MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

CİZYE

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Mecusilerden Cizye Almak

 

18489- Becale der ki: "Abdurrahman b. Avf, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Hecer Yahudilerinden cizye aldığına şahitlik edinceye kadar Ömer b. el-Hattab Mecusilerden cizye almadı."

Buhari, Sahih'de Süfyan kanalıyla rivayet etmiştir.(--- Buhari, cizye (3156).

 

18490- Ebu Said'in rivayetinde Şafii, şöyle demiştir: "Becale'nin hadisi, muttasıl ve sabittir. Becale, Ömer'e yetişmiş, onun zamanında valilerinin katipliğini yapıyordu.''(--- Buhari, et-Tarihu'l-kebir (1/2/146), İbn Hibban, Sikatu't-tabiin (4/83) ve Abdurrezzak, Musannef (10/181).

 

18491- Hicaz hadisinde, Mecusilerden cizye almakla ilgili senedi kopuk iki hadis rivayet edilmiştir.(--- Şafii, el-Ümm (4/174).

 

18492- Cafer b. Muhammed, babasından bildiriyor: Ömer b. el-Hattab, Mecusilerden bahsedip: "Bunlarla ilgili ne yapacağımı bilmiyorum" deyince, Abdurrahman b. Avf: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onlara, Eh-li kitaba davrandığınız gibi davranın'' buyurduğuna şahitlik ederim" karşılığını verdi.(--- Malik, zekat (42) ve Şafii, el-Ümm (4/174).

 

18493- Ebu Said'in rivayetinde Şafii şöyle demiştir: "Eğer sabit bir hadis ise burada onların kadınlarıyla evlenmek ve kestiklerinden yemen değil de onlardan cizye almak kastedilmektedir."(--- Şafii, el-Ümm (4/174).

 

18494- Şafii der ki: Eğer burada Ehl-i kitabdan başka bütün müşrikler kastedilmiş olsaydı -Allah doğrusunu bilir-: "Bütün müşriklere Ehl-i kitaba davrandığınız gibi davranın" buyururdu. Ancak: "Onlara, Ehl-i kitaba davrandığınız gibi davranın'' buyurarak bunu onlara has söylemiştir. Eğer bu onlara has bir şey ise o zaman Ehl-i kitabdan olmayan başkaları kendileri konumunda değildir. (--- Şafii, el-Ümm (4/174).

 

18495- İbn Şihab'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Bahreyn Mecusilerinden cizye almıştır. Osman b. Aftan da Berberılerden cizye almıştır.(--- Malik, zekat (41) ve Şafii, el-Ümm (4/174).

 

18496- İbn Vehb ve başkası Malik'ten olan rivayetlerinde: "Ömer b. el-Hattab da Perslerin Mecusilerinden cizye aldı" ziyadesinde bulunmuştur.

 

18497- Said b. el-Müseyyeb'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Hecer Mecusilerinden cizye almıştır. Ömer b. el-Hattab da Sevad Mecusilerinden cizye almıştır. Osman da Berberı Mecusilerinden cizye almıştır.(--- Malik, Muvatta (1/278), Şafii, el-Ümm (4/174) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (9/190).

 

18498- Şafii der ki: "Mecusiler putperestlerin dininden başka bir din edinmişlerdi. Bunlar Yahudilere ve Hıristiyanlara dinlerinin bir kısmında muhalefet etmektedir. Mecusiler ayrı bir bölgede oldukları için Hicaz halkından olan selef alimleri onların dinlerini, Hıristiyanların ve Yahudilerin dinlerini bildikleri gibi bilmemekteydi. Allah en doğrusunu bilir, ancak Mecusiler Ehl-i Kitabdı."(--- Şafii, el-Ümm (4/174).

 

18499- Nasr b. Asım bildiriyor: Ferve b. Nevfel el-Eşcai: "Mecusiler kitap ehli olmadıkları halde neden onlardan cizye alınıyor?" diye sorunca, Müstevrid kalkıp onu kendine çekerek: "Ey Allah'ın düşmanı! Eba Bekr, Ömer ve müminlerin emiri Ali'yi cizye aldıkları için eleştiriyor musun?" dedi ve sonra onu alıp saraya götürdü. Hz. Ali çıkıp: "Bekleyin" deyince, sarayın gölgesinde oturdular. Hz. Ali şöyle dedi: "Mecusileri en iyi tanıyan benim. Onların önceden inandıkları ve öğrenip öğrettikleri bir kitapları vardı. Ancak bir defasında onların liderleri içki içip sarhoş oldu. Sarhoş olunca da kızı veya kız kardeşiyle ilişkiye girdi. Halkından bazısı bundan haberdar oldu ve adam kendine gelince ona had cezası uygulamak istediler, ancak liderleri bunu kabul etmedi ve ülkesinin halkını toplayarak: "Adem'in dininden daha hayırlı bir din biliyor musunuz? O, oğullarını kızlarıyla evlendirmişti. Ben de Adem'in dinindenim. Neden onun dininden yüz çeviriyorsunuz?" dedi. Bunun üzerine halk ona biat etti ve kendilerine muhalefet edenlerle savaşıp onları öldürdüler. Sonunda kitapları onlardan çekilip alındı, ilimleri de yok oldu. Ancak onlar Ehl-i kitabdır. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr ve Ömer onlardan cizye almıştır.''(--- Şafii, el-Ümm (4/173, 174) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (9/188, 189).

 

18500- Ebu Said'in rivayetinde ŞafiI, şöyle demiştir: "Nasr b. Asım'ın Hz. Ali'den olan hadisi muttasıldır ve biz bu görüşü tercih ederiz.''(--- Şafii, el-Ümm (4/174).

 

18501- Bu da şuna delalet etmektedir ki Hz. Ali, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cizyeyi onlardan Ehl-i Kitab olmalarından dolayı almış olduğunu bildirmektedir. Eğer Ehl-i Kitabdan başkasından cizye almak caiz olsaydı o zaman Hz. Ali: "Ehl-i Kitab olsun veya olmasın herkesten cizye alınır" derdi. Müslümanlardan hiç kimse Ehl-i Kitabdan başka kimselerden cizye almayı caiz görmemiştir.

 

18502- Beyhaki der ki: "ŞafiI'den başkası bunu Süfyan b. Uyeyne'den rivayet etmiştir. Doğru olanı (Nasr b. Asım değil) İsa b. Asım el-EsedI'dir. Muhammed b. İshak b. Huzeyme böyle demiştir."

 

18503- Başka bir kanalla söz konusu hadisin aynısı İsa b. Asım'dan şeklinde aktarılmıştır.

 

18504- Muhammed b. İshak b. Huzeyme der ki: "Şafii'nin, İbn Uyeyne'nin hadisinde hata ettiğini düşündüm. HumeydI'nin ona mutabaat ettiğini gördüğümde hatanın İbn Uyeyne'den kaynaklandığını anladım."

 

18505- Ebu Davud es-Sicistanı der ki: Babamın şöyle dediğini işittim: "İbn Uleyye, Bişr b. el-Mufaddal dışında alimlerden her kişi hadisinde hata etmiştir. Şafii'nin ise hatalı bir hadisini bilmiyorum."(--- ZeyIlli, Nasbu'r-raye (3/450) ve İbn Kesir, el-Bidaye ve'n-nihaye (10/353).

 

18506- Abdullah b. Muhammed b. Cafer el-Kazvini'nin bildirdiğine göre Ebu Zür'a er-Razı: "Şafii'nin yanında hatalı hiçbir hadis yoktur" demiştir.

 

18507- İbn Ebza'nın bildirdiğine göre Ali b. Ebi Talib, Mecusiler hakkında şöyle demiştir: "Bunlar Ehl-i Kitab idi ve içki kendilerine helal idi. İçlerinden bir kral sarhoş olana kadar içti ve kız kardeşiyle ilişkiye girdi. Ayılınca yaptığından pişmanlık duyarak kız kardeşine: ''Vay haline! Bu durumdan nasıl kurtulurum?'' demeye başladı. Kız kardeşi: ''İnsanlara hutbe ver ve: "Ey insanlar! Yüce Allah kardeşler arasında nikahlanmayı helal kıldı" de'' dedi.''(--- Buhari, Fethu'l-bari (6/261).

 

18508- Sonra insanların bundan imtina etmesini ve kralın bunu kabul etmeyenler için yerlerde hendekler açtığını zikrederek: "İşte o zamandan beri kardeş ile nikahlanmayı helal kılmaya başladılar" dedi. Bunu Yusuf b. Yakub, Ebu'r-Rabı kanalıyla Yakub el-Kummi'den, o da Cafer'den aktarmıştır.

 

18509- Bu da Said b. el-Merzuban'ı güçlendirmektedir. Çünkü Said'in desteğe ihtiyacı vardır. Şafii el-Kadim'de ve el-Cedid'de zikrettiğiyle bunu desteklemiştir.

 

18510- Şafii, el-Kadim'de şöyle demiştir: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Bahreyn'e üstün geldiği zaman Ala' b. el-Hadrami'yi oraya vali tayin etti ve kendisine Bahreyn'den cizye olarak topladığı mallardan gönderdi. Bahreyn'de küfür halkından Mecusiler de vardı."

 

18511- Amr b. Avf bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Ubeyde b. el-Cerrah'ı Bahreyn'e cizye alması için göndermişti. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Bahreyn ile anlaşma yapıp oraya Ala' b. el-Hadrami'yi de vali koymuştu. Ebu Ubeyde, Bahreyn'den mal ile geri döndü." Sonrasında ravi söz konusu hadisi zikretti.(--- Buhari, cizye (3158) ve Müslim, zühd (7282).

 

18512- Hasan b. Muhammed b. Ali der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Hecer Mecusilerine mektup yazıp onları İslam'a davet etti. Kendi rızasıyla müslüman olandan bu kabul edildi. Kabul etmeyenlere ise cizye vermesi, kestiğinin yenilmemesi ve onlardan olan kadınlarla evlenilmemesi hükmü verildi.''(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (9/192).

 

18513- Hadis mürsel hasendir. Bu da Tağlib Hıristiyanlarıyla ilgili olarak Hz. Ömer ile Hz. Ali'den gelen hadisi desteklemektedir. İnşaallah bu hadis daha sonra tekrar zikredilecektir. İlim ehlinin çoğu da bu görüştedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Cizyenin Miktarı