3/170), İbn Abdilberr, Dürer (173, 174) ve Beyhaki, Deldilu'n-nübüvve (3/398, 399).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Anlaşmaların İdarecinin Müşriklerden Müslüman Olarak Kendilerine Gelenleri Geri Döndürmek Üzere Olması